Το Μαξίμου επενδύει στο κόμμα

Γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να διατηρήσει ενεργό τον κομματικό μηχανισμό

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση να έχει στρέψει την προσοχή της, μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στην υλοποίηση των εξαγγελιών της και στη βελτίωση της καθημερινότητας, σε παράλληλο επίπεδο υπάρχει κινητικότητα και σε κομματικό επίπεδο. Τα 50ά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου θα αποτελέσουν αφορμή για μια «μεγάλη γιορτή των μελών», όπως το θέτει στην «Κ» αρμόδια πηγή, καθώς θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη κομματική συγκέντρωση όλων των γενεών.

Το χρονικό σημείο της 50ής επετείου θεωρείται ιδανικό για τους εξής λόγους:

1. Η κομματική δομή της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μακράν της δεύτερης η πιο ισχυρή στην Ελλάδα, μετά τις αλλεπάλληλες εκλογές παρουσιάζει μεγάλη κόπωση και αποδιοργάνωση, καθώς επί σχεδόν ενάμιση χρόνο ήταν μονίμως στο «κόκκινο». Συνεπώς τα γενέθλια αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να «ξαναζεσταθούν» τα μέλη, αυτή τη φορά με κάτι πιο χαλαρό και ευχάριστο, όπως είναι μια πανελλαδική γιορτή.

2. Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν ένα πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας: την πολιτική απομάκρυνση μιας μερίδας μελών και φίλων της. Οι αιτίες είναι πολλές και διαφορετικές, αλλά το αποτέλεσμα… κοινό. Η Νέα Δημοκρατία έχασε στην κάλπη ένα μεγάλο τμήμα της κομματικής της βάσης και τα γενέθλια, με την ιστορική βαρύτητα και το συναισθηματικό φορτίο που τα περιβάλουν, είναι μια πολιτική ευκαιρία επανασύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν.

Πολιτικές προεκτάσεις

Οριστική απόφαση για το πού θα πραγματοποιηθεί η γιορτή δεν έχει ληφθεί. Μια σκέψη είναι η επιστροφή στην ιστορική οδό Ρηγίλλης, ενδεικτικό της χροιάς που θέλουν οι διοργανωτές να έχει η εκδήλωση. Εναλλακτικά εξετάζονται και άλλα μέρη, όπως τα κεντρικά γραφεία στην οδό Πειραιώς, αλλά και κάποιος άλλος χώρος εκδηλώσεων.

Στα σκαριά μεγάλη εκδήλωση για τα 50ά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου – Σκέψεις να πραγματοποιηθεί στη Ρηγίλλης.

Από εκεί και πέρα, η γιορτή για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί την αφετηρία μιας ριζικής κομματικής αναδιοργάνωσης με φόντο το συνέδριο της άνοιξης, που είναι μάλιστα τακτικό.

Η κόπωση του κομματικού μηχανισμού και το γεγονός ότι υπάρχουν μπροστά τρία χρόνια χωρίς εκλογές, κάτι που μπορεί να «σκουριάσει» το κόμμα, οδηγούν την Πειραιώς και το Μαξίμου σε διάφορες σκέψεις πλήρους αναδιοργάνωσης. Η βασική σκέψη είναι πως χρειάζεται μια αλλαγή δομής «από πάνω μέχρι κάτω», που θα περιλαμβάνει πιο σύγχρονες και πιο ευέλικτες κομματικές οργανώσεις.

Το Μαξίμου επενδύει στο κόμμα-1
Τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης βρέθηκαν στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ]

Ολα τα παραπάνω έχουν αμιγώς πολιτικές προεκτάσεις. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ξανά στο 41% που ήταν το 2023. Και όταν ένα κόμμα φθείρεται από τον χρόνο και την εξουσία, έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη την κομματική του βάση, που εν προκειμένω όσον αφορά τη Ν.Δ. είναι η ισχυρότερη και η πιο συμπαγής στην Ελλάδα, «και αυτό δεν πρέπει να χαθεί», όπως αναφέρει κομματική πηγή.

Η κεντρική οδηγία

Συνεπώς, αρχής γενομένης από τη «γιορτή γενεθλίων» και με επόμενο σταθμό το συνέδριο του 2025, το Μαξίμου θέλει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην παραδοσιακή βάση της Ν.Δ. και να κρατήσει ενεργό και ζεστό έναν μεγάλο μηχανισμό μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτές του 2023. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κεντρική οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου για περιοδείες των υπουργών ήδη από το φθινόπωρο σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μην κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την κοινωνία.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκαν προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αυτή η συνάντηση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης των δεσμών της κυβέρνησης με τις τοπικές κοινωνίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT