Κυβέρνηση: Το ΕΣΥ στο επίκεντρο – Προτεραιότητα η επίσπευση των χειρουργείων

Κυβέρνηση: Το ΕΣΥ στο επίκεντρο – Προτεραιότητα η επίσπευση των χειρουργείων

Τα μέτρα για αναβάθμιση του ΕΣΥ εξετάστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη ΔΕΘ δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει με γοργό βήμα σε λύσεις για θέματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες. Χθες έγιναν στο Μαξίμου δύο συσκέψεις: η πρώτη αφορούσε την ανακαίνιση των σχολικών εγκαταστάσεων και η δεύτερη την αναβάθμιση και την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα. Σε αυτή τη σύσκεψη ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έκανε αναλυτική παρουσίαση «εφ’ όλης της ύλης» πού βρίσκεται σήμερα το ΕΣΥ και πού θέλει η κυβέρνηση να πάει, ενώ κατά τη συζήτηση τέθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι βασικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα θέμα που τέθηκε ήταν πώς θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, που σήμερα μπορεί να φθάνει και τις 8 ώρες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο που θα μειώνει τον χρόνο.

Από εκεί και πέρα, βασική προτεραιότητα, όπως αποτυπώθηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι η μείωση της αναμονής για τα χειρουργεία, με το υπουργείο Υγείας να θέλει να δώσει έμφαση στους πολίτες που βρίσκονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη λίστα, οι οποίοι θα κληθούν πρώτοι. Η εκτίμηση στο Μαξίμου είναι πως η ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων έχει βοηθήσει την κατάσταση, αλλά υπάρχουν προφανώς ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Επίσης έγινε εκτενής συζήτηση για την υλοποίηση του προγράμματος σχετικά με τη δωρεάν τέλεση 37.500 απογευματινών χειρουργείων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Βελτιωτικές κινήσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του εστίασε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που αναμένει την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα. «Θα ωφελήσει πάνω από 30.000 συμπολίτες μας και σκοπός μας είναι να μειώσουμε σημαντικά τις λίστες αναμονής ως προς τα χειρουργεία, ξεκινώντας από τα παλαιότερα περιστατικά και πηγαίνοντας προς τα πιο καινούργια», ανέφερε.

Βελτίωση των εφημεριών

Ιδιαίτερα σημαντικό για την κυβέρνηση, κάτι που ειπώθηκε και στη σύσκεψη, είναι, πλην των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών, η άμεση βελτίωση της «εικόνας» του ΕΣΥ και των χρόνιων παθογενειών με τις οποίες έρχεται ο πολίτης καθημερινά αντιμέτωπος. Η αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών αλλά και γενικά των εγκαταστάσεων στις δομές του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στην υποδοχή, ειδικά των επειγόντων, αποτελεί βασική προτεραιότητα. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, παραδεχόμενος πως «τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν μια εστία δυσαρέσκειας και πολλές φορές αδικούν και τη συνολική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε αυτόν τον τομέα που αποτελεί τη «βιτρίνα» του ΕΣΥ, ενώ αναμένεται και νέα ενίσχυση σε προσωπικό, ειδικά όσον αφορά τους τραυματιοφορείς. Στο πρόγραμμα είναι και ένα σχέδιο για μια καλύτερη διαχείριση των εφημεριών της Αττικής, που αναμένεται να παρουσιαστεί και αυτό το επόμενο διάστημα.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη άμεση προτεραιότητα. Το θέμα του ΕΚΑΒ τέθηκε στη συζήτηση, ειδικά για περιοχές όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή. Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε αναλυτικά περιοχές και τους χρόνους που χρειάζεται μια διακομιδή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νομός Χαλκιδικής, μια περιοχή που ο μέσος χρόνος άφιξης του ΕΚΑΒ έφθανε τη μία ώρα και πλέον, όπως είπε ο υπουργός, ενώ τώρα έχει μειωθεί σχεδόν στα 20 λεπτά.Η Χαλκιδική μπορεί να είναι από τα πιο ακραία παραδείγματα καθυστερήσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιοχές στη χώρα με πολύ μεγάλο χρόνο άφιξης των ασθενοφόρων, που χρειάζεται άμεσα βελτίωση, με το σχέδιο να είναι ίδιο με αυτό που εφαρμόστηκε στη Χαλκιδική, όπου οκτώ επιπλέον ασθενοφόρα μείωσαν τον χρόνο. Οπως φαίνεται από τα παραπάνω, ο στόχος της κυβέρνησης για το ΕΣΥ είναι σε δύο επίπεδα: το ένα βραχυπρόθεσμο και το άλλο η συνολική αναδιοργάνωση σε βάθος τριετίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT