Πολυεπίπεδη κινητικότητα με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη

Πολυεπίπεδη κινητικότητα με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη

Αύριο και μεθαύριο οι πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα πρόκειται να πραγματοποιήσουν στην πόλη την καθιερωμένη σύνοδό τους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο αυξημένης πολιτικής και διπλωματικής κινητικότητας εισήλθε από χθες η Αλεξανδρούπολη, με το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ενίσχυση της συνοριακής άμυνας στον Εβρο για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών πιέσεων έπειτα από την απόφαση της Γερμανίας για ελέγχους στα σύνορά της, την έναρξη της ροής προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη φυσικού αερίου (FSRU) μέσω των πλωτών εγκαταστάσεων στο λιμάνι της και, στο αμιγώς ελληνικό επίπεδο, στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του νομού μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, αξιωματούχοι από τις βαλκανικές χώρες, υπουργοί, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στην πόλη και αναμένεται να επισκεφθούν τη χερσαία πύλη διέλευσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, αλλά και τον νευραλγικό ενεργειακό κόμβο του FSRU. Ηδη χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τον βόρειο Εβρο, από όπου εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης της συνοριακής θωράκισης μετά την αλλαγή στάσης της Γερμανίας και τον διαγραφόμενο κίνδυνο αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης στον ποταμό, που αποτελεί και τη χερσαία πύλη προς την Ευρώπη.

Αύριο και μεθαύριο οι πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα πρόκειται να πραγματοποιήσουν στην Αλεξανδρούπολη την καθιερωμένη σύνοδό τους. Αν και η ημερήσια διάταξη της συνόδου, που συγκάλεσε ο πρέσβης της Ουγγαρίας, η χώρα του οποίου προεδρεύει για το τρέχον εξάμηνο της Ε.Ε., δεν έχει ανακοινωθεί, οι ξένοι διπλωμάτες θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητήσουν τόσο την κατάσταση στα σύνορα όσο και την ενεργειακή εικόνα στη Βαλκανική και βόρεια, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με τη ροή αερίου από την Αλεξανδρούπολη.

Συναντήσεις

Πληροφορίες ανέφεραν ότι στο περιθώριο της συνόδου οι Ευρωπαίοι πρέσβεις θα έχουν συναντήσεις με τον δήμαρχο της πόλης και τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να επισκεφθούν τόσο την πλωτή εξέδρα του φυσικού αερίου όσο και τον φράχτη βορειότερα στην ελληνική όχθη του Εβρου.

Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης για τη διεξαγωγή της συνόδου, εξάλλου, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, δεδομένης της αναστάτωσης που προκαλεί στην Ευρώπη η μεταβολή της στάσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό και ο ρόλος που επιφυλάσσει η γεωγραφία στον Εβρο ως προμαχώνα αναχαίτισης της διέλευσης των ροών. Πολύ περισσότερο που την ευθύνη για τη διοργάνωση έχει η Ουγγαρία, χώρα ιδιαίτερα ευερέθιστη στο μεταναστευτικό, με τον Βίκτορ Ορμπαν, ως γνωστόν, να απειλεί να στείλει παράτυπους μετανάστες στις Βρυξέλλες με λεωφορεία.

Στις 4-6 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια του FSRU για το φυσικό αέριο, στα οποία αναμένεται να παρευρεθούν και Βαλκάνιοι ηγέτες των οποίων οι χώρες συμμετέχουν στο όλο πρότζεκτ με την αγορά ποσοτήτων αερίου, και θα ανακοινώσει τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων για την ανασυγκρότηση του Εβρου προβλεπόμενων από το σχέδιο «Εβρος Μετά», που σχεδιάστηκε με αφορμή τις πυρκαγιές του 2023.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πρωθυπουργικής επίσκεψης, αύριο και μεθαύριο θα βρεθούν στον Εβρο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, οι οποίοι θα επιληφθούν ζητημάτων των αρμοδιοτήτων τους.

Τοπικοί παράγοντες επισήμαιναν ότι κάποια από τα σημαντικά έργα που προβλέπει το σχέδιο ανασυγκρότησης αφορούν και την ενίσχυση των υποδομών για την περαιτέρω ανάδειξη του λιμανιού σε γεωστρατηγικής σημασίας δίαυλο που συνδέει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα και τη βόρεια Ευρώπη μέσω του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, ενταγμένου στις συνδυασμένες μεταφορές.

Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Αλεξανδρούπολης ως μεταφορικού και στρατιωτικού κόμβου για τη Δύση ενισχύεται και με την αναβάθμιση, εκτός του λιμανιού, και του αεροδρομίου της. Τον Ιούνιο ο αερολιμένας «Δημόκριτος» αξιολογήθηκε από την αεροπορία των ΗΠΑ θετικά για τις επιχειρησιακές δραστηριότητές του στην ευρύτερη περιοχή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT