Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής»: Στα σκαριά μεγάλη επετειακή εκδήλωση

Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής»: Στα σκαριά μεγάλη επετειακή εκδήλωση

Με θέμα το αποτύπωμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ευρώπη – Αναμένονται ομιλίες των Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση με αφορμή την επέτειο για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας ετοιμάζει επιμελώς το τελευταίο διάστημα το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Ο βασικός σχεδιασμός είναι η εκδήλωση –παρά το γεγονός πως συμπίπτει και με τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας– να μην έχει κομματικό, αλλά ευρωπαϊκό και εθνικό χαρακτήρα και να εστιάσει στο αποτύπωμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εδραίωση του ευρωπαϊκού οράματος και στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Οσον αφορά τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης, αυτές είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Αρχικά η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί και μπορεί να είναι από τις 18 Οκτωβρίου –που ήταν μία αρχική σκέψη–, με απώτερο ορίζοντα όμως ακόμη και τον Δεκέμβριο. Σε ποια ημερομηνία θα «κλειδώσει» τελικά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ξένο αξιωματούχο ο οποίος θα δώσει το «παρών» και θα αποτελέσει τον κεντρικό ομιλητή.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς έχει πολλά από τα στοιχεία που «ταιριάζουν» στο Ιδρυμα Καραμανλή: ο Λουξεμβουργιανός πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, φιλέλληνας στην πράξη και όχι στα λόγια, όπως φάνηκε στη μεγάλη δημοσιονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, αλλά και ένας άνθρωπος που το πολιτικό του στίγμα υπερτερεί του τεχνοκρατικού, χαρακτηριστικό γνώρισμα της «καραμανλικής σχολής».

Από μια τόσο κεντρική εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που αναμένεται να είναι βασικός ομιλητής, ενώ το Ιδρυμα είναι βέβαιο πως θα απευθύνει πρόσκληση για να εκφωνήσει ομιλία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ετσι, κάποιους μήνες μετά την περίφημη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανόν να είναι ομιλητές στην ίδια εκδήλωση. Παρότι πάντως τα πάντα είναι υπό διαμόρφωση, η βούληση του Ιδρύματος και του προέδρου του Αχιλλέα Καραμανλή είναι η εκδήλωση, όπως προειπώθηκε, να έχει υπερκομματικό και εθνικό χαρακτήρα, κάτι που πιθανόν να αποτυπώνεται και στους καλεσμένους που θα είναι από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Εξυπακούεται πως πρόσκληση θα λάβει το «όλον της Ν.Δ.», δηλαδή παλαιά και νέα στελέχη, προεξάρχοντος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Κομβικό ρόλο στις προετοιμασίες έχει ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που έχει αναλάβει τις επαφές και τη διαμόρφωση της εκδήλωσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT