«Ο Τσίπρας θέλει χρόνο, αλλά εμείς δεν έχουμε»

«Ο Τσίπρας θέλει χρόνο, αλλά εμείς δεν έχουμε»

Ανάμεσα σε απειλές διαγραφών και αποκλεισμών, τρολομαχίες και ληξιπρόθεσμα χρέη, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν στον από μηχανής θεό. Αλλοι περιμένουν απλώς το τυπικό τέλος

7' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλεπάλληλοι αντιπερισπασμοί, συνεχείς αυτοσχεδιασμοί και εκτός ορίων τσακωμοί από τις ομάδες της Κουμουνδούρου, έχουν φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε δεινή θέση με λιγοστές πολιτικές ανάσες. Η τέως ηγεσία είχε την πεποίθηση πως οι επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα θα την ωφελήσουν και τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε εκτός κόμματος. Πλέον συσπειρώνει τη βάση του μετά την πρόταση μομφής, ενώ και οι «87», παρόλο που έδειχναν να εφησυχάζουν μόνο από τις νίκες που έχουν πετύχει στα όργανα, αρχίζουν να κινητοποιούνται. Την Παρασκευή, μέσω Ζoom, πραγματοποίησαν νέα διευρυμένη σύσκεψη. Πίστευε αλήθεια κανείς στο περιβάλλον του προέδρου –που γνωρίζει έστω και λίγο την ανθρωπογεωγραφία και τους δεσμούς της Κουμουνδούρου– πως ο Νίκος Παππάς θα συμφωνούσε ποτέ με τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη;

Μπούλινγκ στο μπούλινγκ

Οι «87» υποστηρίζουν ότι δεν επιθυμούν την παραπομπή Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι καταγγελίες για μπούλινγκ από τον τέως πρόεδρο. Στελέχη της νέας πλειοψηφίας που υποστηρίζουν πως ακόμη και η αναφορά σε κουκούλες είναι λόγος για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη δεν υπερισχύουν, αλλά δεν φαίνεται να τα παρατούν. Σε όσα ιλαροτραγικά εξελίσσονται συγκαταλέγεται και το νομικό κενό που φέρεται να δημιουργήθηκε εξαιτίας της απομάκρυνσής του από την ηγεσία. Ολα τα κόμματα έχουν αλλάξει αρχηγό, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να πνίγεται σε μια «κουταλιά νερό». Καμία σχέση δεν έχουν με αυτή τη συζήτηση οι βεβαιωμένες οφειλές, που δεν είναι κάτι καινούργιο και τις αντιμετωπίζει το κόμμα εδώ και καιρό.

«Ο Τσίπρας θέλει χρόνο, αλλά εμείς δεν έχουμε»-1
[ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ]

Αν οι «δείκτες του ρολογιού» έχουν ήδη τρελαθεί στην Κουμουνδούρου, αυτό που θα συμβεί στην προεκλογική περίοδο είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ο φραξιονισμός τουλάχιστον είχε κάποιες αρχές. Πρόκειται για μια προεκλογική κούρσα που βαδίζει με το δόγμα «ο θάνατός σου η ζωή μου». Η σύγκρουση του Γιάννη Ραγκούση με τη Θεοδώρα Τζάκρη δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Ενας «στρατός» στα social media που διψά για εκδίκηση λόγω της καθαίρεσης του προέδρου του είναι αδύνατον να απομονωθεί.

Η νέα διάσπαση θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη. Πέντε βουλευτές αρκούν για να εκπέσει το κόμμα από τη θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το μόνο σίγουρο είναι πως και τα δύο στρατόπεδα –«κασσελακικοί», «νέα πλειοψηφία»– έχουν πολλούς παραπάνω «υποψηφίους για αποχώρηση».

Στη μάχη μπήκαν και οι «τρικλοποδιές» για το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, με την Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης να δρα «πυροσβεστικά» ρίχνοντας τους τόνους. Ηταν η μόνη ψύχραιμη κίνηση των τελευταίων ημερών. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν αναμένεται να υπάρξουν δηλώσεις σεβασμού του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι πολλά τα στελέχη που παραμένουν στο κόμμα αναμένοντας απλώς την τελευταία «πράξη θανάτου» του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας θέλει χρόνο, αλλά εμείς δεν έχουμε», είναι το νέο «μότο» στελεχών προσκείμενα στον πρώην πρωθυπουργό, που περιγράφει την απόγνωση που υπάρχει. Η μάχη των τριών –από τη στιγμή που δεν υπάρξει κάποια ανατροπή– θα είναι σκληρή. Κασσελάκης και Πολάκης θα συγκρουστούν, καθώς έχουν να μοιραστούν αρκετές κοινές ψήφους, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος επιθυμεί να λάβει τη στήριξη από τους «87». Θα είναι μια υποψηφιότητα που θα αποφασιστεί κατά πλειοψηφία, καθώς ομοφωνία δεν υπάρχει. Για όσους έχουν αμφιβολίες θυμίζοντας την ουδέτερη έως και υποστηρικτική στάση του προς τον Στέφανο Κασσελάκη, το αντεπιχείρημα είναι πως μπορεί να συμπαρασύρει και δυνάμεις από το άλλο στρατόπεδο, αλλά και βουλευτές που αυτή τη στιγμή τηρούν ουδέτερη στάση.

«Ο Τσίπρας θέλει χρόνο, αλλά εμείς δεν έχουμε»-2
 [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ]

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως ο μεγάλος χαμένος των εκλογών θα είναι ο νικητής τους. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος κι αν είναι μετά και τη μάχη του δεύτερου γύρου, να ανέβει στον έβδομο όροφο με τη διττή ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και να κατέβει έχοντας χάσει τον πολιτειακό του ρόλο. Πρόκειται για μια άκρως «επικίνδυνη αποστολή». Η νέα διάσπαση θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για μερικές ακόμη αποχωρήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πέντε βουλευτές αρκούν για να εκπέσει το κόμμα από τη θεσμική θέση που κατέχει στη Βουλή και το μόνο σίγουρο είναι πως και τα δυο στρατόπεδα –«κασσελακικοί», «νέα πλειοψηφία»– έχουν πολλούς παραπάνω «υποψηφίους για αποχώρηση». Είναι ένα καταστροφικό σενάριο που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην απαξίωση και τελικά στη διάλυση. Σε μια τέτοια περίπτωση όλοι θα περιμένουν το «σήμα» που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι βουλευτής στην Α΄ Πειραιά.

Οποιος και αν εκλεγεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πια αρχηγός του δεύτερου κόμματος  Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει ήδη εκλεγεί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάθεται ακόμη στον «βατήρα» της εκκίνησης τρίτος ή τέταρτος.

Τα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι πολλά. Η δημοσκοπική καχεξία, τα μονοψήφια ποσοστά και η παγίωση της εικόνας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τρίτος, φτιάχνει ένα νέο σκηνικό. Το «πολιτικό μπόνους» του δεύτερου δεν θα μπορεί να το εισπράξει η Κουμουνδούρου και συνεπώς ο αρχηγός της θα κληθεί να ξεκινήσει τη θητεία του με ένα μεγάλο μειονέκτημα. Ο άγραφος νόμος της πολιτικής λέει πως όσοι θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση στρέφονται πρώτα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει ήδη εκλεγεί, θα έχει φτιάξει το επιτελείο του, τη στρατηγική του και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάθεται ακόμη στον «βατήρα» της εκκίνησης τρίτος ή τέταρτος και καταϊδρωμένος.

Ναρκοθετημένος θρόνος

Με αυτά τα δεδομένα είναι φυσιολογικό ο «ένοικος» του εβδόμου ορόφου της Κουμουνδούρου να δεχθεί μεγάλη πίεση για την ενωμένη Κεντροαριστερά. Οχι από θέση ισχύος αυτή τη φορά. Με βασικό επιχείρημα πως κανείς μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος, που ενδεχομένως να μην είναι συμφέρουσες για τον ίδιο. Η «καυτή πατάτα» των οικονομικών θα έρθει να σκάσει στα χέρια του νέου «τιμονιέρη» της Κουμουνδούρου και θα δυσκολέψει πολύ το έργο του. Τα πράγματα είναι ήδη ασφυκτικά και μετά τις διπλές εκλογές που θα έχουν πραγματοποιηθεί, ένα ακόμη σημαντικό χρηματικό ποσό θα φύγει από τα ταμεία. Χωρίς λεφτά οι καμπάνιες θα είναι περιορισμένες, ενώ θα πρέπει με ελάχιστα μέσα ο νέος επικεφαλής να βρει διεξόδους προβολής του κόμματος, χωρίς να έχει τη δυνατότητα εξωτερικών συμβούλων.

Το γκρουπ των 12 «κασσελακιστών»

Η δεύτερη φορά για τον Στέφανο Κασσελάκη θα είναι αλλιώς. Και για αυτό φαίνεται να προετοιμάζεται πυρετωδώς. Υπάρχει ένας «πυρήνας» 12 βουλευτών που βρίσκονται κοντά του και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν φτιάξει στο κινητό τους τηλέφωνο μια κλειστή ομάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανταλλαγής μηνυμάτων. Μοιράζονται με τον τέως πρόεδρο του κόμματος και τους στενούς συνεργάτες του απόψεις, ιδέες και τεκμηριώσεις. Σε αυτό το γκρουπ φέρεται να συμμετέχουν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Πέτρος Παππάς, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Σαρακιώτης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου, Ελενα Ακρίτα, Γιώτα Πούλου, Ράνια Θρασκιά, Γιώργος Γαβρήλος και Κυριακή Μάλαμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν από μία εβδομάδα οι περισσότεροι εξ αυτών συζήτησαν μέσω Ζoom παρουσία και του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θάνου Μωραΐτη. Κατά την ψήφιση του νέου προεδρείου της Κ.Ο., ο αριθμός των «ναι» ήταν 17. Υπάρχουν απώλειες; Το σίγουρο είναι ότι κάποια πρόσωπα από την Κ.Ο. είτε έχουν περάσει σε αυτή τη φάση σε μια ουδέτερη ζώνη, «μετακόμισαν στην Ελβετία» όπως λένε χαριτολογώντας, ή δεν επιθυμούν να συμπεριληφθούν σε κάποιο περιβάλλον. Η 12άδα είναι μια ομάδα ευμετάβλητη που ενδεχομένως να λάβει άλλη δυναμική στην πορεία προς τις κάλπες.

«Ο Τσίπρας θέλει χρόνο, αλλά εμείς δεν έχουμε»-3
[ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ]

Από τη στιγμή που γύρισε από τις Σπέτσες, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μελετά με πολλούς συνεργάτες του τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, συναντά και συνομιλεί με πολύ κόσμο και επιχειρεί να συγκροτήσει με δομημένο τρόπο την αντεπίθεσή του στην πρόταση μομφής και στην «έξωσή» του από την Κουμουνδούρου. Βασικό μέλημά του είναι η επικοινωνία με τη βάση του κόμματος, καθώς στο «στρατόπεδό» του υποστηρίζουν πως εξακολουθεί να τον στηρίζει. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να προηγείται στη μάχη για την προεδρία αποτελεί, σύμφωνα με το περιβάλλον του, την πρώτη ηχηρή απάντηση στην Κεντρική Επιτροπή.

Ψάχνει γραφεία

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σε αναζήτηση γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στον δρόμο προς τις εκλογές επιθυμεί να έχει και θα αποκτήσει μια δεύτερη σταθερή έδρα που θα είναι στα Χανιά. Ο «στρατηγός» Μανώλης Καπνισάκης πραγματοποιεί και ο ίδιος συνεχώς επαφές αφήνοντας στα μετόπισθεν την Ευγενία Κουντούρη και τον Μπάμπη Παπαδάκη να ρυθμίζουν την επικοινωνία του κ. Κασσελάκη και τις επαφές με τους δημοσιογράφους.

Τις δυνάμεις του εκτός Κοινοβουλίου επιθυμεί επίσης να ανασυντάξει ο Στέφανος Κασσελάκης. Η Ολυμπία Τελιγιορίδου είναι το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας που παραμένει στο πλευρό του. Ανάμεσα σε όσους πιστεύουν πως ο χρόνος που του δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν επαρκής και η απομάκρυνσή του δεν απηχεί τη βάση είναι ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν επίσης από την ευρωλίστα η Μέλπω Λεκατσά, η Μαρία Καλουδιώτη, η Λυδία Βενέρη, η Ιφιγένεια Μουμτζή, η Μυρτώ Κοροβέση, ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, η Κατερίνα Πριφτάκη κ.ά. Στο περιβάλλον του παραμένει και ο πρώην συντονιστής του οργανωτικού γραφείου Γιάννης Βουλγαράκης.

Στα media

Στο εξωκοινοβουλευτικό δυναμικό που ήδη έχει στρατευθεί με δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη ξεχωρίζουν από το πρώην καραμανλικό στρατόπεδο ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, που παρείχε τις υπηρεσίες του στην Κουμουνδούρου με την εταιρεία του ως επικοινωνιολόγος, αλλά και ο Ευάγγελος Αντώναρος που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής. Υποστηρικτικές αναρτήσεις για τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο Γιώργος Κύρτσος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT