Πολιτικές «πλατφόρμες» από τους υποψηφίους για την ηγεσία ΠΑΣΟΚ

Πολιτικές «πλατφόρμες» από τους υποψηφίους για την ηγεσία ΠΑΣΟΚ

Στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας αναδεικνύουν διαφορετικές προτεραιότητες για τη χώρα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μάχη με τρόπαιο να κερδίσουν αρχικά τις εντυπώσεις και τελικά τις ψήφους των εκλογέων που θα προσέλθουν τον επόμενο μήνα για να επιλέξουν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ρίχνονται για τα καλά πλέον από σήμερα οι διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, σαφής είναι η προσπάθεια όλων να βρουν τρόπο διαφοροποίησής τους έναντι των άλλων συνδιεκδικητών, στα μάτια τόσο του κομματικού ακροατηρίου όσο και εκείνου της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Στην παρούσα φάση αυτό επιχειρούν, προβάλλοντας στις δημόσιες εμφανίσεις τους στοιχεία της «πολιτικής πλατφόρμας» ενός εκάστου.

Ειδικά ως προς τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, πρώτη συγκροτημένη εμφάνιση των έξι πολιτικών προτάσεων αναμένεται να γίνει στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Για το ευρύτερο ακροατήριο αυτό θα συμβεί στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ πριν από τις πρώτες κάλπες.

Ενδεικτικό της αγωνίας που διακατέχει άπαντες για να καταστεί εμφανής αυτή η μεταξύ τους διαφοροποίηση είναι και το γεγονός ότι έως τώρα προβαίνουν σε ένα είδος «πλειοδοσίας» στόχων, που πρέπει να έχει –όπως λένε– το ΠΑΣΟΚ.

Για οκτώ στόχους μίλησε χθες από το βήμα της ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ισχυρή ελληνική περιφέρεια, πρόσβαση σε φθηνή και ποιοτική κατοικία, αποτελεσματική προστασία του εισοδήματος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων, μέτρα-ασπίδα έναντι της ακρίβειας, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, νέο παραγωγικό πρότυπο, έμπρακτη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη».

Εξι στόχους ανέφερε από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας: «Μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας, ενεργειακή και ψηφιακή δημοκρατία, αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, βιώσιμο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου, προαγωγή της γνώσης, της παιδείας και του πολιτισμού, ασφάλεια έναντι των πολλαπλών κινδύνων που οδηγούν σε κρίσεις και καταστροφές».

Για έναν βασικό στόχο, το «να μπει η Ελλάδα μέσα στις πρώτες πέντε χώρες στην ψηφιακή εποχή», και για σχέδιο πέντε βασικών στοιχείων έκανε λόγο η Αννα Διαμαντοπούλου: ισχυρό κράτος, παραγωγική αναδιάρθρωση, δημοκρατία, αναδιανομή του πλούτου και κοινωνικό κράτος».

Από τη δική του πλευρά ο Παύλος Γερουλάνος σημειώνει: «Mαζί μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα νέο σχέδιο για τη χώρα που θα δώσει στην πατρίδα μας προοπτική. Ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Τρεις αξίες που πρέπει και αποτελούν το θεμέλιο κάθε κοινωνικού συμβολαίου του ΠΑΣΟΚ: είναι ένα σχέδιο πατριωτικό, ανθρωποκεντρικό, σοσιαλιστικό».

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η επιλογή του Μιχάλη Κατρίνη να θίξει το ζήτημα της κυβερνητικής «συμπεριφοράς» του ΠΑΣΟΚ: «Οσοι θέλουν να ηγηθούν του κόμματος θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση για το μέλλον. Εγώ ξεκάθαρα δεν συζητώ καμία προοπτική συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ.», είπε με έμφαση, για να προσθέσει στέλνοντας μήνυμα και προς τα αριστερά: «Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνει μια “ευρύχωρη” πολυσυλλεκτική παράταξη», τόνισε.

Συζητήσεις με στελέχη, μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ «για τα καίρια ζητήματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν, την υγεία, την ασφάλεια, την παιδεία, τη στέγαση, την εργασία», τονίζει πως έχει όλο το τελευταίο διάστημα η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από σήμερα που θα ολοκληρωθεί η θεσμική εμφάνιση του νυν προέδρου Ν. Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ, αναμένεται να ανοίξει με έντονο τρόπο στη Χαριλάου Τρικούπη η συζήτηση αναφορικά με την ανάγκη να υπάρχει ισότιμη προβολή όλων των υποψηφίων για την αρχηγία από τα επίσημα Μέσα –γραφείο Τύπου, ιστοσελίδα, λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης– του κόμματος. Ανεπισήμως, έως τώρα, για καταχρηστική εκ μέρους του κ. Ανδρουλάκη εκμετάλλευση της προεδρικής του ιδιότητας στο επίπεδο αυτό, δεν είναι λίγες οι διαμαρτυρίες στο εσωτερικό του κόμματος από τους άλλους υποψηφίους και τους υποστηρικτές τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT