ΣΥΡΙΖΑ: Συντροφικά μαχαιρώματα εκτός ορίων

ΣΥΡΙΖΑ: Συντροφικά μαχαιρώματα εκτός ορίων

Δεν έχουν τέλος τα «μαχαιρώματα» στον ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Μετωπική σύγκρουση Ραγκούση-Τζάκρη

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τέλος συνεχίζεται ο «συντροφικός» αλληλοσπαραγμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταγγελία της Κατερίνας Νοτοπούλου για εκφοβισμό εις βάρος της από τον Στέφανο Κασσελάκη, κατά την παρουσία της σε τηλεοπτική εκπομπή. Τη σκυτάλη πήρε η Θεοδώρα Τζάκρη στον ΣΚΑΪ, αφήνοντας αιχμές κατά του Γιάννη Ραγκούση, ανοίγοντας νέο μέτωπο απειλών και προειδοποιήσεων. «Οποιος θεωρεί ότι υφίσταται μπούλινγκ να πηγαίνει στον εισαγγελέα, δεν είδα κανέναν να πηγαίνει. Τώρα το να μιλάει ο Ραγκούσης για μπούλινγκ με ξεπερνάει. Ξέρει αυτός πολύ καλά», ανέφερε ανάβοντας νέες «φωτιές» στην Κουμουνδούρου. Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Ραγκούσης απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους: «Την προκαλώ και απαιτώ να πει δημόσια αυτό που έχει στο μυαλό της για να αποδειχθεί ότι όλα αυτά είναι μία άθλια συκοφαντία και μια απίστευτη λάσπη που διανοήθηκε να εκτοξεύσει εναντίον μου και βεβαίως να υποστεί τις πάσης φύσεως συνέπειες, με σημαντικότερες εκ των οποίων εννοώ τις δικαστικές συνέπειες».

Η κόντρα συνεχίστηκε και στην Πολιτική Γραμματεία, με τα δυο στελέχη, αν και είχαν συνδεθεί στη συνεδρίαση μέσω zoom, να βγαίνουν εκτός ορίων. «Είσαι γελοίος», φέρεται να του είπε η Θεοδώρα Τζάκρη, με τον Γιάννη Ραγκούση να της απαντά «σου επιστρέφω τον χαρακτηρισμό με κεφαλαία γράμματα». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ραγκούσης στη συνεδρίαση ανέφερε πως «η μόνη φορά που χρειάστηκε να συγκρουστώ με την Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια της κοινής παραμονής στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν όταν υποχρεώθηκα ως υπουργός να σταματήσω την από μέρους της υπογραφή σκανδαλωδών αποφάσεων που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον, θα συνιστούσαν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, καθώς και θα ζημίωναν βαριά τη δημόσια εικόνα της τότε κυβέρνησης».

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε δήλωση μετά τη συνεδρίαση του οργάνου: «Οταν έρθει εκείνη η στιγμή δεν θα χρειαστώ την άδεια κανενός για να αποκαλύψω τις μεταξύ μας επικοινωνίες. Ούτε θα χρειαστώ διασταλτικές ερμηνείες του όρου. Θα καταθέσουν πλήθος αυτοπτών κι αυτήκοων μαρτύρων για σωρεία περιστατικών μπούλινγκ σε βάρος μου, με αφορμή πάντα την πολιτική μου δραστηριότητα τότε που ο εν λόγω κύριος είχε ρόλο πολιτικού προϊσταμένου, αλλά και σε βάρος άλλων συντρόφων και συντροφισσών την τελευταία περίοδο».

Η Ολγα Γεροβασίλη αποχώρησε για λίγο από την Π.Γ. προκειμένου να διαψεύσει «διαρροές», σύμφωνα με τις οποίες επανέφερε την πρόταση για κατάθεση «πόθεν έσχες» από τους υποψηφίους για την ηγεσία.

Ενημέρωση

Στις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ πάντα συμβαίνουν απρόοπτα και η χθεσινή ημέρα δεν ήταν η εξαίρεση. Η Ολγα Γεροβασίλη έφυγε από την αίθουσα της σύσκεψης προκειμένου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην Κουμουνδούρου, πως διαρροές που την ήθελαν να έχει θέσει εκ νέου το θέμα του «πόθεν έσχες» δεν ήταν αληθινές. Χαρακτήρισε ψευδές και κατασκευασμένο ό,τι διακινείται, στην κατεύθυνση πως η ίδια επιχειρεί να «φρενάρει» την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Στον αντίποδα, είπε στους διαπιστευμένους συντάκτες πως στη συνεδρίαση διερωτήθηκε: «Θα ανοίξουμε θέμα προϋποθέσεων ή θα το κλείσουμε οριστικά για να μη σέρνεται;». Παράλληλα, σημείωσε ότι «όλα τα άλλα καταγγέλλονται ως συνειδητός τορπιλισμός της διαδικασίας», ενώ γνωστοποίησε πως ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για την ενέργειά της, βρίσκοντας τους συμμετέχοντες απολύτως σύμφωνους.

Οι «87» φέρονται να υποστήριξαν πως κάθε κόμμα οφείλει να έχει δικλίδες ασφαλείας για τους υποψηφίους ώστε να αποφεύγονται οι «εκπλήξεις». Ωστόσο δεν επέμειναν, θέλοντας να τονίσουν πως δεν επιθυμούν να στοχοποιήσουν κανέναν. Τελικά στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας ως εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή προστέθηκε: «Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων». Μειοψήφησαν, όπως και τις άλλες φορές, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Παύλος Πολάκης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου. «Προχωράμε με τα κριτήρια που ίσχυαν και πριν από έναν χρόνο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Παυσανίας Παπαγεωργίου μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Π.Γ. Υπενθυμίζεται πως μόνο προαπαιτούμενο ήταν η συγκέντρωση 30 υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Παύλος Πολάκης επέμεινε στην επίσπευση των διαδικασιών και ορισμό εκλογών στις 3 και 10 Νοεμβρίου. Εθεσε ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων την 29η Σεπτεμβρίου, καθώς και σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, με τα μέλη που είχαν πρόσφατα εκλεγεί. Η πρόταση για τις ημερομηνίες δεν άλλαξε, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Το έκτακτο Συνέδριο, με νέα μέλη, θα διεξαχθεί 1-3 Νοεμβρίου. Ο πρώτος γύρος για την εκλογή του αρχηγού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου.

«Αγκάθι» διαρκείας τα οικονομικά του κόμματος

Η οικονομική δυσπραγία στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Από τις εκλογές του 2023, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μείωσε σημαντικά τα ποσοστά του, ήταν πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Μια οφειλή σε προμηθευτή η οποία φέρεται να είναι άνω των 200.000 ευρώ προκάλεσε μεγαλύτερο προβληματισμό τις τελευταίες ημέρες. Η διαταγή πληρωμής, που σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει, υποχρεώνει το κόμμα να προτεραιοποιήσει τo συγκεκριμένo χρέος με την καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης όποτε αυτή μπει στα ταμεία της Κουμουνδούρου. Αυτό σημαίνει λιγότερο ρευστό, που είναι απαραίτητο και για την πληρωμή άλλων σημαντικών υποχρεώσεων. Υπήρχε σχετική πρόβλεψη να λαμβάνουν οι προμηθευτές τα οφειλόμενα με βάση τις επιχορηγήσεις, ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο η κατάσταση σε «Αυγή» και «Στο Κόκκινο» δυσκόλεψε αρκετά τα πράγματα.

Στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ προς προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία ήταν λίγο πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ. Αφορούσε κυρίως παροχή υπηρεσιών για εκλογές, αναλώσιμα και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα κόμμα για να λειτουργήσει. Από το 2008 έως το 2023 η μισθοδοσία ανερχόταν σε 1,5 εκατ. ευρώ, με την επιχορήγηση να φτάνει στα 4 εκατ. Είναι φυσιολογικό όλη αυτή η κατάσταση να έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους εργαζομένους και ειδικά σε όσους απασχολούνται στα κομματικά μέσα. Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT