Εντός και Εκτός: Η φρεγάτα «Ψαρά» επιστρέφει από την Ερυθρά Θάλασσα

Εντός και Εκτός: Η φρεγάτα «Ψαρά» επιστρέφει από την Ερυθρά Θάλασσα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στην «Καθημερινή» της Κυριακής δημοσιεύθηκε άρθρο του Νίκου Γκατζογιάννη με τίτλο «Ενοχη αμνησία για τους νεκρούς του Εμφυλίου», όπου αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι στο «Μνημείο Αθανάτων του Εθνους», που εγκαινιάστηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023, έλειπαν τα ονόματα των 15.628 Ελλήνων κυβερνητικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο. Οπως ενημερώνεται η «Κ», τα ονόματα αυτά είχαν μπει κάποια στιγμή με μέριμνα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ως εκ τούτου οι 16.441 πεσόντες στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού στον Εμφύλιο (όπως έχουν ταυτοποιηθεί από το ΓΕΣ) τιμήθηκαν όπως έπρεπε. Η παρελθοντική διατύπωση οφείλεται, βεβαίως, στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο μνημείο έχει ξηλωθεί και δεν υπάρχει πια, για λόγους βέβαια που αφορούσαν τη –μάλλον ανύπαρκτη– αισθητική. Τα ονόματα όλων των πεσόντων θα υπάρχουν και στο νέο μνημείο που έχει σχεδιάσει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Βαρώτσος. Οι εργασίες στον συγκεκριμένο χώρο είναι σε εξέλιξη.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η «Κ» σας είχε ενημερώσει εγκαίρως για το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο σχετικά με την ανάγκη ρυμούλκησης του δεξαμενόπλοιου «M/T Sounion». Χθες ολοκληρώθηκε η ρυμούλκησή του στα ανοιχτά του βόρειου άκρου της Ερυθράς Θάλασσας. Εκεί θα μείνει για περίπου 15 ημέρες, χρονικό διάστημα που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί για να κατασβεστούν οι εστίες φωτιάς που υπάρχουν στο πλοίο. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση ώστε στη συνέχεια να επιχειρηθεί και η μετάγγιση του πετρελαίου. Οταν ολοκληρωθεί και αυτή η εργασία, το πλοίο θα ρυμουλκηθεί προκειμένου να επισκευασθεί. Το λιμάνι παραμένει άγνωστο. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και λεπτή διαδικασία, η οποία ενέχει αρκετούς κινδύνους. Ο ρόλος των Σαουδαράβων σε αυτή την υπόθεση είναι πολύ σημαντικός, όπως φαίνεται και από την ευχαριστήρια ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας προς το Ριάντ αλλά και τα πλοία της επιχείρησης «Aspides» της Ε.Ε. που συνόδευαν όλες αυτές τις ημέρες το «M/T Sounion». Ανάμεσα σε αυτά τα πλοία ήταν και η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία μετά την ολοκλήρωση της συνοδείας πλέει από χθες με κατεύθυνση προς την Ελλάδα και τον ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) στη Σαλαμίνα. Μετά την επιστροφή της φρεγάτας «Ψαρά», τη σκυτάλη για το Π.Ν. στην Ερυθρά Θάλασσα θα πάρει η φρεγάτα «Σπέτσαι».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα υποδέχθηκε χθες την πρέσβειρα της Ελλάδας στα Σκόπια Σοφία Φιλιππίδου. «Συζητήσαμε συνολικά τις διμερείς σχέσεις μας, την προοπτική και τις ευκαιρίες για την προώθηση της συνεργασίας», ανέφερε η κ. Σιλιάνοφσκα σε ανάρτησή της μετά τη συνάντηση με την Ελληνίδα διπλωμάτη, μιλώντας για την ανάγκη «οικοδόμησης μιας καλής σχέσης γειτονίας βασισμένης σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση». Η επίσκεψη της κ. Φιλιππίδου στην πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ίσως την πιο υψηλόβαθμη ανταλλαγή μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Τους προηγούμενους μήνες έχουν γίνει και κάποιες ακόμα επαφές σε τεχνικό επίπεδο, μάλιστα αυτές ενθαρρύνονται προκειμένου να μην αποκοπούν πλήρως οι δίαυλοι. Αλλωστε κάτι τέτοιο ούτε ζητούμενο είναι ούτε και θα βοηθούσε καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Ελλείψει ουσιαστικών πολιτικών επαφών, οι συζητήσεις αυτές είναι πολύ χρήσιμες, ωστόσο δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να αντιληφθεί κάποιος ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τέλμα. Καθώς η εθνικιστική ηγεσία του VMRO-DPMNE υπό τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι επενδύει στη ρητορική περί «αυτοπροσδιορισμού», οι ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων παραμένουν μια προοπτική μάλλον φευγαλέα. Στην Αθήνα δεν υπάρχει ιδιαίτερη σπουδή για την επαναφορά των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία σε κάποια τροχιά συνεννόησης. Και, όπως φαίνεται, ούτε και στην Ε.Ε. υπάρχουν κάποιοι επισπεύδοντες για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να έχει μια από τις καθορισμένες μηνιαίες συναντήσεις του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με σκοπό την ενημέρωσή της για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Οσο περνούν οι μήνες, πάντως, οι συναντήσεις αυτές θα έχουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ειδικά όσο πλησιάζει η θεσμική προθεσμία για την ανακοίνωση της πρότασης της κυβέρνησης για το ανώτατο αξίωμα…

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο κόσμος πεινάει. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους, διότι θέλουμε να κάνουμε πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την πρώτη Κυριακή ψήφισα τον Νίκο Παππά. Μετά είπαμε να πάμε με τον Κασσελάκη, είδαμε ένα παλικάρι όμορφο, με όρεξη, και ήρθε το σοκ. Αργότερα είδαμε ότι πρόκειται για ένα παλικάρι με έπαρση, νάρκισσο, να λέει αρλούμπες». Αυτά είπε (Mega) ο Απόστολος Γκλέτσος, αναφερόμενος προφανώς στην προσωπική πολιτική εμπειρία του με τον τέως –πλέον– πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι ο κ. Γκλέτσος έχει κάποια διοικητική εμπειρία (διετέλεσε οκτώ χρόνια δήμαρχος Στυλίδας), γιατί να μη δοκιμάσει και αυτός να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT