ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε το κείμενο εισήγησης για την Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε το κείμενο εισήγησης για την Κεντρική Επιτροπή

Μόνο κριτήριο για τους υποψήφιους για την προεδρία οι 30 υπογραφές, όπως ίσχυε και στις προηγούμενες εκλογές, το 2023. Οι ημερομηνίες για συνέδριο και εκλογές

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκε το κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προς την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου για τον οδικό χάρτη της εκλογής προέδρου και τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων

Παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις για τα κριτήρια όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, επίσημη πηγή του κόμματος ανέφερε ότι «προχωράμε με τα κριτήρια που ίσχυαν και στην προηγούμενη εκλογή προέδρου. Για την υποβολή υποψηφιότητας απαιτούνται 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής».

Οι ημερομηνίες για το χρονοδιάγραμμα μένουν ως έχουν, όπως είχαν αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στις 19-20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή συνέδρων για το έκτακτο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί 1-3 Νοεμβρίου. Η εκλογή αρχηγού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος την 1η Δεκεμβρίου.

Η ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και των συνοδευτικών υπογραφών θα αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου. Κάθε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να υπογράψει και για περισσότερους από έναν υποψήφιο πρόεδρο.

Οι άλλες προτάσεις που υπήρχαν δεν ετέθησαν σε ψηφοφορία.

Τα σενάρια

Εως και την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Πολιτική Γραμματεία υπήρχαν διάφορα σενάρια όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων για την προεδρία. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως οι προτάσεις ήταν οι υποψήφιοι/-ες για την προεδρία του κόμματος να δεσμευθούν ότι θα σέβονται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο, να έχουν καταθέσει δήλωση «πόθεν έσχες» και να μην έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον να έχουν τις 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Το ζήτημα των κριτηρίων έγινε αιτία για μια παρέμβαση της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία κατήγγειλε ως «κατασκευασμένες και ψευδείς» διαρροές ότι η ίδια έθεσε θέμα «πόθεν έσχες». Βγαίνοντας στους δημοσιογράφους, που περίμεναν έξω από την Κουμουνδούρου, είπε πως «ό,τι έχει διαρρεύσει είναι κατασκευασμένο και ψευδές και αποτελεί συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας».

Και πρόσθεσε ότι η ίδια το μόνο ζήτημα που έθεσε ήταν «εάν θα ανοίξουμε θέμα προϋποθέσεων για την ηγεσία ή θα το κλείσουμε για να μη σέρνεται».

Η πρόταση Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης, που έχει ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του επανέφερε την πρότασή του για επίσπευση της διαδικασίας, η οποία πάντως δεν πέρασε. Πρότεινε η Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο να αποφασίσει έκτακτο συνέδριο με τη συμμετοχή των συνέδρων που είχαν πρόσφατα εκλεγεί, το συνέδριο να αποφασίσει την ανάδειξη των υποψηφίων και να καταλήξει σε πολιτική απόφαση.

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε το κείμενο εισήγησης για την Κεντρική Επιτροπή-1
INTIME

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πρότεινε στις 29 Σεπτεμβρίου να κατατεθούν οι υποψηφιότητες και στις 5 Οκτωβρίου να γίνει διαρκές συνέδριο, ώστε στις 3 Νοεμβρίου για γίνει ο πρώτος γύρος των εκλογών για την προεδρία και, αν χρειαστεί, στις 10 Νοεμβρίου ο δεύτερος.

Αντιπαράθεση Τζάκρη – Ραγκούση

Συνέχεια στην αντιπαράθεσή τους με δημόσιες δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έδωσαν η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλη και οι δύο του οργάνου.

Σε δήλωσή της η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει: «Τα θέματα προσωπικής τιμής δεν συναιρούνται και δεν συμψηφίζονται μεταξύ ασχέτων κι ανόμοιων υποθέσεων. Το “κοίτα ποιος μιλάει!” αφορά στον ίδιο και δεν αποτελεί μια έμμεση τοποθέτηση μου για τις καταγγελίες τρίτων προσώπων».

Από την πλευρά του Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η μόνη φορά που χρειάστηκε να συγκρουστεί με τη Θεοδώρα Τζάκρη «ήταν όταν υποχρεώθηκα ως υπουργός να σταματήσω την από μέρους της υπογραφή σκανδαλωδών αποφάσεων που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον, θα συνιστούσαν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, καθώς και θα ζημίωναν βαριά τη δημόσια εικόνα της τότε κυβέρνησης».

Και χαρακτήρισε φαιδρότητα όσα ισχυρίστηκε η Θεοδώρα Τζάκρη για πολιτική αντιπαράθεση με την πρώην εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη.

Βαρύ κλίμα

Η ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τόσο με αφορμή τις καταγγελίες για πολιτικό εκφοβισμό εκ μέρους του αποπεμφθέντος προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, προς στελέχη και βουλευτές, όσο και για την πορεία του κόμματος. Ολα δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει την εκ νέου υποψηφιότητά του, με το κλίμα να είναι πολύ βαρύ μέσα στο κόμμα.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, από τον ΣΚΑΪ, επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι «ανέλαβε το 2023 ένα κόμμα του 18% και κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να το πάει στο 8%. Δηλαδή παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. υφίσταται φθορά, εκείνος όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά μας, αλλά τα μείωσε κιόλας».

Και αναφερόμενος στις εκατέρωθεν καταγγελίες για μπούλινγκ –είτε από τον Στέφανο Κασσελάκη είτε εις βάρος του–, είπε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», τότε «όχι απλά θα διασπαστούμε, αλλά θα εκραγούμε».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT