Εντός και Εκτός: Κύπρος – ΗΠΑ, άλλο ένα βήμα αμυντικής συνεργασίας

Εντός και Εκτός: Κύπρος – ΗΠΑ, άλλο ένα βήμα αμυντικής συνεργασίας

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Κάθε άνθρωπος, πολιτικός και μη, έχει τις προτεραιότητές του. Την περασμένη Παρασκευή το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη (η 88η ΔΕΘ είχε ως τιμώμενη χώρα τη Γερμανία) δείπνο προς τιμήν του αντικαγκελαρίου Ρόμπερτ Χάμπεκ. Από την ελληνική κυβέρνηση είχε προσκληθεί ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας. Οι διοργανωτές μάταια ανέμεναν την εμφάνιση του υφυπουργού, ο οποίος ως Μακεδονίας – Θράκης που είναι προτίμησε να παραστεί σε κάποια συνάντηση με δημοσιογράφους. Περιττό να σας πω ότι όσοι είχαν ασχοληθεί με τη διοργάνωση του δείπνου και γενικότερα όλης αυτής της προσπάθειας για να πραγματοποιηθεί ένα μίνι ελληνογερμανικό φόρουμ στη Θεσσαλονίκη (περιλαμβανομένης της Ελληνίδας πρεσβευτού στο Βερολίνο, Μάρας Μαρινάκη) είχαν μείνει άναυδοι. Μπορεί, βέβαια, απλώς ο κ. Γκιουλέκας να μην ήθελε να συναντήσει τον κ. Χάμπεκ επειδή ανήκει στους «Πράσινους» και του κολλήσει κανένα παρατσούκλι ότι είναι κανένας κεντρώος. Αβυσσος…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ολη τη δημόσια συζήτηση για τη σειρά «Famagusta» που προβάλλεται μέσω της πλατφόρμας του Netflix την έχετε παρακολουθήσει. Οι Τούρκοι «ανέβασαν» το θέμα μέσω του προέδρου του τουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης Εμπουμπεκίρ Σαχίν, ο οποίος ισχυρίστηκε (ανακριβώς όπως προκύπτει) ότι η Αγκυρα «έκοψε» τη μετάδοση της σειράς εκτός Ελλάδας και Κύπρου έπειτα από συμφωνία με το Netflix. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Σε επίσημο σχετικό ερώτημα του συντάκτη της «K» Αιμίλιου Χαρμπή προς τη διαδικτυακή πλατφόρμα, η απάντηση ήταν η εξής: «Η μόνη συμφωνία που υπάρχει είναι η σειρά να μη μεταδοθεί στην Τουρκία». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, εξαρχής το «Famagusta» επρόκειτο να μεταδοθεί μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, οπότε η εμπλοκή τρίτων χωρών –της Τουρκίας ή άλλων– ήταν άνευ νοήματος. Προφανώς, δηλαδή, βρήκε ο κ. Σαχίν μια ωραία ευκαιρία να «πακετάρει» την υφιστάμενη πραγματικότητα με ένα δικό του περιτύλιγμα και να διαφημίσει αυτό που στην Τουρκία πουλάει περισσότερο και από ζεστά ψωμάκια: εθνικισμό.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Τα τελευταία δύο χρόνια είναι διαρκείς οι εξελίξεις στην εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Τελευταίο επεισόδιο είναι και ο Οδικός Χάρτης Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη χθες από τον υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα και την υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ. «Αυτός ο Οδικός Χάρτης Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας προωθεί τους κοινούς στόχους ασφάλειας και επιβεβαιώνει την εξαιρετική ανάπτυξη των σχέσεών μας, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε η κ. Γουόλαντερ. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί σε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια στενότερη, ισχυρότερη και επωφελέστερη διμερή συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με τις ΗΠΑ», είπε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο κ. Πάλμας. Τα βήματα αυτά ακολουθούν την απόφαση του 2022 για άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ και, έκτοτε, την ετήσια ανανέωση της απόφασης των Αμερικανών. Αλλά και την περυσινή σύμπραξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Εθνική Φρουρά του Νιου Τζέρσεϊ. Είναι προφανής η σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία, καθώς αποτελεί ένα σταθερό κράτος, πολύ κοντά στη μεσανατολική αναταραχή των τελευταίων μηνών. Η Κύπρος αποτελεί, ακόμη, ένα από τα πλέον κρίσιμα γεωγραφικά σημεία για τα σχέδια απομάκρυνσης πολιτών τρίτων χωρών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, και τους τελευταίους μήνες τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της έχουν φιλοξενήσει αεροπλάνα και πλοία που ενεπλάκησαν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Προεδρικό Μέγαρο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέδειξε τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, μιλώντας για τους χρυσούς, ασημένιους και χάλκινους παραολυμπιονίκες μας. «Με τον αγώνα τους, στην ιδιαίτερα απαιτητική αυτή διοργάνωση, απέδειξαν ότι το σώμα, αυτό το εύθραυστο κέλυφος μέσα στο οποίο όλοι μας κατοικούμε, μπορεί να υπερβεί κάθε αναπηρία, κάθε πρόβλημα και κάθε ατέλεια όταν καθοδηγείται από πνεύμα εμφορούμενο από θάρρος, επιμονή, πίστη, αντοχή, αποφασιστικότητα», ανέφερε, μεταξύ πολλών άλλων, η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία συνεχάρη ονομαστικά όλους όσοι ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι “απερχόμενος” όπως πιπιλίζουν την καραμέλα τους οι καθ’ έξιν πραξικοπηματίες της συριζέικης νομενκλατούρας. Είναι ανερχόμενος. Οχι μόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία. Ευτυχώς είναι τόσο τυφλωμένοι από το μίσος τους που δεν το βλέπουν». Τάδε έφη Ευάγγελος Αντώναρος (στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα). Και δεν έχει κανένας ουδεμία διάθεση να αμφισβητήσει τα λεγόμενά του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT