Κυβέρνηση: Κωδικός «εξάντληση τετραετίας»

Κυβέρνηση: Κωδικός «εξάντληση τετραετίας»

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τον δρόμο των στοχευμένων μέτρων και παροχών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 88η ΔΕΘ ανήκει πλέον στο παρελθόν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμορφώνει ουσιαστικά με την ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για τις επόμενες 1.000 ημέρες, όπως χαρακτηριστικά είπε πολλές φορές, μέχρι να τελειώσει δηλαδή η δεύτερη κυβερνητική θητεία. Ο πολιτικός χάρτης όπως διαμορφώθηκε διά στόματος του πρωθυπουργού αποκωδικοποιείται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

Ο πρωθυπουργός ζήτησε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ η κυβέρνηση να κριθεί στο τέλος της θητείας της, προσδιορίζοντας ως βασικούς στόχους την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση του ΕΣΥ.

Πρώτον, στη διάρκειά του. Σχεδόν όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είχαν ως ορίζοντα το 2027. Η κυβέρνηση συνεπώς αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ ξεδιπλώνει ένα σχέδιο πιο μακροπρόθεσμο με στόχο να κριθεί στο τέλος της θητείας της, στην ίδια λογική της πρώτης τετραετίας που το τελικό σύνθημα ήταν «το είπαμε, το κάναμε». Απόδειξη τούτου ήταν πως από τη φετινή ΔΕΘ έλειπε η «μεγάλη» εξαγγελία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμορφώνει τον δρόμο που θα κινηθεί μέχρι το 2027. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σενάρια και φήμες για πρόωρες εκλογές και προσφυγή στην κάλπη νωρίτερα από το 2027 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ακυρώθηκαν από τη συνολική στρατηγική που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεύτερον, οι 45 «μικρές» εξαγγελίες δείχνουν πως ο πολιτικός στόχος της Ν.Δ. είναι να συμπληρώνει διαρκώς μικρά κομμάτια σε ένα πολύ μεγαλύτερο παζλ. Στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία όπου τα ποσοστά είναι συμπιεσμένα, ο κ. Μητσοτάκης έκρινε πως είναι προτιμότερο να απευθυνθεί σε πολλούς με στοχευμένες και δημοσιονομικά προσεγμένες παροχές, ώστε να στείλει μήνυμα πως έχει εικόνα συνολικά της κοινωνίας ενισχύοντας πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. «Τα μικρά κομμάτια του παζλ μπήκαν στη θέση τους σε αυτή τη ΔΕΘ και συνεχίζουμε για τη μεγάλη εικόνα», αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Η «μεγάλη εικόνα» είναι ο τρίτος πυλώνας του πολιτικού χάρτη που θέλει να δουλέψει ο πρωθυπουργός έως το τέλος της θητείας. Η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση της «Κ» για το ποιοι είναι οι δύο μεγάλοι στόχοι για τους οποίους θέλει να κριθεί στο τέλος της θητείας του από τους πολίτες αποσαφηνίζει τις προθέσεις. Ο πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως θέλει να φθάσει ο μέσος μισθός έως το 2027 στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι η βελτίωση του ΕΣΥ. Στον συγκεκριμένο δύσκολο τομέα ο πρωθυπουργός δεν ήταν γενικός και αόριστος, αλλά έθεσε συγκεκριμένους στόχους μέχρι το τέλος του 2027 που σε τρία χρόνια από τώρα μπορούν να μετρηθούν. Συγκεκριμένα είπε πως μέχρι το τέλος του 2027 πρέπει να έχουμε πολλά καινούργια κέντρα υγείας, πολλά ανακαινισμένα νοσοκομεία, περισσότερους και πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, αλλά και νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία «που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα αυτό το οποίο βλέπουν σήμερα οι πολίτες», ενώ προσέθεσε πως θα πρέπει να έχουν περιοριστεί σημαντικά και οι λίστες των χειρουργείων, κάτι στο οποίο θα βοηθήσουν, όπως είπε, σημαντικά και τα 30.000 και πλέον απογευματινά χειρουργεία τα οποία θα γίνουν τους επόμενους μήνες δωρεάν, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Καταλήγοντας μάλιστα ήταν σαφής λέγοντας πως «θα ήθελα να κριθώ για το εάν το 2027 η χώρα θα έχει πραγματικά ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών». Είναι προφανές πως στο Μαξίμου αφήνουν ήδη πίσω τη ΔΕΘ και εστιάζουν στην υλοποίηση των πρώτων εξαγγελιών εντός του φθινοπώρου, που θα διαμορφώσουν το πολιτικό κλίμα του χειμώνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT