Ο Νοέμβριος που κρίνει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – Οι ημερομηνίες για συνέδριο και εκλογές

Ο Νοέμβριος που κρίνει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – Οι ημερομηνίες για συνέδριο και εκλογές

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 1-3 Νοεμβρίου και οι εκλογές για τη νέα ηγεσία θα γίνουν την 24η Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές Νοεμβρίου συνέδριο και εκλογές την 24η Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει για να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη με πρόταση μομφής.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στις 1-3 Νοεμβρίου και οι εκλογές για τη νέα ηγεσία θα γίνουν την 24η Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.

Επίσης, όπως έχει ανακοινώσει και η γραμματέας του κόμματος, δρομολογείται συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέσα στις επόμενες εβδομάδας, στην οποία θα εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες του Συνεδρίου. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει τις προθέσεις του για τις επόμενες κινήσεις, ενώ έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους όλοι οι στενοί συνεργάτες του.

Π. Πολάκης: Εκλογές το συντομότερο

Με δήλωσή του, ο Παύλος Πολάκης, που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή του ζήτησε οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό.

«Αυτή την πρόταση έκανα στην Κεντρική Επιτροπή και αυτή θα κάνω και σήμερα. Θεωρώ ότι το τραύμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επουλωθεί και να κλείσει γρήγορα με την έκφραση της γνώμης των μελών του και όλου του κόσμου που το πιστεύω ότι θα συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Αυτό θα υποστηρίξω και σήμερα γιατί θεωρώ ότι το πρώτο καθήκον είναι να οργανώσουμε την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι εκλογές για νέο πρόεδρο θα πρέπει να γίνουν το αργότερο έως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου. «Δεν έχουμε περιθώριο να πάμε παραπέρα. Αυτό θα ήταν παραλυτικό».

Οι άλλες υποψηφιότητες και ο Στ. Κασσελάκης

Εκτός από τον Παύλο Πολάκη, πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται ο Νικόλας Φαραντούρης, που έχει πει ότι το σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά, και ο Σωκράτης Φάμελλος. Αλλα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό της Ρένας Δούρου, η οποία πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει ότι μια υποψηφιότητα είναι στις προθέσεις της, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη φέρεται να δέχεται πιέσεις να θέσει επίσης υποψηφιότητα. Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος έχει δηλώσει ο Απόστολος Γκλέτσος.

Οι κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη παραμένουν άγνωστες. Ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποια δήλωση, αν και οι φήμες σχετικά με τις αποφάσεις του ποικίλλουν. Από το να είναι εκ νέου υποψήφιος, έως την απόσυρση από την πολιτική ή ακόμη και τη δημιουργία νέου κόμματος.

Μετά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εις βάρος του, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δηλώσει μέσω Χ:

«Είμαι λυτρωμένος. Διότι είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που ψηφίστηκα. Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται από την πρώτη κιόλας μέρα την ψήφο των μελών του κόμματος. Ετσι πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο. Τώρα τα ξέρετε όλα. 

»Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία, η νομενκλατούρα του κόμματος και οι διάφορες φράξιες να επιστρατεύσουν πρακτικές που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς καταφέρνοντας ακόμα και να εξευτελίσουν τα αξιότιμα μέλη της επιτροπής φορώντας τους κουκούλα.

»Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα. Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT