Μεταναστευτικό: Η «σιωπή» της Κομισιόν και η αντίδραση Γιούνκερ

Μεταναστευτικό: Η «σιωπή» της Κομισιόν και η αντίδραση Γιούνκερ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σιγή ασυρμάτου επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς αναπάντητη παραμένει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η επιστολή με την οποία η γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε, την περασμένη Τρίτη, για την απόφασή της να επαναφέρει τους ελέγχους κατά μήκος των συνόρων της με όλες τις γειτονικές της χώρες, μέτρο που τέθηκε σε ισχύ χθες στις έξι το πρωί. «Δεν έχουμε κάτι νεότερο σχετικά με την επιστολή», ήταν η λακωνική απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν στη χθεσινή ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τις γερμανικές αρχές και όλα τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη».

Εκείνος που δεν έκρυψε την ενόχλησή του ήταν ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο έκανε λόγο για «έλλειψη ευρωπαϊκού πνεύματος» εκ μέρους της Γερμανίας. Αν και οι λόγοι της δυσαρέσκειας του Γιούνκερ οφείλονται κυρίως στο ότι η χώρα καταγωγής του, Λουξεμβούργο, επηρεάζεται από την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων με τη Γερμανία, ωστόσο, σε αντίθεση με τη νυν πρόεδρο της Κομισιόν, εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του για «την υπονόμευση της βασικής αρχής της ζώνης Σένγκεν, των ανοιχτών συνόρων».

Η αντίδραση του Γιούνκερ ήρθε να προστεθεί σε εκείνες που ήδη έχει προκαλέσει η Γερμανία στους Ευρωπαίους εταίρους της και που αναμένεται να εκδηλωθούν ευθέως στη σημερινή συνάντηση, στο Βερολίνο, της Γερμανίδας υπουργού εσωτερικών Νάνσι Φέζερ με ομολόγους της από Ελλάδα, Πολωνία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, Σλοβενία, Βουλγαρία.

Η Νάνσι Φέζερ ενδεχομένως να επαναλάβει στη συνάντηση αρκετά από τα επιχειρήματα που αναφέρει στην επιστολή της προς τους αρμόδιους επιτρόπους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και υπουργούς Εσωτερικών των κρατών-μελών, που έχει δει η «Κ», και όπου κάνει λόγο για «συνεχιζόμενη ανησυχητική κατάσταση» στα σύνορα, «απαράδεκτα υψηλό» αριθμό παράτυπων εισόδων, «συμπεριλαμβανομένου του εγκληματικού λαθρεμπορίου, ιδίως μέσω της οδού της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου», καθώς και της «σοβαρής επιδείνωσης της εσωτερικής ασφάλειας» λόγω και των πρόσφατων περιστατικών βίας από πρόσφυγες. Δίνει, εξάλλου, έμφαση στο «αυξανόμενα δυσλειτουργικό» σύστημα του Δουβλίνου (σ.σ. για τις επιστροφές των μεταναστών), υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση της Ε.Ε. «είναι σε εξέλιξη» και, επομένως, δεν είναι ακόμη ορατή «η βελτιωμένη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT