Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση κορυφής χαμηλών προσδοκιών στη Νέα Υόρκη

Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση κορυφής χαμηλών προσδοκιών στη Νέα Υόρκη

Ενόψει του τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Τις περιορισμένες προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια συζήτηση με την Τουρκία για τις υπαρκτές ελληνοτουρκικές διαφορές αντικατοπτρίζει και η πρόσφατη αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη για τις δυσκολίες που υπάρχουν στο τραπέζι. Η προσεκτική, αλλά ψύχραιμη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη καταγράφεται λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη μεταξύ 22 και 26 Σεπτεμβρίου) και καταδεικνύει και τις δυνατότητες ουσιαστικής δρομολόγησης του πολιτικού διαλόγου, όπου, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε να τεθεί το σύνολο των σοβαρών διαφορών με την Τουρκία.

«Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τις δυσκολίες προσέγγισής μας με την Τουρκία», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση που του τέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Και προσέθεσε: «Αναγνωρίζω με σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η “Γαλάζια Πατρίδα” παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτό είναι ζήτημα που θα εξακολουθώ να το θέτω στον Ερντογάν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και σημείωσε ότι κρατάει τα θετικά, παραπέμποντας στην καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού σε συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και στην ουσιαστική εξαφάνιση των παραβιάσεων του εναερίου χώρου τους τελευταίους 19 μήνες. Η «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και τη βασική αιτία που δεν επιτρέπει στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες να εισέλθουν στον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία, δηλαδή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε, επίσης, τις μεγάλες επενδύσεις για την αμυντική αποτροπή ως απότοκο της τουρκικής στάσης, υπογραμμίζοντας ότι αν είχαν λυθεί τα θέματα με την Τουρκία «δεν θα υπήρχε και η ανάγκη να επενδύουμε τα σημαντικά ποσά τα οποία επενδύουμε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού αποτέλεσε και το στοιχείο το οποίο επελέγη από μερίδα του τουρκικού Τύπου (π.χ. «Σαμπάχ») προκειμένου να παρουσιασθούν οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά αυτή την περίοδο. Οπως είναι αναμενόμενο, στον τουρκικό Τύπο οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού παρουσιάζονται υπό το πρίσμα της αμφισβήτησης της «Γαλάζιας Πατρίδας», την οποία στην Τουρκία ακόμη και οι αντιπολιτευόμενοι αντιλαμβάνονται ως απαραίτητη εθνική πολιτική, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο κινείται επί του θέματος η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT