Ελληνοτουρκικά: Νέα στοχοποίηση του Νίκου Δένδια από την Αγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Νέα στοχοποίηση του Νίκου Δένδια από την Αγκυρα

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ τον χαρακτήρισε «προβοκάτορα» – Ο υπουργός Αμυνας από το Καστελλόριζο είχε διατυπώσει τις πάγιες εθνικές θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Νίκου Δένδια εξαπέλυσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας από το Καστελλόριζο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα στοχοποιεί τον κ. Δένδια, περιγράφοντάς τον ουσιαστικά ως υπονομευτή της προσπάθειας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτή η τακτική βέβαια, εκπορευόμενη κυρίως από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, στοχεύει και στην παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά και κομματικά τεκταινόμενα της Ελλάδας, τα οποία, όπως φαίνεται, η Αγκυρα παρακολουθεί από κοντά. Ο κ. Τσελίκ περιγράφει τις δηλώσεις του κ. Δένδια ως «πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στο νησί για την 81η επέτειο απελευθέρωσής του και από εκεί σημείωσε –μεταξύ άλλων– ότι το Καστελλόριζο έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και συνορεύουσα ζώνη, όπως κάθε άλλο νησί των Δωδεκανήσων, υπογραμμίζοντας ότι «αν η Ελλάδα ανεχθεί οιαδήποτε αυθαιρεσία, θα δημιουργηθεί τότε ένα νομικό παράδοξο, θέτοντας τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας υπό αμφισβήτηση». Ουσιαστικά ο κ. Δένδιας μίλησε για τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες, δίχως μάλιστα να αναφερθεί καν ονομαστικά στην Τουρκία.

Με απόσταση τριών ημερών, ο κ. Τσελίκ επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον κ. Δένδια ως «προβοκάτορα» με δηλώσεις «που ξεπέρασαν τα όρια», ενώ ουσιαστικά κατηγόρησε την Ελλάδα για διπλωματική διγλωσσία, διερωτώμενος μάλιστα: «Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση ή ο Δένδιας;». Είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Δένδιας «τελευταία, πήγε στο Καστελλόριζο, το οποίο απέχει δύο χιλιόμετρα από τις ακτές μας, και από εκεί έκανε λόγο για το πώς θα επεκτείνουν τους εξοπλισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στοχοποίησε την Τουρκία». Η φράση του κ. Τσελίκ για τα «δύο χιλιόμετρα» που χωρίζουν το Καστελλόριζο από τις τουρκικές ακτές υποκρύπτει και την πάγια αντίληψη της Αγκυρας περί μειωμένης επήρειας του νησιού, με την καινοφανή θεωρία της επισκίασης των νησιών από τον ηπειρωτικό όγκο της Μικράς Ασίας.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο Δένδιας λέει πράγματα που έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση που επιδεικνύει ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός. Εδώ, αυτή η δήλωση του Δένδια είναι μια δήλωση που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τον διάλογο και προσπαθεί να σαμποτάρει όλες τις διαδικασίες διαλόγου, στοχοποιώντας την Τουρκία. Αλλά εδώ, στοχοποιώντας την Τουρκία στην πραγματικότητα κάνει ακριβώς το αντίθετο. Στοχοποιεί την προσέγγιση του Μητσοτάκη προς την Τουρκία, η οποία είναι η μείωση των εντάσεων, η συνέχιση της εξομάλυνσης, η συνέχιση του διαλόγου. Στοχοποιεί την πρωθυπουργία του Μητσοτάκη και τη βούληση που εκφράζει ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός».

Ο κ. Τσελίκ υποστηρίζει ότι η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει την προσέγγιση καλών σχέσεων με την Αθήνα, ωστόσο, όπως αναφέρει, «το λόμπι του χάους στην Ελλάδα και ορισμένα ριζοσπαστικά στοιχεία στην Ελλάδα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σαμποτάρουν αυτή την εξομάλυνση και αυτόν τον διάλογο». Περιέγραψε τον κ. Δένδια ως γνωστό «και από την προηγούμενη θητεία» του, όταν δηλαδή ήταν υπουργός Εξωτερικών. «Δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση τα λόγια του Δένδια να φτάσουν σε εμάς χωρίς να πνιγούν στα νερά του Αιγαίου. Τα λόγια του Δένδια τα λένε και τα ακούνε μόνοι τους άνθρωποι που είναι σαν τον ίδιο τον Δένδια», ανέφερε επίσης ο κ. Τσελίκ. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνεται χώρος σε προβοκάτορες όπως τον Δένδια», ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε τη βούληση να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ στο τραπέζι, να τα προστατεύσουμε μέσω του διαλόγου στο τραπέζι και να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT