Θεωρείο: Aλλού ο Παπαθανάσης, αλλού ο Μαρκόπουλος

Θεωρείο: Aλλού ο Παπαθανάσης, αλλού ο Μαρκόπουλος

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορά λίγης ώρας εμφανίστηκαν μέσα στην εβδομάδα σε έναν τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος. Το ενδιαφέρον ήταν πως τα δύο «γαλάζια» στελέχη είχαν διαφορετικές γραμμές ενόψει ΔΕΘ, με τον υπουργό να υποστηρίζει πιο «σφιχτές» παροχές και από την άλλη τον βουλευτή να ζητάει περισσότερα μέτρα υπέρ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως για παράδειγμα των ελεύθερων επαγγελματιών. Μάλιστα, όταν του βουλευτή της Ν.Δ. του επισημάνθηκε η διαφορετική οπτική, η απάντηση ήταν σαφής: «Ο υπουργός εκφράζει τη θέση της κυβέρνησης και εγώ των πολιτών της περιφέρειάς μου», είπε.

Δεν ενδιαφέρονται

Αν αυτό γινόταν πριν από περίπου έναν χρόνο, είναι βέβαιο πως ο –οποιοσδήποτε– βουλευτής θα είχε… κοκκινήσει και θα προσπαθούσε να μαζέψει τη φανερή διάσταση που είχε με τον υπουργό. Αυτή τη φορά, όμως, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Το περιστατικό που σας περιέγραψα, απλώς μου επιβεβαίωσε αυτό που μου έλεγε ένας –δυσαρεστημένος– βουλευτής που περίμενε να γίνει υπουργός. Σχολιάζοντας τη φήμη ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές γύρω στα Χριστούγεννα, μου είπε «δεν με ενδιαφέρει πλέον καθόλου ούτε πότε θα κάνει αλλαγές ούτε ποιους θα βάλει», προσθέτοντας πως η άποψη αυτή εκφράζει ένα μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έχει πλέον… βολευτεί στον ρόλο του βουλευτή και δεν περιμένει να μπει στην κυβέρνηση. Αυτό βέβαια μπορεί να βολεύει και τον Μητσοτάκη, γιατί του βγάζει έναν έξτρα μπελά από το κεφάλι.

Ποιος εκλέγεται;

Αλλος βουλευτής της ίδιας συνομοταξίας μού είπε κάτι ακόμη πιο κυνικό: «Με πολλούς υπουργούς έχουμε πλέον διαφορετικά συμφέροντα». Για παράδειγμα, μου έλεγε πως «ο Κωστής Χατζηδάκης ό,τι και να λέει θα βγει σίγουρα βουλευτής, καθώς είναι πολύ ψηλά πάντα. Αντίθετα υπάρχουμε πολλοί βουλευτές, που με τη Ν.Δ. πέριξ του 30% δεν θα εκλεγούμε. Αρα πρέπει να υποστηρίξουμε σθεναρά αυτά που ακούμε από τον κόσμο».

Πρώτος διδάξας

Μια και ο λόγος για τον Κωστή Χατζηδάκη, να σας πω κάτι που μου θύμισε παλιός νεοδημοκράτης. Το σλόγκαν της φετινής ΔΕΘ, που λέει πως η κυβέρνηση θα κινηθεί «πιο γρήγορα, πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά», το πρωτολανσάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης το 2012. Μάλιστα, με ένα απλό google search υπάρχει συνέντευξη του τότε υπουργού Εργασίας στην «Κ» με αυτόν τον τίτλο.

Κόντρα Γερουλάνου – Δούκα

Η στήλη σάς είχε ενημερώσει εγκαίρως πως οι σχέσεις Γερουλάνου – Δούκα είναι στο ναδίρ, παρά το γεγονός πως αρχικά ξεκίνησαν δείχνοντας κάποια άτυπη συμμαχία. Η κόντρα πάντως έχει πάρει άγρια τροπή, καθώς ο πρώην υπουργός Πολιτισμού έθεσε την Παρασκευή εμμέσως πλην σαφώς θέμα συμμετοχής του Χάρη Δούκα στις εκλογές, παραπέμποντας στην αρμόδια επιτροπή για το αν η υποψηφιότητα του δημάρχου είναι σύννομη. Από την πλευρά Δούκα ανέλαβε να απαντήσει ο στενός του συνεργάτης Χρήστος Πρωτόπαπας, σε αυστηρό μάλιστα ύφος, λέγοντας πως όποιος νομίζει ότι μπορεί να αποκλείσει τον κ. Δούκα έπειτα από 2,5 μήνες που έχει εξαγγελθεί η υποψηφιότητα, «ας μην κρύβεται πίσω από τα όργανα, αλλά ας το πει καθαρά». Το θέμα πάντως το σημειώνω, καθώς κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι και την επόμενη εβδομάδα μπορεί να έρθει ακόμη πιο εμφατικά στην επικαιρότητα.

Στηρίζει υποψήφιο

Ποιον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία του κόμματος φημολογείται πως στηρίζει πρώην στενός συνεργάτης του Αχιλλέα Μπέου στον Βόλο;

«Θα φύγει»

Εμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως η περίοδος Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει τέλος. «Δεν θα μπορέσει να σταθεί», λέει διαρκώς, πιστεύοντας πως η απειρία του και ο χαρακτήρας του ήταν τα δύο στοιχεία που δεν μπόρεσε να ελέγξει και οδηγούν τις καταστάσεις στα άκρα. «Δεν έχει ιδέα πώς διοικείται ένα κόμμα», έλεγε στην ίδια παρέα, αποδομώντας εντελώς τον πρόεδρο του κόμματος. Σημείωση: στις εσωκομματικές τον είχε στηρίξει δημοσίως, αλλά προφανώς το μετάνιωσε. Δεν είναι άλλωστε ο μόνος.

Φλερτ στη Νοτοπούλου

Υψηλόβαθμος πασοκικός παράγων λέγεται ότι κάνει στενό πρέσινγκ στην Κατερίνα Νοτοπούλου για να μεταπηδήσει στο ΠΑΣΟΚ. Προσώρας το φλερτ παραμένει φλερτ, αλλά ποτέ μη λες ποτέ, καθώς το επόμενο δίμηνο θα υπάρξουν πολλές εξελίξεις στον χώρο και καλά γνωρίζοντες λένε πως θα δούμε πολλές ανακατατάξεις.

Βαρομετρικό χαμηλό

Οχι, δεν υπάρχουν άμεσα σενάρια ανασχηματισμού, αλλά ο πρωθυπουργός κρίνει διαρκώς τους υπουργούς του. Και στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από μία υπουργό, λόγω απόδοσης, και έναν υφυπουργό λόγω ύφους. Και γι’ αυτό έχει κυκλώσει τα ονόματά τους.

Ο Δούκας και ο Χριστοδουλάκης

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί εσωκομματικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ποιον θα κάνει πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Χάρης Δούκας στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να αναλάβει πρόεδρος της Κ.Ο. ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, από τους πρώτους βουλευτές με τους οποίους ο δήμαρχος Αθηναίων είχε κάνει συμμαχία. Η φημολογούμενη επιλογή πάντως είναι διφορούμενη, καθώς δημιουργεί και αρκετές αντισυσπειρώσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος είναι βουλευτές και στην περίπτωση εκλογής Δούκα θα έχουν… πρόεδρο της Κ.Ο. τον νεαρότερο και πιο άπειρο Χριστοδουλάκη, κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να λειτουργήσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT