ΣΥΡΙΖΑ: Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου

Η πλειοψηφία της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει στους «87» μετά την απόφαση για αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συντριπτική πλειοψηφία 18-3 και με τους Παύλο Πολάκη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου να μειοψηφούν, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή το έκτακτο συνέδριο να πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου. Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 24 του ίδιου μήνα και ο δεύτερος την 1η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, o Παύλος Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη πρότειναν εκλογή ηγεσίας, με το διαρκές συνέδριο (χωρίς εκλογή νέων συνέδρων) να πραγματοποιείται στις 13 Οκτωβρίου και κάλπες στις 3 Νοεμβρίου. Ενδεχομένως αυτή η πρόταση, εκ μέρους της πλευράς Κασσελάκη, να ήταν ένα «σινιάλο» επιστροφής του τέως προέδρου στην εκλογική κούρσα.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα» του κόμματος – Κλειστά χαρτιά για τις επόμενες κινήσεις του κρατάει ο τέως πρόεδρος.

Επειτα από συζητήσεις και κάνοντας μια εβδομάδα πίσω από την αρχική τους εισήγηση για εκλογές επικράτησε η οπτική των «87». Είναι φανερό από το αποτέλεσμα πως τα πνεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλαγιάσει και η πλειοψηφία έχει αλλάξει χέρια. Εκτός από ένα «τζαρτζάρισμα» που φέρεται να υπήρξε μεταξύ του Κώστα Ζαχαριάδη και του Νίκου Παππά για τις επιλογές προσώπων που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, φάνηκε ότι επιχειρείται ένας συμβιβασμός. Κριτική για την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή υπήρξε από μέλη του οργάνου, με τον Γιάννη Ραγκούση να χαρακτηρίζει «καταγέλαστα» όσα ειπώθηκαν για «πραξικόπημα» σχετικά με την πρόταση μομφής. Στην πολιτική απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως όλες οι αποφάσεις στην Κ.Ε. ήταν δημοκρατικά ειλημμένες και με βάση το καταστατικό του κόμματος.

Η Κουμουνδούρου παραμένει χωρισμένη σε δύο «ψυχές», με το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής να εξακολουθεί να διχάζει και να προκαλεί αντιπαράθεση στα δύο «στρατόπεδα». Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Π.Γ. υπήρξε κόντρα για το πώς θα «τρέξουν» οι διαδικασίες: «Δεν θα πρέπει να πάμε με τη νέα χρονιά σε εκλογές. Θα πρέπει να πάμε άμεσα. Οσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και τον Οκτώβριο ακόμη θα μπορούσαν να γίνουν», είπε η Νίνα Κασιμάτη στο Mega. «Οι εκλογές πρέπει να γίνουν όπως ορίζονται στο καταστατικό και τη διαδικασία του συνεδρίου. Δεν μπορούν να γίνουν με fast track διαδικασίες», τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο Open. Το κλίμα παραμένει συγκρουσιακό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε σύσκεψη των βουλευτών της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ, παρουσία του επικεφαλής της Κ.Ο. Νίκου Παππά, υπήρξε έντονη παρέμβαση κατά του Πέτρου Παππά για το πώς προσδιορίζει με βάση το θρήσκευμα τις συμπεριφορές από κάποια στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Κιλκίς στα «Παραπολιτικά FM» ανέφερε πως «ένα κόμμα το οποίο ομνύει σε μια αριστερή καθαρότητα ιδεών με φανατισμό όμοιο με αυτό των Ορθόδοξων Εβραίων, ξέρετε αυτούς με τα κοτσιδάκια, δεν θα μπορώ να το υποστηρίξω όχι εγώ, αλλά κανένας».

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή νέου προέδρου-1

Το κύριο ερώτημα στην Κουμουνδούρου είναι τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος περνάει ήρεμες οικογενειακές στιγμές στις Σπέτσες συνομιλώντας τηλεφωνικά με στενούς του συνεργάτες. Μετά τους Μανώλη Καπνισάκη, Ευγενία Κουντούρη και Μπάμπη Παπαδάκη, που σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν στο στενό περιβάλλον του, χθες την παραίτησή της υπέβαλε και η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά. Αν ισχύει πως τρία είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το λιγότερο πιθανό είναι αυτό που τον φέρνει να αναχωρεί για τις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες θα κρίνουν το κατά πόσο σκέφτεται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Αρκετοί εκτιμούν πως η παρουσία του Παύλου Πολάκη είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, καθώς ο Χανιώτης βουλευτής αναμένεται να διεισδύσει σε δικό του κοινό και η «ζημιά» ενδεχομένως να είναι μεγάλη. Ο Γιάννης Σαρακιώτης μιλώντας στο Open τόνισε πως «πρέπει να κατέβει γιατί τον στήριξε ένας πολύ μεγάλος αριθμός μελών του ΣΥΡΙΖΑ». Σε αντίθεση κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου στον ΣΚΑΪ. «Αυτό που έκανε ήταν να διχάσει, να πολώσει, να λειτουργήσει ως ο καλύτερος υπονομευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

Το να ακολουθήσει ο Στέφανος Κασσελάκης έναν ανεξάρτητο πιο μοναχικό δρόμο στην πολιτική δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως και εδώ πρέπει να εξεταστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Η δημοτικότητά του θα τον βοηθήσει να δημιουργήσει έναν καινούργιο φορέα, ωστόσο οι εκλογές είναι πολύ μακριά για να μπορέσει να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να βρει τις πηγές προκειμένου να προχωρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα χωρίς χρηματοδότηση. Είχε συνηθίσει βέβαια τις δύσκολες καταστάσεις, καθώς τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα μια «θηλιά» που είχε στον λαιμό. «Φυσικά και μπορεί να είναι υποψήφιος. Αλλά εδώ κυκλοφορούν και σενάρια που περιμένει δημοσκοπήσεις για να φτιάξει άλλο κόμμα. Ελπίζω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης, δείχνοντας πως μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Νέος εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε ο Παυσανίας Παπαγεωργίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT