Εντός και Εκτός: Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία στο μεταναστευτικό

Εντός και Εκτός: Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία στο μεταναστευτικό

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο συναντήθηκαν στην Πράγα οι αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, όπου, διόλου παραδόξως, βρέθηκαν στο επίκεντρο οι «καυτές» πατάτες της Συμμαχίας, με κύρια, βεβαίως, την κατάσταση στην Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει το σχέδιο για ίδρυση μιας νέας διοίκησης που θα σχεδιάσει και θα συντονίζει τη βοήθεια προς τη χώρα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης μετέφερε τις ελληνικές απόψεις για το ζήτημα. Ενώ, όπως πληροφορούμαι, θυμήθηκε και τα παλιά, καθώς συναντήθηκε με τον Βέλγο ομόλογό του Φρέντερικ Βανσίνα. Οι δύο ανώτατοι στρατιωτικοί ήταν συμμαθητές την περίοδο 2012-13 στο Κολέγιο Αμυνας του ΝΑΤΟ (NATO Defense College) στη Ρώμη και έκτοτε έχουν κρατήσει μια πολύ καλή συνεργασία και φιλία. Και έχουν αναδειχθεί στη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών τους μέσα στο 2024.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στην Κομισιόν μετέφερε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης την πρόθεση της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS, μια ομάδα κρατών ευθέως και στρατηγικά ανταγωνιστική προς τη Δύση (δηλαδή και με την Ε.Ε.). «Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε. –με συμφωνία σύνδεσης και τελωνειακή ένωση– αλλά είναι και μέλος του ΝΑΤΟ» και, όπως λέει ο κ. Μεϊμαράκης, «εξακολουθεί να δηλώνει το έντονο ενδιαφέρον της να προσχωρήσει στην Ε.Ε.». Επί τούτου, μάλιστα, διερωτάται «πώς είναι αυτό συμβατό με ιδιότητα μέλους στους BRICS, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκρουόμενα συμφέροντά τους με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ». Με την ευκαιρία ο κ. Μεϊμαράκης ρωτά τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ και για τη σχολική πρεμιέρα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα βιβλία των γυμνασίων της Τουρκίας που, όπως λέει, «παραβιάζει διεθνείς υποχρεώσεις προς τους γείτονές της».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Αθηνών και Παρισιού σε μια σειρά από στρατηγικής σημασίας ζητήματα διαπίστωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας Γιώργος Γεραπετρίτης και Στεφάν Σεζουρνέ κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Η επίσκεψη του κ. Σεζουρνέ στην Αθήνα έγινε λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να είναι ο υποψήφιος επίτροπος της Γαλλίας για την Κομισιόν, ενώ λίγο νωρίτερα παραιτείτο ο ομοεθνής του Τιερί Μπρετόν με αιχμές κατά της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην Αθήνα, πάντως, χθες, οι δύο υπουργοί κατ’ αρχάς συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. «Επισημαίνουμε την ανάγκη ενός δίκαιου καταμερισμού των βαρών, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανάγκη και τον πόνο των ανθρώπων», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Ενώ ο κ. Σεζουρνέ ανέφερε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Είναι μεγάλο διακύβευμα να δείξουμε ότι τα κείμενα που έχουν ψηφιστεί στην Ευρώπη είναι εφαρμόσιμα. Να μην υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό στην Ευρώπη».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Αγκυρα, όπου οκτώ χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να δυσπιστεί απέναντι στον άλλοτε θεματοφύλακα της Δημοκρατίας στη χώρα του, τις τραυματισμένες τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Για την περίφημη –καταργημένη– τελετή αποφοίτησης των νέων ανθυπολοχαγών, όπου μερίδα τους ύψωσε τα σπαθιά στον αέρα φωνάζοντας συνθήματα για τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο κ. Ερντογάν καρατόμησε τελικά τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Τζελάλ Σαμί Τουφεκτσί (και τον υφυπουργό Παιδείας Κεμάλ Σαμίλογλου). Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, η απομάκρυνση του υφυπουργού έγινε με διάταγμα που εκδόθηκε μέσα στη νύχτα, δίχως, βέβαια, να υπάρχει δημόσια κάποια ευθεία συσχέτιση με το περιστατικό που αφορά τους νεαρούς ανθυπολοχαγούς. Προς το παρόν, πάντως, διασώζεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος αρχικά βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης.

Η ΑΤΑΚΑ

«Μαζί με τις ευχές μας για δύναμη και υγεία για τη νέα σχολική χρονιά, εκφράσαμε στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και μαθητές, την αναγκαιότητα να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας, που το ΚΚΕ τον κάνει με συνέπεια, και μέσα στη Βουλή και έξω απ’ αυτήν στους δρόμους του αγώνα, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις σχολικές κοινότητες, τα σχολεία της πατρίδας μας». Αυτά ανέφερε μιλώντας σε μαθητές σχολείου της Νέας Ιωνίας ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ευρισκόμενος εκεί μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές που φοιτούν στην περιοχή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT