Εντός και Εκτός – Δένδιας: Το Καστελλόριζο, κομβικό για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Εντός και Εκτός – Δένδιας: Το Καστελλόριζο, κομβικό για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Επειτα από πολλές συζητήσεις για την εκτίμηση του κινδύνου, αποφασίστηκε να ρυμουλκηθεί τελικά το δεξαμενόπλοιο «MT Sounion», το οποίο παραμένει στο ίδιο σημείο της Ερυθράς Θάλασσας εδώ και τρεις εβδομάδες. Η επιχείρηση προγραμματίζεται να αρχίσει σήμερα. Γύρω από το πλοίο πλέουν ακόμη, σε απόσταση άνω των 10 ναυτικών μιλίων, πολεμικά πλοία της επιχείρησης της Ε.Ε. «Aspides» και συγκεκριμένα η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ψαρά», το ιταλικό αντιτορπιλικό «Andrea Doria» και η γαλλική φρεγάτα «Chevalier Paul». Κοντά στο πλοίο βρίσκονται συνολικά έξι ρυμουλκά, τα οποία θα αναλάβουν να το μεταφέρουν σε ασφαλές λιμάνι. Η «Κ» είχε προ ημερών αποκαλύψει τον παρασκηνιακό διπλωματικό δίαυλο μεταξύ Αθηνών και Ριάντ, για κάποιον συντονισμό, ώστε η βραδυφλεγής απειλή που αποτελεί το δεξαμενόπλοιο για το περιβάλλον να εξουδετερωθεί.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων αφορούν και τη Νέα Αριστερά, εντός της οποίας έχουν συγκεντρωθεί τα περισσότερα στελέχη της διάσπασης που ακολούθησε πέρυσι μετά την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία. Πολλοί ήδη διερωτώνται όχι για το αν, αλλά για το πότε ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Εν ολίγοις, τώρα που ο Κασσελάκης δείχνει να απομακρύνεται, ίσως δημιουργούνται συνθήκες για επανασυγκόλληση. Ποιος ξέρει; Πάντως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ανέλυσε από τη Θεσσαλονίκη τους έξι βασικούς προγραμματικούς άξονες του κόμματός του και δη τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, αλλά και θέματα που αφορούν την εργασία, την ενέργεια και τη στέγη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η στήλη σάς ενημέρωσε για τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στο Καστελλόριζο, με αφορμή τα 81 χρόνια από την απελευθέρωσή του. Ο κ. Δένδιας δεν περιορίστηκε σε μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα δήλωση, αλλά υπογράμμισε την «τεράστια γεωπολιτική σημασία του συμπλέγματος της Μεγίστης». Ο κ. Δένδιας περιέγραψε το Καστελλόριζο ως «κομβικό σημείο» για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας. Και υπογράμμισε ότι «οιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού από τα Δωδεκάνησα, λόγω της εγγύτητας στις τουρκικές ακτές, οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελλόριζου, εκτός πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης, συνιστά έωλο και αυταπόρριπτο ισχυρισμό». Μάλιστα τόνισε ότι «οι θέσεις της πατρίδας μας για το Καστελλόριζο είναι διαυγείς, είναι θέσεις απόλυτα τεκμηριωμένες από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προχώρησε και σε μια ανάλυση της σύμβασης. «Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της σύμβασης προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Και δεν γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση για το μέγεθος των νησιών». Μάλιστα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε άποψη αντίθετη από τα σαφή παραπάνω αναφερθέντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Και τόνισε ότι «αν η Ελλάδα ανεχτεί οιαδήποτε αυθαιρεσία, θα δημιουργηθεί τότε ένα νομικό παράδοξο, θέτοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας υπό αμφισβήτηση».

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα ναυπηγεία του Λοριάν στη Γαλλία. Εκεί, την επόμενη εβδομάδα (19 Σεπτεμβρίου) θα καθελκυστεί ο «Νέαρχος», η δεύτερη φρεγάτα της κλάσης «Κίμων» (FDI HN). Το πρόγραμμα προχωράει και μέσα στον επόμενο χρόνο τα δύο πρώτα πλοία (από τα τρία) αυτού του τύπου θα πρέπει να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό. Πάντως, η επόμενη εβδομάδα έχει γενικά «άρωμα» Γαλλίας, καθώς θα επισκεφθεί την Αθήνα o υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη. Θα γίνουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και πέρα από τη γενικότερη κατάσταση, θα βρεθεί στο τραπέζι και το μεταναστευτικό. Επί τούτου, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας να διεξάγει αυστηρότερους ελέγχους στα δυτικά και βόρεια σύνορά της δεν προκάλεσε αντιδράσεις από αυτές τις χώρες (περιλαμβανομένης της Γαλλίας), αντιθέτως κάποιες –όπως η Ολλανδία– την επικρότησαν…

Η ΑΤΑΚΑ

«Αιτία αυτής της μεταπολιτεύσεως, μία από τις σημαντικές αιτίες, ήταν και το Κίνημα του Ναυτικού. Παρά το ότι δεν εξεδηλώθη και δεν ξεδιπλώθηκε, εντούτοις η σημασία του και η βαρύτητά του και η συμβολή του στις μετέπειτα εξελίξεις ήταν καίρια». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον συλλογικό τόμο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο: «1973. Το Κίνημα του Ναυτικού: 50 χρόνια μετά», στο πλαίσιο της 52ης Εκθεσης Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως. Οι εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής αποτελούν αρωγό στην αποτύπωση της ιστορικής αλήθειας και το Κίνημα του Ναυτικού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της περιόδου, που οδήγησε τελικά στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT