Τετ α τετ Μητσοτάκη με Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω Μεσανατολικού, αλλά και επειδή έχει επέλθει πλήρης ρήξη στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Η ρευστή κατάσταση στη Μέση Ανατολή απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κρατάει ανοιχτούς διαύλους με τους πλέον σημαντικούς παράγοντες της περιοχής. Για την Ελλάδα η ισορροπία δεν είναι εύκολη καθώς καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στρατηγική σχέση που έχει οικοδομήσει με το Ισραήλ, αλλά και να διατηρήσει τις πολύ στενές επαφές που σφυρηλατήθηκαν τα τελευταία χρόνια με σημαντικές αραβικές χώρες, και κυρίως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι προγραμματισμένο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συναντηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ έχει ιδιαίτερη σημασία πέρα από το Μεσανατολικό, και τούτο διότι όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με την Αγκυρα, ενώ, παράλληλα, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν στενή συνεργασία σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, κυρίως στον τομέα των επενδύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει, επίσης, στο πρόγραμμά του και συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ, σεΐχη Μεσάλ αλ Αχμάντ αλ Τζαμπέρ αλ Σαμπάχ. Ενώ είναι προγραμματισμένη και η τριμερής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου. Οπως όλα δείχνουν, δεδομένου ότι έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νεότερα για επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί και η διμερής συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Τα προγράμματα του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών είναι ρευστά και έως τη μεθεπόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να μετακινηθούν κάποιες συναντήσεις ή να προστεθούν πολλές ακόμη σε ένα πρόγραμμα που είναι ήδη αρκετά φορτωμένο. Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θεωρείται σημαντικό ορόσημο για τον τρόπο που θα εξελιχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τους επόμενους μήνες.

Πάντως, η προσπάθεια της Αγκυρας να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη Μέση Ανατολή που θα είναι αποδεκτός και από τις αραβικές χώρες δεν συνεχίζεται δίχως εμπόδια. Χθες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν μίλησε για πρώτη φορά ύστερα από 13 χρόνια στην 162η συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Η συριακή αντιπροσωπεία φαίνεται ότι αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου μετά την ανακοίνωση ότι επίκειται η ομιλία του κ. Φιντάν, κάτι που μεταδόθηκε και από το «Αλ Αραμπίγια», μάλιστα με τη δημοσιοποίηση σχετικού βίντεο. Η τουρκική πλευρά υποβάθμισε το γεγονός, καθώς διπλωματική πηγή ανέφερε ότι αν υπήρχε πρόβλημα με τη συμμετοχή της Τουρκίας, τότε η διαφωνία θα είχε εκφραστεί κατά τη διάρκεια της πρόσκλησης προς την Αγκυρα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαρροές της τουρκικής κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο η Αγκυρα σχεδιάζει την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στη Σομαλία, όπου ήδη υπάρχει μεγάλη τουρκική βάση. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Bloomberg, η Τουρκία διεξήγαγε συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μογκαντίσου (υπενθυμίζεται ότι το βόρειο κομμάτι της χώρας, η Σομαλιλάνδη, είναι de facto αποσχισμένο) προκειμένου να επιλεγεί μια τοποθεσία για τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων αλλά και διαστημικών δοκιμών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT