Θεωρείο: Η αλληλογραφία του Ντ’ Εστέν με τον Καραμανλή

Θεωρείο: Η αλληλογραφία του Ντ’ Εστέν με τον Καραμανλή

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δύο ονόματα σχεδόν ταυτισμένα στην Ιστορία. Ζισκάρ ντ’ Εστέν και Καραμανλής. Και όπως φαίνεται αυτοί οι δεσμοί είναι ακόμη υπαρκτοί. Χθες το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδέχθηκε στη Φιλοθέη τον γιο του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, Λουί, για να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Η μετάβαση στη δημοκρατία στην Ελλάδα και οι ελληνογαλλικές σχέσεις». Μάλιστα ο γιος του ιστορικού ηγέτη της Γαλλίας, με το αεροσκάφος του οποίου επέστρεψε στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Ιούλιο του 1974, παρουσίασε ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο του πατέρα του: την αλληλογραφία του με τον Καραμανλή, την οποία δώρισε στο Ιδρυμα ως απόδειξη των στενών δεσμών που συνδέουν τις δύο πλευρές.

Σε γκαλερί στο Ναύπλιο

Ως γνωστόν ο Αντώνης Σαμαράς, όπως και ο Κώστας Καραμανλής, δεν ανέβηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πηγή μου μάλιστα με πληροφόρησε πως το Σάββατο της 7ης Σεπτεμβρίου, την ώρα που ο πρωθυπουργός ήταν στο βήμα της ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν στο Ναύπλιο και συγκεκριμένα στα εγκαίνια της ζωγραφικής έκθεσης «Ατραποί Εννοιας» του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μάζη. Οπως μάλιστα ενημέρωνε ο κατάλογος της έκθεσης, «η ζωγραφική του δουλεύει με τις αρχετυπικές έννοιες των πολιτισμικών στοιχείων του ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτισμού, εξερευνώντας το ουσιαστικό τελετουργικό εικαστικό νήμα που τα συνδέει». Σε άλλο mood από τη ΔΕΘ.

Οι κυλιόμενες

Μια και ο λόγος για τη ΔΕΘ, να σας πω ότι έχουν «τρέξει» ήδη οι πρώτες μετρήσεις μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καθώς έχουν περάσει εννιά ημέρες, χρονικό διάστημα ικανό για να φανεί το πρώτο αποτύπωμα. Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως η Ν.Δ. «τσιμπάει» λίγο προς τα πάνω και σε παρόμοια τροχιά είναι και το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προλάβει να μετρηθεί ικανοποιητικά, καθώς ο Νίκος Παππάς ήταν αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Η πρώτη εικόνα πάντως, χθες Δευτέρα, σε πολύ μικρό δείγμα, έδειχνε πως η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τα κάτω συνεχίζεται.

Μεταγραφή

Η επιστολή παραίτησης του πρώην δημάρχου Αργους Δημήτρη Καμπόσου από τη Ν.Δ. έλεγε τη… μισή αλήθεια. Κατακεραύνωνε μεν την κυβέρνηση, αλλά δεν έλεγε πού πάει, προτιμώντας το γενικό και αόριστο, πως θα συνεχίσει να είναι… παρών. Ωστόσο η Αφροδίτη Λατινοπούλου την ίδια μέρα δημοσίευσε φωτογραφία από επετειακές εκδηλώσεις στον Μελιγαλά, παρόντος του Καμπόσου, που δείχνει πως ο πρώην δήμαρχος μπορεί να είχε προαποφασίσει το μέλλον του πριν παραιτηθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT