Εντός και Εκτός: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις

Εντός και Εκτός: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη των αποστολών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. «Κάθε αθλητής, κάθε αθλήτρια, στην ατομική του προσπάθεια αντιμετωπίζει προκλήσεις και αντιξοότητες. Από τους πιθανούς τραυματισμούς έως την ψυχική πίεση που υφίσταται προκειμένου να αποδώσει σε υψηλό επίπεδο, καθώς και τις όποιες ελλείψεις στο στάδιο της προετοιμασίας, ο δρόμος προς τη νίκη είναι σπαρμένος με εμπόδια. Αλλά για σας τίποτε δεν αποτελεί ανασταλτικό φραγμό. Υποτάσσοντας το σώμα στο πνεύμα, χωρίς να πτοείστε από αποτυχίες ή ήττες, καταφέρατε να φτάσετε στην κορυφή», είπε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας κυρίως τη διαδρομή προς το βάθρο των ατόμων με αναπηρία.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Oσο πλησιάζουν οι εκλογές για το ΠΑΣΟΚ, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψηφίους θα βαθαίνουν. Χθες η Aννα Διαμαντοπούλου άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρούς υπαινιγμούς για την ύπαρξη σχεδίου διαμόρφωσης του αποτελέσματος των εκλογών ανάδειξης αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από τμήμα του κομματικού μηχανισμού, μέσω της διάταξης των εκλογικών κέντρων και της κατανομής καλπών στις διάφορες περιφέρειες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, διά του εκπροσώπου της και με επιστολή προς την αρμόδια κομματική επιτροπή, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το σύνολο των προτάσεων των νομαρχιακών επιτροπών δεν προτείνει και δεν προκρίνει την επαύξηση των εκλογικών τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση των πολιτών και η διεύρυνση της εκλογικής βάσης και της επιρροής του κινήματός μας, όπως από όλους τους υποψηφίους διατυμπανίζεται ότι δήθεν είναι ο στόχος μας, παρά αντιθέτως, αποδεδειγμένα, στοχεύει να παρακωλύσει και εμποδίσει την αθρόα συμμετοχή των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας, ιδίως σε περιοχές που, κατά την κρίση τους, ο υποψήφιος της αρεσκείας τους δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα ισχυρός, ώστε το κίνημα να παραμείνει ένα κλειστό και ευκόλως ελεγχόμενο κόμμα».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθιξε χθες (ΣΚΑΪ), μεταξύ πολλών άλλων, όλη τη συζήτηση για τον τρόπο ανάδειξης των κυβερνήσεων τα επόμενα χρόνια. «Ο κ. Μητσοτάκης –και ορθά από τη δική του πλευρά– είναι πιστός στη λογική της αυτοδυναμίας. Tο ΠΑΣΟΚ, από ό,τι είδα στις ομιλίες των έξι υποψηφίων προέδρων την περασμένη Κυριακή, μιλάει και αυτό με τη λογική της αυτοδυναμίας. Εάν τεθεί το ζήτημα τι γίνεται σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας, αυτό είναι ένα ερώτημα που αφορά τους πάντες και την απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να την ξεκινήσουμε από το τι προβλέπει το εκλογικό σύστημα για τα ζητήματα αυτά και τι προβλέπει βεβαίως και το Σύνταγμα», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ουσιαστικά περιγράφοντας την αυτοδυναμία ως ένα όνειρο το οποίο γίνεται ολοένα και πιο φευγαλέο για κάθε κόμμα εξουσίας, με τη Ν.Δ. πάντως, με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, να έχει το συντριπτικό προβάδισμα έναντι όλων των άλλων προκειμένου να επιδιώξει να την επιτύχει. «Πρέπει να μιλήσουμε με όρους μιας νέας πολιτικής, μεταψηφιακής, και όχι με όρους “αναλογικούς”, δηλαδή κασετοφώνου της δεκαετίας του ’80 ή του ’90», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, περιγράφοντας ουσιαστικά το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς τη μετάβαση αυτή αρνείται –γενικότερα– να κάνει η Ελλάδα σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στην πολιτική…

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Παρίσι, όπου χθες βρέθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Εκεί συναντήθηκε με τη Βαλερί Πεκρές, ομόλογό του της Ιλ-ντε-Φρανς, δηλαδή της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού. Η μητροπολιτική Αθήνα συναντά το μητροπολιτικό Παρίσι με στόχο την απόκτηση γαλλικής τεχνογνωσίας –μεταξύ άλλων– και για τη διαχείριση απορριμμάτων. Καλή τύχη σε αυτό στον κ. Χαρδαλιά, καθώς πρόκειται ίσως για το πιο πιεστικό και ταυτόχρονα καλά κρυμμένο πρόβλημα του λεκανοπεδίου. Ενα κοινό στοιχείο και των δύο περιφερειαρχών είναι ότι βρέθηκαν σε αυτό το πόστο αφού νωρίτερα είχαν περάσει από την κεντρική πολιτική, μάλιστα η κ. Πεκρές είχε κατέβει το 2022 στις προεδρικές εκλογές αποτυγχάνοντας παταγωδώς (4,8% σε εθνικό επίπεδο). Στην Ελλάδα, πάντως, οι περιφερειάρχες τα πάνε γενικά καλά, αν κρίνει κάποιος και από την πρόσφατη περίπτωση του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος θα βρεθεί (εκτός απροόπτου) από τη Θεσσαλονίκη στις Βρυξέλλες.

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ήρθε με στρατιωτική αντιπροσωπεία στο νησί κάτω από τη μύτη μας, στο Καστελλόριζο, το οποίο έχει αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, και προκάλεσε ξεδιάντροπα, λαχταρώντας τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του, και κουνώντας δειλά το δάχτυλο. Η εφαρμογή και η αποκάλυψη παγκόσμιων σεναρίων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο είναι εφικτή μόνο με την ανικανότητα, την αδράνεια, την πόλωση και την αποδυνάμωση της Τουρκίας». Αυτά είπε χθες ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο πιο διάσημος «Γκρίζος Λύκος» της Τουρκίας και γνωστός για… τον μετριοπαθή, σχεδόν μελίρρυτο πολιτικό λόγο του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT