Εντός και Εκτός: Ενας Τούρκος στρατηγός στη Λάρισα

Εντός και Εκτός: Ενας Τούρκος στρατηγός στη Λάρισα

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Πληροφορίες για την πιθανότητα παραίτησης του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Γιαάρ Γκιουλέρ εντός των επομένων ημερών μετέδιδαν χθες τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οπως μεταφέρει ο ανταποκριτής μας στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Τόλγκα Σαρντάν, της έγκυρης ενημερωτικής ιστοσελίδας Τ24, αφορμή στάθηκε η ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν που ανακοίνωσε πως θα απομακρυνθούν από το στράτευμα οι απόφοιτοι των στρατιωτικών σχολών, οι οποίοι στην τελετή αποφοίτησής τους είχαν υψώσει τα ξίφη τους φωνάζοντας το σύνθημα «είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ Ατατούρκ». Ο Σαρντάν υποστηρίζει ότι ο μόνος που δεν έχει μιλήσει για το θέμα είναι ο κ. Γκιουλέρ. «Ο υπουργός Αμυνας έχει ακυρώσει όλα του τα ραντεβού και δεν μιλάει σχεδόν με κανέναν. Μάλιστα υπάρχουν έντονες φήμες από το Σαββατοκύριακο πως θα υποβάλει την παραίτησή του». Παρόμοιες πληροφορίες μεταδόθηκαν και από τα αντιπολιτευόμενα τηλεοπτικά δίκτυα Halk Tv και Sözcü TV.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Λάρισα και συγκεκριμένα η έδρα της 1ης Στρατιάς. Σήμερα και αύριο ο διοικητής της 1ης Στρατιάς της Τουρκίας, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στρατηγός Μετίν Τοκέλ θα επισκεφθεί την 1η Στρατιά της Ελλάδας στη Λάρισα. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί ανταπόδοση της επίσκεψης από τον διοικητή της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των ΜΟΕ ήδη έχει επισκεφθεί την Αθήνα και ο αρχηγός στόλου του τουρκικού ναυτικού. Στον Εβρο, δε, έχουν γίνει ανταλλαγές επισκέψεων και από τις δύο πλευρές σε επίπεδο ταξιαρχιών. Οι ανταλλαγές επισκέψεων σε επίπεδο μειζόνων στρατιωτικών σχηματισμών και αρχηγείων έχουν ως στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας, ωστόσο έχουν κατά κύριο λόγο συμβολική αξία.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ομόφωνα χθες η εθνική αντιπροσωπεία αποφάσισε την άρση της ασυλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελενας Ακρίτα, που είχε ζητηθεί έπειτα από μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον της η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Λίγο πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, η κ. Ακρίτα ζήτησε οι συνάδελφοί της να ψηφίσουν υπέρ της άρσης, πλην όμως η τοποθέτησή της, που είχε έντονα αντιπολιτευτικούς τόνους έναντι του πρωθυπουργού, προκάλεσε τον άμεσο σχολιασμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ.: «Ως πολιτικοί εδώ μπορούμε να ερχόμαστε και να αλληλοσυγκρουόμαστε, χωρίς όμως να εμπλέκουμε τις οικογένειες. Ας μείνει η πολιτική αντιπαράθεση σε αυτό το επίπεδο και ας μη μεταφέρουμε ιδιωτικές αντιδικίες δικαστηρίων εδώ πέρα στο Κοινοβούλιο για να έχουμε πολιτικό όφελος», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 264 βουλευτές και καταμετρήθηκαν 264 «ναι» στο αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας της κ. Ακρίτα, αντανακλώντας τη συνολική συναίνεση γύρω από το ζήτημα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

«Συμμετείχα για πρώτη φορά ως ελεύθερος –πλέον– ευρωβουλευτής στη συζήτηση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών Βάσκο Κορντέιρο και την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Ελίζα Φερέιρα. Συμφωνήσαμε όλοι για την ανάγκη μιας συνεκτικής, ισχυρής και πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής Συνοχής για το μέλλον». Αυτά είπε ο Φρέντης Μπελέρης χθες, για την προχθεσινή, πρώτη συμμετοχή του στις εργασίες των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Μπελέρης έχει οριστεί και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η παρουσία του στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο ικανοποιεί όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τους χιλιάδες υποστηρικτές του στο πέρασμα 16 μηνών. Η απελευθέρωση του κ. Μπελέρη, ο οποίος ασκεί πλέον απρόσκοπτα τα καθήκοντά του στο Ευρωκοινοβούλιο ως ευρωβουλευτής της Ν.Δ., και η ανάδειξη του νέου δημάρχου Χειμάρρας έχουν ουσιαστικά λύσει μια πτυχή του προβλήματος που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2023. Την ανηφόρα, ωστόσο, θα πρέπει να ανέβει η διπλωματία, η οποία θα πρέπει να ξαναβρεί τρόπους για τη λειτουργική επανεκκίνηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το ΚΚΕ είναι εδώ, είναι παντού και δεσμεύεται να μην αφήσει την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί όσο εφαρμόζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί από παντού αποδεικνύεται πως το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι να ανοίξει επιτέλους ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος για τη χώρα, τον λαό μας, με τον ίδιο να ζει ειρηνικά, να βρίσκεται, να δουλεύει, να μορφώνεται, να είναι υγιής μέσα σε ένα πραγματικό γνήσιο εργατικό κράτος, συμμετέχοντας ο ίδιος όχι εικονικά όπως τώρα, αλλά πραγματικά και ουσιαστικά στις αποφάσεις που αφορούν την τύχη του, το παρόν και το μέλλον του». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, χθες ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT