Εντός και Εκτός: Τυπική έναρξη της κούρσας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Εντός και Εκτός: Τυπική έναρξη της κούρσας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο μήνας Σεπτέμβριος τελειώνει και μαζί του αρχίζει ξανά η αγωνία για τα ύδατα του ποταμού Αρδα στον βόρειο Εβρο. Η συμφωνία του 1964 ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία για αποδέσμευση υδάτων που θα χρησιμοποιούνται για την άρδευση των καλλιεργειών των αγροτών του βορείου Εβρου έληγε τον περασμένο Ιούνιο. Λόγω των εκλογών του Ιουνίου δόθηκε μια σιωπηρή παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο στη Βουλγαρία –για ακόμη μια φορά– η κατάσταση οδηγήθηκε σε πολιτικό αδιέξοδο. Αποτέλεσμα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν ξανά στις 27 Οκτωβρίου. Είναι προφανές ότι μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει μια ενδιάμεση λύση, έως ότου στη Σόφια προκύψει κυβέρνηση που θα μπορεί να διαπραγματευθεί με την Αθήνα μια νέα συμφωνία που θα αφορά, βεβαίως, την υδροδότηση του βορείου Εβρου από τον Αρδα, αλλά και ευρύτερα θέματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες με τις συμμαχικές και φιλικές σχέσεις.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι οργανώσεις της Θράκης που αυτοαποκαλούνται «τουρκικές» είναι πολύ δραστήριες. Κυρίως η «Ομοσπονδία Τούρκων της Δυτικής Θράκης», η οποία είναι αναγνωρισμένη στον ΟΗΕ ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς. Καταγγελία της ομοσπονδίας κυκλοφόρησε ως έγγραφο του ΟΗΕ (A/HRC/57/NGO/4) στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η καταγγελία είχε στόχο να αναδειχθεί, όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες της, ότι «οι πολιτικοί εκπρόσωποι της τουρκικής κοινότητας στη Θράκη» βρίσκονται υπό καθεστώς στόχευσης. Μάλιστα, αναφέρονται σε επιθέσεις από τον τοπικό Τύπο της Θράκης και γενικότερα εναντίον του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ελευθερίας και Φιλίας (ΚΙΕΦ) και των βουλευτών της Νέας Αριστεράς Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ. Οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ ζητούν από τη «χώρα μας Ελλάδα» να λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπίζεται «η ρητορική μίσους και η ρατσιστική φρασεολογία».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Την ερχόμενη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τα 25 χρόνια από την περιδίνηση του κυβερνητικού αεροσκάφους τύπου «Φάλκον», που οδήγησε στον θάνατο του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη, του γιου του Νικόλα, των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Δημήτρη Πανταζόπουλου και Νίνας Ασημακοπούλου, του εικονολήπτη της ΕΡΤ Παναγιώτη Πούλου, του αστυνομικού της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού Νίκου Ασημακόπουλου και του μηχανικού του αεροσκάφους Μιχάλη Παπαδόπουλου, το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ και η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και φόρου τιμής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στο μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Θα μιλήσουν διάφοροι, την εκδήλωση θα συντονίσει ο συνάδελφος Αλφόνσος Βιτάλης, ο οποίος βρισκόταν στο «Φάλκον», ενώ θα μιλήσει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις στις οικογένειες των δημοσιογράφων που επέβαιναν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ θα παρέμβει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην κυβέρνηση του οποίου θήτευε ο Γιάννος Κρανιδιώτης μέχρι τη μοιραία στιγμή της απώλειάς του.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Καστελλόριζο, όπου θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Πρόκειται για προγραμματισμένη επίσκεψη με αφορμή την 81η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού και ο κ. Δένδιας θα βρεθεί εκεί ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Δένδιας είχε βρεθεί στο Καστελλόριζο και το περασμένο Πάσχα όπου ευχήθηκε στους στρατιωτικούς που υπηρετούν στο νοτιοανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας. Το Καστελλόριζο, όπως είναι γνωστό, ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό το 1948, ωστόσο απελευθερώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1943 και για πέντε χρόνια τελούσε υπό συμμαχική διοίκηση έως ότου παραχωρήθηκε στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο καθένας θα κριθεί για τις αποφάσεις του από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ». Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης όταν κλήθηκε να σχολιάσει την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. Πάντως, λίγο αργότερα, με την επίσημη ανακήρυξη από την Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) των έξι υποψηφιοτήτων (Ν. Ανδρουλάκης, Π. Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χ. Δούκας και Μ. Κατρίνης), άνοιξε και τυπικά από χθες το απόγευμα η κούρσα για την ανάδειξη μέσω κάλπης, στις αρχές Οκτωβρίου, αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Η επίσημη αυτή ανακήρυξη των «6» δίνει ταυτόχρονα και τυπικό τέλος στη θεωρητική εκκρεμότητα να ανέκυπτε ασυμβίβαστο –βάσει παλαιάς διάταξης του καταστατικού– για τον κ. Δούκα, εξαιτίας της ιδιότητάς του ως δημάρχου Αθηναίων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT