Μητσοτάκης: Αυξήσεις σε κατώτατο μισθό – συντάξεις, μέτρα για κλειστά σπίτια και βραχυχρόνια μίσθωση

Μητσοτάκης: Αυξήσεις σε κατώτατο μισθό – συντάξεις, μέτρα για κλειστά σπίτια και βραχυχρόνια μίσθωση

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην 88η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τα εισοδήματα, το στεγαστικό, το δημογραφικό και τον υπερτουρισμό στα νησιά. 

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην 88η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τα εισοδήματα, το στεγαστικό, το δημογραφικό και τον υπερτουρισμό στα νησιά. 

Στην εισαγωγή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια καθαρής πολιτικής διαδρομής, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι πολύ πιο έμπειρος «από τη διαχείριση αλλεπάλληλων κρίσεων που τις ξεπεράσαμε».

Αναφέρθηκε σε «δοκιμασίες, μεταναστευτικές εισβολές και την πανδημία, ενεργειακές και κλιματικές προκλήσεις» λέγοντας πως τα εμπόδια «μας έκαναν πιο δυνατούς».

«Είμαι αποφασισμένος να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας» πρόσθεσε, λέγοντας πως οι περσινές εξαγγελίες του στη ΔΕΘ υλοποιήθηκαν – από το panic button και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα μέχρι το MyCoast. 

Στόχος, όπως είπε, είναι έως το 2027 η Ελλάδα να έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της εποχής των μνημονίων, ώστε «η επόμενη γενιά να αισθάνεται ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη».

Αυξήσεις και έκτακτες ενισχύσεις

«Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές. Πολύ περισσότερα όταν ήδη 8 κράτη, έχουν ήδη τεθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή σε καθεστώς εποπτείας για υπέρβαση δαπανών. 

Απο την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται εκ νεου περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ από 2,2% έως 2,5%. Από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας τριετίες και πολλά επιδόματα. 

Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, θα διανεμηθεί έκτακτη ενίσχυση λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας».  

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμα μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών αντί για 0,5% που αρχικά σχεδιαζόταν, καθώς και μείωση στο μισό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για χωριά και πόλεις μέχρι 1.500 κατοίκους από 500 που είναι μέχρι τώρα.

Το 2025 καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου 2», με αυξημένα όρια ηλικίας, έως και τα 50 έτη, και με επιτόκιο στο μισό από το αντίστοιχο «εμπορικό».  

Ρυθμίσεις για τα κλειστά διαμερίσματα και τη βραχυχρόνια μίσθωση

Όποιος ιδιοκτήτης νοικιάσει ένα διαμέρισμα κλειστό, θα απαλλάσσεται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια, όπως και αν μετατρέψει σε μακροχρόνια μια βραχυχρόνια μίσθωση. 

Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει ένα νέο αυξημένο τέλος, ενώ αμέσως θα απαγορευτεί κάθε τέτοια νέα μίσθωση στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον έναν χρόνο. Ο χαρακτήρας των συνοικιών μας δεν πρέπει να αλλοιώνεται.

Τέλος κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά

Επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη, υψηλό στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα.

Ενισχύσεις για τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και τους γιατρούς

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγειλε αύξηση αποζημίωσης της νυχτερινής απασχόλησης σε Ενοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική, Αστυνομία. Επίσης, Η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση μισθού κατά 130 ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νέα μέτρα στήριξης των οικογενειών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα δικαιώματα των τρίτεκνων οικογενειών θα συγκλίνουν με αυτά των πολύτεκνων οικογενειών, και προανήγγειλε δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών, αλλά και απλοποίηση διαδικασιών ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ιδρύεται νέο Επενδυτικό Ταμείο με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση ίδρυση ενός νέου Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα ενισχυθεί αρχικά με 300.000.000 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.

51 εκατ. για δωρεάν απογευματινά χειροργεία

«Περιμένουμε επιβεβαίωση από την Ε.Ε. για 51 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πάνε σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία ανακουφίζοντας 37.000 συμπολίτες μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Μισό εκατ. νέες θέσεις εργασίας από το 2019»

Κάνοντας μία ανασκόπηση πτυχών του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περσινές εξαγγελίες που είχε κάνει στη ΔΕΘ και την υλοποίηση τους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι τη χρονιά που πέρασε έγιναν 10.000 μόνιμοι διορισμοί, σημειώνοντας παράλληλα ότι από το 2019 έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Πέρσι υποσχέθηκα ένα διαφανές σύστημα για την επιλογή στο δημόσιο. Εγινε πράξη από τη δική μας κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στο φορολογικό σχέδιο που εφήρμοσε, είπε «το κάναμε παρά το πολιτικό κόστος. Το κάναμε γιατί ήταν το σωστό».

«Είμαστε η πιο ανθεκτική δύναμη της μεταπολίτευσης. Εχουμε περισσότερες από 1.000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου μέχρι την άνοιξη του 2027, που θα γίνουν οι εκλογές, και είναι μια ευκαιρία να ολοκληρώσουμε όσα ήδη χτίζουμε με θεμέλιο την πολιτική σταθερότητα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT