Εντός και Εκτός: Ο «παλιός» και ο «νέος» στις Βρυξέλλες

Εντός και Εκτός: Ο «παλιός» και ο «νέος» στις Βρυξέλλες

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η χθεσινή έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε εστίαση και τουρισμό (δηλαδή στους τομείς με το πιο υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας) αποτελεί το πρώτο από τα δύο μεταρρυθμιστικά στοιχήματα της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως. Το δεύτερο αφορά την αναλογική διανομή του επιδόματος ανεργίας, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι οριζόντιο. Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο, που πάντως έως σήμερα κανένας υπουργός Εργασίας δεν προχώρησε, καθώς δεν ήθελε να επωμιστεί το πολιτικό κόστος. Η κ. Κεραμέως είναι γνωστή για τη μεταρρυθμιστική τάση της και πληροφορούμαι ότι θα προχωρήσει ο εξορθολογισμός του επιδόματος ανεργίας ώστε αυτό, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες, να ανταποκρίνεται στο ύψος των εισφορών κάθε εργαζομένου.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Το απόγευμα της Τρίτης οι άνθρωποι της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες διοργάνωσαν ένα σουαρέ, προκειμένου να βρεθούν στον ίδιο χώρο οι νέοι ευρωβουλευτές αλλά και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως και ο νέος υποψήφιος επίτροπος της Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Κάποια στιγμή ο πρώην και ο επόμενος βρέθηκαν σε ένα πηγαδάκι, όπου διεξαγόταν μια συζήτηση για όλο το πλέγμα των σχέσεων της Ε.Ε. και τις προκλήσεις. Σαν σε τελετή μύησης ο «παλιός» Μαργαρίτης Σχοινάς απευθυνόμενος στον «νέο» Απόστολο Τζιτζικώστα ρώτησε «τώρα, εσύ, τι είσαι; Υποψήφιος επίτροπος ή επίτροπος designate;» (σ.σ. δηλαδή διορισμένος σε συγκεκριμένη θέση εν αναμονή έγκρισης). Ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε κάπως σαστισμένος ότι είναι υποψήφιος και στη συνέχεια ο κ. Σχοινάς ανέλαβε να εξηγήσει ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο καταστάσεις, με τη γνωστή γλαφυρότητά του. Ο ίδιος ο κ. Σχοινάς, πάντως, υπογράμμισε ότι από την 1η Δεκεμβρίου δεν θα βάζει ξυπνητήρι το πρωί.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η αποστροφή Σχοινά αφορά βεβαίως και τα προσωπικά, μελλοντικά σχέδιά του. Είναι, βέβαια, και ενδεικτική του χρόνου που θα απαιτηθεί ακόμη μέχρι οι –ούτως ή άλλως– αργόσυρτες διαδικασίες της Ε.Ε. καταλήξουν και εν καιρώ οδηγήσουν σε επιτρόπους, και κυρίως φθάσουν έως την επικύρωσή τους. Πάντως, ο κ. Τζιτζικώστας δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των επιτρόπων που συναντούν αντιδράσεις (τουλάχιστον τώρα) στην Ευρωβουλή. Στο σουαρέ που διοργάνωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος Γιάννης Βράιλας ήταν παρών και ο ελεύθερος πια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Φρέντης Μπελέρης, τον οποίο πολλοί είδαν για πρώτη φορά διά ζώσης, καθώς μέχρι πρότινος είχε τη δυνατότητα να επικοινωνεί μόνο διαδικτυακά και εξ αποστάσεως. Κάποιοι συνάδελφοι ζήτησαν τον τηλεφωνικό αριθμό του, ώστε να ενημερώνονται για τη δραστηριότητά του. Τους απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι έχει ακόμη ένα αλβανικό καρτοκινητό, το οποίο σκοπεύει να πετάξει και να το αντικαταστήσει με ένα βελγικό. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, πάντως, ότι ο κ. Μπελέρης ερωτώμενος αν προτίθεται να επικεντρώσει τη θητεία του στην ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, απάντησε ότι βεβαίως θα κάνει και αυτό, αλλά θα επεκταθεί και σε περισσότερα θέματα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Θεσσαλονίκη, το πολιτικό κέντρο της Φωνής Λογικής, του κόμματος δηλαδή Λατινοπούλου. Καταγράφηκε κάτι ενδιαφέρον προχθές. Ο πρώην γραμματέας οργανωτικού της Ν.Δ. και πρώην μέλος της Πολιτικής Επιτροπής επί Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Κόλλιας, προσχώρησε στο κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου αναλαμβάνοντας τα χρέη του γραμματέα της Φωνής Λογικής. Ο κ. Κόλλιας είναι αυτή τη στιγμή πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΑ. Δεν πρόκειται για κάποιο προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ., αλλά ακόμη και τα μικρά έχουν τη σημασία τους. Ο κ. Κόλλιας, πάντως, είχε φροντίσει ήδη από τις 29 Αυγούστου να γνωστοποιήσει και την επιστολή του προς τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μαρία Συρεγγέλα, με την οποία ζητούσε τη διαγραφή του από το μητρώο μελών της Ν.Δ.

Η ΑΤΑΚΑ

«Εμείς είμαστε η ενεργή, πραγματική αντιπολίτευση». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες από τη ΔΕΘ η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν έχει αντιπολίτευση. Η αλήθεια είναι πως έχει αντιπολίτευση, ξέρει ποια είναι και την αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Αποφεύγει να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις μου και αποφεύγει να αντιπολιτευτεί μαζί μου, γιατί ξέρει ότι σε μια τέτοια ζωντανή αντιπαράθεση θα φανεί η κυβερνητική ένδεια που είναι ήδη αισθητή και ορατή στους πολίτες», είπε ακόμη. Είναι σαφές ότι η κ. Κωνσταντοπούλου θεωρεί πως όλη αυτή η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί με κάποιο τρόπο να ωφελήσει και την Πλεύση Ελευθερίας. Ποιος ξέρει; Ολα είναι πιθανά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT