Γιάννος Κρανιδιώτης – «Ηταν ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου»

Γιάννος Κρανιδιώτης – «Ηταν ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου»

Εκδήλωση μνήμης για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη – Τι ανέφεραν για τη δράση του οι Ν. Χριστοδουλίδης, Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Σημίτης.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μνήμη του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη και των έξι ανθρώπων που σκοτώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1999 μετά τη θανάσιμη περιδίνηση πάνω από τη Ρουμανία του κυβερνητικού αεροσκάφους που τους μετέφερε, τίμησαν χθες το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ και η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος περιέγραψε τον Γιάννο Κρανιδιώτη ως ένα πρόσωπο που ανήκε σε μια κατηγορία πολιτικών που σπανίζουν. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον σημαίνοντα ρόλο του Κρανιδιώτη στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. «Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 1994 με τον Κρανιδιώτη να είναι πάντα παρών, κομιστής της ένθερμης συμπαράστασης της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε βήμα, σε κάθε σταθμό, φθάνοντας έτσι στην καθοριστική Σύνοδο Κορυφής στην Κέρκυρα τον Ιούνιο του 1994, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι στην επόμενη διεύρυνση θα περιλαμβάνεται η Κύπρος και η Μάλτα. Ολα αυτά ήταν αποτέλεσμα της έντονης δραστηριοποίησης και των διπλωματικών ενεργειών του Κρανιδιώτη, πάντα σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μίλησε για τον Κρανιδιώτη που γνώρισε μέσα από τα γραπτά που έχει αφήσει στο υπουργείο Εξωτερικών. «Ηταν πράγματι ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου. Ηταν ο αρχιτέκτονας, ο οποίος είδε πάρα πολύ γρήγορα το τι σημαίνει η Κύπρος να είναι ένα πλήρες μέλος, να βρίσκεται μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε μία κατάσταση στην οποία κάποιος θα χαρακτήριζε ότι είναι μία σχέση ασφάλειας που παρέχει η Ε.Ε., αλλά είναι και μία σχέση αλληλεγγύης, η οποία αναπτύσσεται μεταξύ των λαών της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. Επιπλέον εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι σημερινές συνθήκες προσφέρουν «ένα εύφορο έδαφος» για να αρχίσει ξανά η συζήτηση για το Κυπριακό.

Παρέμβαση, την οποία εκφώνησε η συνεργάτις του Χριστίνα Πουλίδου, έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. «Ακούραστος οπαδός των ειρηνικών διευθετήσεων, του διαλόγου, μαχητής της ειρήνης, ο Γιάννος ήταν πολέμιος των φοβικών συνδρόμων, της κουλτούρας της περιχαράκωσης, της στασιμότητας», αναφερόταν στην παρέμβαση του κ. Σημίτη. «Η διπλή ψυχή του Κρανιδιώτη του Κύπριου και του Ελλαδίτη, άφησε το αποτύπωμά της στην πρόσφατη ιστορία των δύο χωρών», τόνισε ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «αναμφισβήτητα υπήρξε ο αρχιτέκτονας της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Υπήρξε ένας βασικός ανιχνευτής στην πορεία αναπροσανατολισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία του Ελσίνκι». Ο κ. Σημίτης σημείωσε, ακόμη, ότι ο Κρανιδιώτης πρόσφερε πολλά σε Ελλάδα και Κύπρο, «τίμησε όλες τις θέσεις που κατείχε με σπάνια κατάρτιση και εμμονή στους στόχους, είχε μια τεράστια ικανότητα, όχι μόνο να δίνει, αλλά και να κερδίζει μάχες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT