Στα σκαριά η ψηφιοποίηση στην Υγεία

Κεντρικός έλεγχος όλων των δαπανών των νοσοκομείων από το υπ. Υγείας

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναδιάρθρωση και η αναβάθμιση του ΕΣΥ αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κεντρικό στόχο τετραετίας, όπως δήλωσε και πρόσφατα στη ΔΕΘ. Πέραν όμως των βασικών και άμεσων προτεραιοτήτων, όπως είναι ο χρόνος των χειρουργείων, η βελτίωση των υποδομών και του χρόνου αναμονής των επειγόντων περιστατικών, παράλληλα «τρέχει» και ένα πιο μακροπρόθεσμο και ευρύ σχέδιο που αφορά την ψηφιοποίηση του χώρου της Υγείας, ενός τομέα που παρά τα συνολικά άλματα τα οποία έγιναν την περασμένη τετραετία στη χώρα, έχει μείνει πολύ πίσω.

Το σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου αφορά την ψηφιοποίηση του ΕΣΥ σε δύο βασικά επίπεδα.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των νοσοκομείων ώστε να βρεθούν στο ίδιο επίπεδο. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πως τα νοσοκομεία της χώρας είναι πολλών, διαφορετικών ταχυτήτων στο επίπεδο της ψηφιοποίησης. Χαρακτηριστικό είναι πως το χαρτί κυριαρχεί ακόμη σε πολλά νοσοκομεία, ενώ σε άλλα που υπάρχει ψηφιοποίηση, αυτή είναι περασμένης δεκαετίας.

Το σχέδιο έχει προϋπολογισμό ύψους 111,6 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στη φάση έγκρισης των σχεδίων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα οφέλη θα είναι σε πολλά επίπεδα. Η ψηφιακή ενοποίηση που θα φέρει τα νοσοκομεία της χώρας στο ίδιο επίπεδο θα σημαίνει σε δεύτερο χρόνο πως θα μπορεί να υπάρχει κεντρικός έλεγχος από το υπουργείο Υγείας σε μια σειρά θεμάτων, όπως οι δαπάνες υγείας. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να ισχύσει και το σχέδιο της κυβέρνησης που είναι να δίδεται χρηματοδότηση με βάση την αποδοτικότητα, αποθαρρύνοντας έτσι τη σπατάλη και βελτιώνοντας τη διαχείριση των νοσοκομείων και τις διαδικασίες προμηθειών. Επιπλέον, η παροχή βελτιωμένης ψηφιακής υποδομής που μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και να εξορθολογίσει τη διαχείριση συνεπάγεται και καλύτερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του δημόσιου συστήματος υγείας, με βασικότερη την ψηφιοποίηση των φακέλων νοσηλείας ασθενών σε 127 νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα έργο που θα ψηφιοποιήσει συνολικά 190 εκατ. σελίδες, κοστίζει 117 εκατ. ευρώ και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2026. Το νοσοκομείο είναι ένας οργανισμός που διαχειρίζεται τεράστιο όγκο πληροφορίας, ο οποίος σήμερα είναι κυρίως σε έντυπη – χειρόγραφη μορφή και είναι δύσκολα αναζητήσιμος, ενώ πολλές φορές χάνεται, φθείρεται και καταστρέφεται.

Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο βασικό επίπεδο που είναι η αναβάθμιση των συστημάτων και η ενοποίηση των νοσοκομείων της χώρας, θα έρθει το δεύτερο καθώς θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας ιατρικός φάκελος με όλο το ιστορικό του ασθενούς. Και έτσι, για παράδειγμα, εάν χρειαστεί νοσηλεία σε ένα νοσοκομείο της περιφέρειας, ο γιατρός θα μπορεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά να πάρει το ιστορικό του ασθενούς, δηλαδή τον ιατρικό φάκελό του με όλες τις νοσηλείες που έχει κάνει.

Ο «φάκελος ασθενούς» θα αποτελεί έτσι μια διαχρονική καταγραφή πληροφοριών για την υγεία του ασθενούς που πραγματοποιείται κατά μία ή περισσότερες επαφές του με τα νοσοκομεία, και οι πληροφορίες που συλλέγονται συμπεριλαμβάνουν δημογραφικά στοιχεία, ενημερωτικά σημειώματα, διαγνώσεις, φαρμακευτικές αγωγές, ιατρικό ιστορικό, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Θα δημιουργηθεί «φάκελος ασθενούς» που θα περιλαμβάνει το ιστορικό κάθε πολίτη που έχει νοσηλευθεί σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας.

Ο «φάκελος ασθενούς» περιέχει ουσιαστικά ένα πλήρες αρχείο των κλινικών επαφών του ασθενούς και υποστηρίζει δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παροχή φροντίδας.

Τα οφέλη όμως της ψηφιοποίησης δεν σταματούν εκεί, καθώς επιπλέον:

1. Αντιμετωπίζεται το φαινόμενο καταστροφής ή απώλειας σημαντικών εγγράφων.

2. Αυξάνεται η δυνατότητα διαχείρισης μεγάλου όγκου πληροφορίας.

3. Αξιοποιούνται σημαντικές πληροφορίες για ερευνητικούς σκοπούς που αφορούν τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων αντιμετώπισης σε ποικίλα νοσήματα.

4. Ο φάκελος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί και από τον πολίτη, καθώς μπορεί να τον έχει στο κινητό του ως τον προσωπικό ιατρικό του φάκελο.

5. Παράλληλα, η υλοποίηση του έργου θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αλλά και θα μειώσει τις δαπάνες υγείας λόγω της άμεσης πρόσβασης σε στοιχεία ιστορικού και της αποφυγής επανάληψης εξετάσεων που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί σε άλλες μονάδες υγείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT