ΠΑΣΟΚ: Στο ντιμπέιτ με συν και πλην

Πού επενδύουν και τι φοβούνται οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία.

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πυρετώδη προετοιμασία για την τηλεοπτική αναμέτρηση της ερχόμενης Τρίτης, από τη συχνότητα της ΕΡΤ, εισέρχονται τα έξι υποψήφια πρόσωπα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, με τριπλό, κοινό στόχο έκαστο:

Πρώτον, να αποφύγουν λάθη που θα στοιχίσουν στη μάχη των εντυπώσεων.

Δεύτερον, να αναδείξουν τα στοιχεία εκείνα που θεωρούν αρνητικά των εσωκομματικών αντιπάλων τους.

Τρίτον, να παρουσιάσουν πολιτικές θέσεις και προτάσεις, οι οποίες, πλέον, δεν θα απευθύνονται στο πράσινο κομματικό ακροατήριο –κάτι που άλλωστε συνέβη πριν από λίγα 24ωρα στην ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής– αλλά σε πολίτες-ψηφοφόρους που χωροθετούνται πολιτικά στους δυσαρεστημένους εκ δεξιών, και τους απογοητευμένους εξ αριστερών, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη. Με αλφαβητική σειρά, όπως θα κάθονται στο τηλεοπτικό στούντιο το βράδυ της Τρίτης, πυρήνα στον τακτικό τους σχεδιασμό οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας θα έχουν:

ΠΑΣΟΚ: Στο ντιμπέιτ με συν και πλην-1

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ποντάρει» στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο νυν πρόεδρος και εκ νέου διεκδικητής, θεωρώντας πως η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως δεύτερου κόμματος συνιστά επιβράβευση των επιλογών του και κατ’ επέκταση «εγγύηση» ότι με την επανεκλογή του η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί. Στον αντίποδα, θα πρέπει να βρει πειστική απάντηση στις επικρίσεις των άλλων πέντε, πως είναι αυτές οι επιλογές του που αποδείχθηκαν αδύναμες και ανίκανες να πείσουν ότι το ΠΑΣΟΚ συνιστά εναλλακτική λύση, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει φθορές και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης.

Την Τρίτη, οι «μονομάχοι» της Χαρ. Τρικούπη θα επιδιώξουν να αποφύγουν λάθη που μπορεί να τους κοστίσουν.

Παύλος Γερουλάνος: Αναμένεται να στρέψει τα βέλη του ιδιαίτερα κατά των μη κοινοβουλευτικών συνυποψηφίων του (Διαμαντοπούλου – Δούκα) τονίζοντας το επιχείρημα ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα γίνει κυβέρνηση δι’ αντιπροσώπου. Ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι βουλευτής», λέει, αλλά και «πλήρους απασχόλησης» – με το βέλος να στοχεύει τον κ. Δούκα, εξαιτίας της ιδιότητάς του ως δημάρχου Αθηναίων.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Η θεωρούμενη –βάσει των δημοσκοπήσεων– πιο αδύναμη υποψήφια εκτιμάται πως θα καταγγείλει μια «εξωθεσμική» προσπάθεια διαμόρφωσης του αποτελέσματος των εσωκομματικών εκλογών, κάτι με το οποίο, ωστόσο, φαίνεται να συμφωνεί και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Αννα Διαμαντοπούλου: Αναμένεται να παίξει το χαρτί της αναγνωρισιμότητάς της λόγω της μακράς παρουσίας της σε κυβερνητικές θέσεις με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και της ευρωπαϊκής (ως πρώην επίτροπος) εμπειρίας της. Απέναντί της, όμως, έχει την έντονη κριτική ότι στα δύσκολα του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μακριά από το κόμμα, ενώ δέχεται και βέλη σχετικά με την επιλογή της (2020) από τον σημερινό πρωθυπουργό ως υποψηφίας για τη θέση της γ.γ. του ΟΟΣΑ.

Χάρης Δούκας: Η επικράτησή του στον δήμο της Αθήνας θεωρείται πως θα χρησιμοποιηθεί από εκείνον ως «πλεονέκτημα» υπό την έννοια ότι είναι ο πρώτος που νίκησε μετά από πολλά χρόνια υποψήφιο της Ν.Δ. Από την άλλη, όμως, οι επικριτές του θα τη χρησιμοποιήσουν για να υποστηρίξουν ότι δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες, μεριμνώντας και για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αλλά και ταυτόχρονα να ηγείται κόμματος που θα διεκδικεί τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Μιχάλης Κατρίνης: Εκτιμάται πως θα αναδείξει ιδιαίτερα το ζήτημα της ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς, θεωρώντας ότι έχει πλεονέκτημα έναντι των άλλων «5» ως προς την προοπτική που μπορούν να αποκτήσουν οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον «υγιή» ΣΥΡΙΖΑ.

Η τρίτη «πράσινη» τηλεμαχία από το 2017

Η φετινή είναι η τρίτη φορά που διοργανώνεται τηλεοπτική αναμέτρηση πριν από εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Οι δύο προηγούμενες ήταν το 2017 και το 2021. Στην πρώτη εκ των δύο αυτών, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν δύο τηλεμαχίες, για τους τότε υποψηφίους. Η μία στις 30 Οκτωβρίου ήταν προς τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια και η δεύτερη στις 6 Νοεμβρίου, προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Εκείνη η εκλογική αναμέτρηση αφορούσε τον ευρύτερο φορέα της ελληνικής Κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) με υποψηφίους: τη Φώφη Γεννηματά και τους Ν. Ανδρουλάκη, Στ. Θεοδωράκη –επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι–, Γ. Καμίνη –δήμαρχο Αθηναίων–, Γ. Μανιάτη, Γ. Ραγκούση, καθώς και τους Κ. Γάτσιο, Απ. Πόντα και Δημ. Τζιώτη. Η τηλεμαχία τότε μεταδόθηκε από τη συχνότητα της ΕΡΤ2. Τέσσερα χρόνια αργότερα, πριν από τις τότε εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το επόμενο ντιμπέιτ. Η ιδιαιτερότητα εκείνης την τηλεμαχίας ήταν πως, ενώ έξι πρόσωπα διεκδικούσαν την αρχηγία, μόνο τα πέντε εξ αυτών βρίσκονταν στο τηλεοπτικό στούντιο.

Για πρώτη φορά, φέτος, προβλέπεται το στοιχείο του ελεύθερου διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων.

Ο πρώην πρωθυπουργός και εκ των συνδιεκδικητών Γ. Παπανδρέου είχε αρνηθεί τη συμμετοχή του, διότι όπως ελέχθη τότε διαφωνούσε με τους όρους διεξαγωγής.

Υπενθυμίζεται πως οι άλλοι πέντε υποψήφιοι ήταν (η Φώφη Γεννηματά αποσύρθηκε για σοβαρούς λόγους υγείας) οι Ν. Ανδρουλάκης, Π. Γερουλάνος, Χ. Καστανίδης, Ανδρ. Λοβέρδος, Γ. Παπανδρέου, Π. Χρηστίδης. Το πλαίσιο των προαναφερόμενων τηλεμαχιών ήταν το ίδιο για αμφότερα, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος και του σημερινού: δηλαδή, θεματικές ενότητες στις οποίες καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι υποψήφιοι, με επιπρόσθετο δικαίωμα να «κλείσουν» με μια τελευταία τοποθέτηση έκαστος. Για πρώτη φορά, φέτος, προβλέπεται το στοιχείο του ελεύθερου μεταξύ τους διαλόγου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT