ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή το πρωί η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή το πρωί η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

Διαδοχικές εντάσεις στη συνεδρίαση της Κ.Ε. που τελικά αποφάσισε για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Κριτική στον Στ. Κασσελάκη από στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Ν. Παππά. Διεκδικεί την προεδρία ο Παύλος Πολάκης.

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδοχικές ήταν οι αναβολές ως προς την ώρα και τελικά και την ημέρα της ψηφοφορίας στον ΣΥΡΙΖΑ, για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη που κατατέθηκε από τους «87», με συνολικά 100 υπογραφές στην Κεντρική Επιτροπή.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αποφασίστηκε να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία το πρωί της Κυριακής, παρότι η πλευρά του προέδρου υποστήριζε το σενάριο της ανοιχτής ψηφοφορίας.  Για να ψηφιστεί η πρόταση χρειάζεται το «50% + 1» των μελών της ΚΕ του κόμματος. Επί της ουσίας απαιτούνται 148 θετικές ψήφοι. 

Πώς κατέληξαν στη μυστική ψηφοφορία

Η διαδικασία που αρχικά αποφασίστηκε να ακολουθηθεί, σύμφωνα με την «Αυγή», ήταν να επιχειρηματολογήσουν τρία μέλη υπέρ της ονομαστικής ψηφοφορίας και τρία υπέρ της μυστικής. Τελικά αποφασίστηκε η διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας. Για τον τρόπο της ψηφοφορίας της πρότασης μομφής ψήφισαν 212 στελέχη. Υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας τάχθηκαν 122 και κατά της μυστικής ψηφοφορίας 90.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Παππάς και Ράνια Σβίγκου τοποθετήθηκαν υπέρ της φανερής ψηφοφορίας. Υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας τάχθηκαν Τρύφωνας Αλεξιάδης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Ματζουράνης.

Στην ομιλία του, νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης κατήγγειλε «φράξιες» και «φατρίες» εκτοξεύοντας «πυρά», χωρίς όμως να «σηκώσει το γάντι των εκλογών», παραπέμποντας στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε ως «κρίσιμο σταυροδρόμι» την Κεντρική Επιτροπή που δίνει δύο επιλογές, «να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για το μέλλον για να απαλλάξουμε τη χώρα από την πιο αδυσώπητη κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη και η δεύτερη να συνεχίσουμε μια στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση η οποία όχι μόνο δεν αφορά τον ελληνικό λαό αλλά τον απωθεί και πληγώνει τη βάση μας. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι επιδιώκουμε το πρώτο και όχι να γίνουμε ο “χρήσιμος ηλίθιος” της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Οι «87» κατηγορούν τον Κασσελάκη για τη συρρίκνωση

Η ομάδα των «87» κατέθεσε πρόταση μομφής κάνοντας λόγο για «παρατεταμένη κρίση αρχών και αξιών». «Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του Προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής» αναφέρεται στο κείμενο που υπέγραψαν τελικώς 100 μέλη. 

Από το πρωί βασικά στελέχη του κόμματος επικρίνουν τον πρόεδρο, υποδεικνύοντάς τον ως υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα. 

Πολάκης: Δεν κάνει για πρόεδρος ο Κασσελάκης

Ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον πρόεδρο, ο βουλευτής Χανίων δήλωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη πως δεν είναι ικανός πρόεδρος. 

«Τόσο τον Αλέξη όσο και τον Στέφανο τους στήριξα χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και χωρίς καμία συμφωνία», υποστήριξε ο κ. Πολάκης κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή, ενώ προσέθεσε: «Επεσα, όμως, έξω. Ο Στέφανος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν κάνει. Πικραίνομαι με αυτό που λέω, αλλά δεν γίνεται να μην τα πω».

«Θα δηλώσω υποψηφιότητα», ξεκαθάρισε και σημείωσε πως ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ψηφοφοριών, καλεί τους πάντες να δηλώσουν ότι θα παραμείνουν στο κόμμα.

«Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούγονται από τον θόρυβο που προκαλεί ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, ο κόσμος έχει μάτια για τον Στέφανο αλλά δεν έχει αυτιά», συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας σε αιχμή που του απηύθυνε νωρίτερα ο Στ. Κασσελάκης ανέφερε «εγώ την Δώρα δεν την ανέβασα σε προεκλογική μου ομιλία».

Παππάς σε Κασσελάκη: Οταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να βοηθάς να φουντώσει

Κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς κατά την ομιλία του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, καλώντας τον να διαχειριστεί την κρίση. «Πρόεδρε όταν υπάρχει φωτιά δεν τη βοηθάς να φουντώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι μετά τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε «αντανακλαστικά ανάληψης της πολιτικής πρωτοβουλίας» με προσδοκίες «το κόμμα να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας», σχολίασε: «Οι καλές ώρες τελείωσαν εκεί. Ευθύνες έχουμε όλοι»

Γεροβασίλη: Λυτρωτική απόφαση οι εκλογές για πρόεδρο

«Λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται» τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Μόνη λυτρωτική λύση είναι να πάμε σε νέες εκλογές προέδρου» υπογράμμισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκ των επικεφαλής της ομάδας των «87» στελεχών, που κατέθεσαν πρόταση μομφής. Σε άλλο σημείο της ομιλίας, η Ολγα Γεροβασίλη κατηγόρησε για «αμετροέπεια» τον πρόεδρο, επειδή δήλωσε «ότι έλιωσε σόλες στη χώρα έναν χρόνο, όταν εμείς έχουμε λιώσει χρόνια πολλά σόλες για αυτό το κόμμα και από ένα μικρό κόμμα έγινε κυβέρνηση».

Φάμελλος κατά Κασσελάκη: Είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα το ΣΥΡΙΖΑ

«Υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας στο κόμμα. Και ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο τέως επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν πάει άλλο αυτός ο κατήφορος, πρόσθεσε.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ο Κασσελάκης φοβάται τη βάση

«Η σημερινή διχαστική ομιλία του Στεφανου Κασσελάκη επιβεβαιώνει πλήρως τους λόγους που καταθέσαμε πρόταση μομφής. Εχουμε στρατηγική διαφωνία με την συνεχιζόμενη ρευστοποιηση του κόμματος από τον πρόεδρο του, με την συνεχιζόμενη παραγωγή εσωστρέφειας αντί για παραγωγής πολιτικής με ευθύνη του Στέφανου Κασσελακη», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος, σχολιάζοντας πως «για να φύγει ο Μητσοτάκης», όπως ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «χρειάζεται να αλλάξει η ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ». «Είναι ο προϋπόθεση γιατί ο σημερινός πρόεδρος ρευστοποιεί το κόμμα.
Ομνύει δεκάδες φορές στην βάση αλλά αρνείται να πάει στη βάση και στην προηγούμενη Κ.Ε. με το δημοψήφισμα για συνεργασίες και τώρα για εκλογή από τη βάση. Φοβάται τη βάση και κρύβεται.
Απειλεί με διαγραφές και προγραφές και μας αναφέρει ότι παράδειγμα του στο θέμα αυτό είναι η ΝΔ και η Δεξιά με το δικό της καταστατικο! Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους που αναφέρονται στο κείμενο πρέπει να πάμε στη βάση και τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν για την ηγεσία του».

Ράνια Σβίγκου: Εδώ μέσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι

«Αντίπαλός μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικές του. Εδώ μέσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, δεν υπάρχουν εχθροί, δεν υπάρχουν υπονομευτές. Υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες με διαφορετική άποψη. Ο κόσμος έχει ανάγκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα κόμμα που θα βρίσκεται στο πλάι του. Που θα είναι παντού, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα της κοινωνίας, στους αγώνες κατά της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, στους αγώνες για αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες δουλειάς, στους αγώνες για δημόσια, δωρεάν Παιδεία και Υγεία».

Γιώργος Βασιλειάδης: Προσφυγή στον λαό

«Προτείνω να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να προσφύγουμε στον κυρίαρχο λαό», υπογράμμισε το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Βασιλειάδης κατά την ομιλία του. «Εκείνες κι εκείνοι να αποφασίσουν επιτέλους αν θα λεγόμαστε ΣΥΣΥΑΡ ή όπως αλλιώς, αν θα πρέπει να υπάρχουν οργανώσεις μελών ή λέσχες, αν είναι αναγκαία τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα όπως η Κεντρική Επιτροπή, αν ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι πρώτος μεταξύ ίσων, θα λειτουργεί και θα λογοδοτεί με κανόνες συλλογικότητας, ή θα είναι ο απόλυτος άρχων σε ένα αποξηραμένο κόμμα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT