ΣΥΡΙΖΑ: Στο τραπέζι η κατάθεση «πόθεν έσχες» από υποψηφίους

ΣΥΡΙΖΑ: Στο τραπέζι η κατάθεση «πόθεν έσχες» από υποψηφίους

Η Πολιτική Γραμματεία δεν κατέληξε σε αποφάσεις – Νέα συζήτηση για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι διεκδικητές της ηγεσίας στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση που άνοιξε η νέα πλειοψηφία να μπουν «κόφτες» στους υποψηφίους προέδρους, θεσπίζοντας πιο αυστηρές προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται πως στην περυσινή διαδικασία όποιος επιθυμούσε να συμμετάσχει στην εκλογική κούρσα θα έπρεπε να καταθέσει 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Οι «87» συζήτησαν τη Δευτέρα το βράδυ και κατέληξαν πως τα κριτήρια πρέπει να είναι πιο αυστηρά, έτσι ώστε το κόμμα να μη βρεθεί εκτεθειμένο σε οποιαδήποτε παρατυπία.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας παρουσιάστηκε η θέση πως οι υποψήφιοι για την αρχηγία οφείλουν να δεσμευτούν ότι σέβονται και αποδέχονται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Τέθηκαν και κάποια κριτήρια διαφάνειας, όπως η απαίτηση κατάθεσης «πόθεν έσχες». Είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος πριν από τις ευρωεκλογές, με τη Ν.Δ. να ζητεί τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής κατάστασης του Στέφανου Κασσελάκη. Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει στη δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» του σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πριν το αναρτήσει στη σχετική πλατφόρμα. Το excel που είχε παρουσιάσει είχε προκαλέσει αντιδράσεις, είχε αμφισβητηθεί, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση τον είχε κατηγορήσει για λανθασμένο timing. Στη συνεδρίαση δεν ελήφθησαν αποφάσεις και όλα δείχνουν πως στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων.

H πρόταση των «87» περιλαμβάνει και τη διερεύνηση του κατά πόσον υπάρχουν τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία από κάποιον υποψήφιο. Στο τραπέζι μπήκε και η υποχρέωση κατάθεσης του ποινικού μητρώου του υποψηφίου. Ενστάσεις για τα περαιτέρω κριτήρια φέρεται να εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης όσο και η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ύστερα από νομικά ζητήματα που τέθηκαν αποφασίστηκε το συγκεκριμένο θέμα να ξανασυζητηθεί. Είναι σαφής η καχυποψία που υπάρχει στο περιβάλλον του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρείται από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να «μπλοκαριστεί» με κάποιον τρόπο η υποψηφιότητά του. Η Ολγα Γεροβασίλη κατά την τοποθέτησή της τόνισε πως οι προβλέψεις που προτείνονται δεν είναι φωτογραφικές, επισημαίνοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καταθέσει «πόθεν έσχες». Επειδή, σύμφωνα με πηγές, ακούστηκε ως πρόταση στη συνεδρίαση τα «πόθεν έσχες» των υποψηφίων να κατατίθενται σε αρμόδια επιτροπή, η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να μάθει με ποια κριτήρια θα συγκροτείται η επιτροπή, με ποια εχέγγυα θα παίρνει αποφάσεις και από ποιους θα απαρτίζεται. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος φέρεται να υποστήριξε πως το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν υπάρχει πρόθεση αποκλεισμού κάποιου υποψηφίου από όσους έχουν ακουστεί, συμπληρώνοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να κριθεί από τη βάση. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ να τρέξει πιο γρήγορα τις εκλογικές του διαδικασίες. Τελικά ο ίδιος, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου μειοψήφησαν, με τις ημερομηνίες που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία στην Κεντρική Επιτροπή να μην αλλάζουν. Το αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο θέμα ήταν 18-3. Παρέμεινε η πρόταση, το συνέδριο –το οποίο θα είναι έκτακτο με εκλογές νέων συνέδρων και όχι καταστατικό– να διεξαχθεί από 1-3 Νοεμβρίου και οι εκλογές στις 24 του ίδιου μήνα.

Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει πάλι την Πέμπτη και η εισήγηση του οργάνου θα περιλαμβάνει και τη διαδικασία κύρωσης των υποψηφιοτήτων (συλλογή υπογραφών και ημερομηνία κατάθεσής τους). Αν και η Θεοδώρα Τζάκρη φέρεται να υποστήριξε την αύξηση των απαιτούμενων υπογραφών για τους υποψηφίους σε 50, το όριο δεν φαίνεται να αλλάζει. Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας μετά το τέλος της συνεδρίασης εκτιμούσαν πως η συγκεκριμένη πρόταση ήταν «φωτογραφική» για υποψηφίους που ενδεχομένως να μην έχουν στην επιρροή τους τόσα μέλη στην Κ.Ε., μεταξύ αυτών και ο Παύλος Πολάκης.

Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, πάντως, κλιμακώνει την επίθεση κατά της νέας πλειοψηφίας, με τη νομαρχιακή επιτροπή Κυκλάδων με καταγγελτικό κείμενο να ζητεί για το θέμα της έκπτωσης του προέδρου να παρέμβει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Η Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbomb.gr ανέφερε για τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτοί οι οποίοι θα θελήσουν να παίξουν έναν ρόλο σε αυτές τις εκλογές, ως υποψήφιοι εννοώ, εκ των πραγμάτων θα ξετυλίξουν πολιτικά σχέδια. Εχουν να κάνουν με βασικές αξίες της Αριστεράς, έχουν να κάνουν με συμφωνημένες και από το προηγούμενό μας συνέδριο και αρχές και θέσεις… Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποδείξει ότι δεν πληροί αυτές τις προδιαγραφές».

Νοτοπούλου: Μηνύματα εκφοβισμού

Διαστάσεις λαμβάνει η συζήτηση για το μπούλινγκ που κατήγγειλε η Κατερίνα Νοτοπούλου από τον Στέφανο Κασσελάκη δείχνοντας πως το θέμα της παραπομπής του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, αναφέρθηκε στο Action 24 σε μηνύματα που έχει λάβει. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Κατερίνα Νοτοπούλου φέρεται να τόνισε πως τα sms τα έχει κρατήσει, υπενθύμισε πως έχει ζητήσει δημοσίως την άδεια του τέως προέδρου να τα εμφανίσει και πως αν τα μέλη του οργάνου της πουν να πάει στον εισαγγελέα θα το κάνει. Πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη απάντησαν χθες το μεσημέρι πως «το μπούλινγκ δεν είναι μια κενή λέξη. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει από αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η κ. Νοτοπούλου οφείλει πάραυτα να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη. Είναι ένα σοβαρό αδίκημα και ο Στέφανος Κασσελάκης που το έχει υποστεί ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα αυτού του πράγματος, δεν θα ανεχθεί καμία σκιά στο θέμα αυτό».

Στελέχη της νέας πλειοψηφίας φέρονται αποφασισμένα να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στον τέως αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να προβούν σε κινήσεις που θα δυναμιτίσουν το κλίμα. Αυτό συζήτησαν τη Δευτέρα οι «87», επισημαίνοντας την ανάγκη τα βήματα να είναι μόνο προς την κατεύθυνση του ήρεμου κλίματος. Ο Γιάννης Ραγκούσης φέρεται να τόνισε στην Π.Γ. πως δεν είναι υπέρ ούτε της διαγραφής ούτε του διοικητικού αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη. Συμπλήρωσε ωστόσο πως «πολιτικά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την οιονεί διάσπαση που κάνουν ο Στέφανος Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT