ΠΑΣΟΚ: Μάχη εντυπώσεων με τις υπογραφές

ΠΑΣΟΚ: Μάχη εντυπώσεων με τις υπογραφές

Πώς κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κρίσιμη τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά την κατάθεση, χθες, των υπογραφών από τους υποψηφίους στην Επιτροπή Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ). Η επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να προχωρήσει σε επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων –μετά τον έλεγχο των υπογραφών που κατατέθηκαν χθες– και να δώσει λύση στο θέμα του ασυμβιβάστου της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα, το οποίο αναμένεται και αυτό να κλείσει χωρίς περαιτέρω εμπλοκή.

Οι μόλις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν μέχρι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και την πρώτη εκλογική αναμέτρηση επιβάλλουν επιτάχυνση του ρυθμού στη δραστηριότητα των υποψηφίων, ενώ ξεκαθαρίζουν οι διαφορετικές στρατηγικές με τις οποίες κινούνται. Είναι ενδεικτικός ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο επέλεξαν να κινηθούν χθες σε σχέση με την κατάθεση υπογραφών στήριξης των υποψηφιοτήτων τους. Υπενθυμίζεται ότι οι διεκδικητές, προκειμένου η υποψηφιότητά τους να προχωρήσει, έπρεπε μέχρι τις 9 μ.μ. χθες να καταθέσουν στην ΕΔΕΚΑΠ 5.000 υπογραφές μελών του κόμματος ή τις υπογραφές του 15% των μελών της Κεντρικής Eπιτροπής (σε σύνολο 360 μελών της Κ.Ε. χρειάζονται 54 υπογραφές).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κινήθηκε μαξιμαλιστικά, σε μια επιλογή που σημειολογικά υπογραμμίζει την ισχυρή θέση του ως εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος. Ετσι, για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του κατατέθηκαν στην ΕΔΕΚΑΠ 24.810 υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ και 170 υπογραφές μελών της Κ.Ε. του κόμματος.

Διαφορετική ήταν η επιλογή του επιτελείου του Χάρη Δούκα. Για τη στήριξη της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων κατατέθηκαν στην ΕΔΕΚΑΠ οι υπογραφές 100 μελών της Κ.Ε. Οπως αναφέρουν από το επιτελείο του, έχουν συγκεντρωθεί και χιλιάδες υπογραφές μελών, ωστόσο αυτή είναι μια διαδικασία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται στις περιοδείες του κ. Δούκα και κάποια στιγμή, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα ανακοινωθεί ο αριθμός των κομματικών μελών που επέλεξαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε 24.810 υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ και 170 υπογραφές μελών της Κ.Ε.

Η Αννα Διαμαντοπούλου κινήθηκε στη γραμμή του απολύτως αναγκαίου και κατέθεσε λίστα με περισσότερες από 5.000 υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερες από 8.000 υπογραφές κατέθεσε ο Παύλος Γερουλάνος. Τη μάχη των εντυπώσεων επιδίωξε να κερδίσει ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος κατέθεσε λίστα με 14.000 υπογραφές. Κοντά στις 8.500 υπογραφές κινήθηκε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ο Γιάννης Κανελλάκης που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος δεν «κατέβασε» υπογραφές για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του επικαλούμενος την προστασία απορρήτου των μελών.

Η συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ για την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων έχει μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς δεν αναμένεται να προκύψει κάποιο πρόβλημα με τις υπογραφές. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόφαση που θα λάβει η επιτροπή σχετικά με την ερμηνεία του καταστατικού όσον αφορά το ασυμβίβαστο για τους αιρετούς και την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος επικοινώνησε με όλους τους υποψηφίους και φαίνεται ότι εξασφαλίστηκε η αναγκαία συναίνεση για να κλείσει το θέμα. Η φόρμουλα που προκρίνεται είναι να υπάρξει ομόφωνη απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ για τον δήμαρχο Αθηναίων, στην οποία δεν θα προκύψει ένσταση από τους υποψηφίους. Αλλωστε φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι υποψήφιοι δεν επιθυμούν να παραταθεί μια τέτοια συζήτηση, η οποία ενισχύει κλίμα εσωστρέφειας και αντιπαράθεσης που μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί στην προεκλογική διαδικασία και που μόνο επιζήμια μπορεί να είναι.

Κομματικές πηγές διαμηνύουν ότι δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και πως δεν θα πρέπει να παραταθεί η εκκρεμότητα. Μόνη λύση, αν δεν προχωρήσει η λύση της ΕΔΕΚΑΠ, είναι το διαρκές συνέδριο, προοπτική που δεν φαίνεται να ενθουσιάζει κανέναν. Από το περιβάλλον του Παύλου Γερουλάνου, πάντως, ο οποίος φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της υποψηφιότητας Δούκα, ανέφεραν χθες ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εφόσον, λοιπόν, και τυπικά κλείσει αυτή η εκκρεμότητα σήμερα, την Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, ανοιχτή στην προσέλευση μελών, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές. Και εκεί οι υποψήφιοι θα κληθούν να ξεδιπλώσουν ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου καθένας την πολιτική πρότασή του τόσο για το μέλλον του κόμματος όσο και για τις προτεραιότητες στη διακυβέρνηση της χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT