Ποιος φαντάζεται μια Μελόνι του Βαρδάρη;

Ποιος φαντάζεται μια Μελόνι του Βαρδάρη;

Η Φωνή Λογικής εμφανίζεται στα γκάλοπ μετά τις ευρωεκλογές με τάσεις ανόδου. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου απαντάει στη φημολογία για τους σπόνσορές της, στις βολές των αντιπάλων της στα δεξιά της Δεξιάς και για τη σχέση της με Καραμανλή και Σαμαρά

ποιος-φαντάζεται-μια-μελόνι-του-βαρδά-563233129

Θα μπορούσε η ιδεολογία της 21ης Απριλίου με άξονα το σύνθημα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια» να παρουσιαστεί φρεσκαρισμένη μέσα από τον λόγο μιας όμορφης Σαλονικιάς, που όχι μόνο δεν έζησε τη χούντα, αλλά δεν θυμάται καν τη μισή Μεταπολίτευση γιατί γεννήθηκε μόλις το 1991; Το σίγουρο είναι ότι η Αφροδίτη Λατινοπούλου συζητιέται ποικιλοτρόπως, όχι μόνο γιατί εξελέγη ευρωβουλευτής, αλλά και γιατί το κόμμα της, η Φωνή Λογικής, αποδεικνύεται «φωνάρα» στις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις.

Η δικηγόρος και πρώην πανελλήνια πρωταθλήτρια στο τένις (στο εφηβικό πρωτάθλημα) κατάγεται από τον Eβρο. Είναι εγγονή ιερέα και θυγατέρα εκπαιδευτικών – και προπονητών τένις. Ο πατέρας της είναι παράλληλα δικηγόρος. Η Αφροδίτη παράτησε το τένις έπειτα από τραυματισμό (λόγω ψύξης) και για ένα διάστημα έγινε κι εκείνη προπονήτρια τένις, ενώ έβγαλε τη Νομική, στην οποία πέρασε χωρίς να αξιοποιήσει τα μόρια που της χάρισε ο πρωταθλητισμός. Κανένας στην οικογένειά της δεν ασχολείται με την πολιτική, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ την ενεργοποίησε τόσο ώστε να δραστηριοποιηθεί στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Eγινε πολιτικό δίδυμο με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, όμως λίγο πριν από την πρώτη κάλπη του 2023 οι δρόμοι τους χώρισαν. Στις δεύτερες εκλογές κατέβηκε με δικό της κόμμα, τη Φωνή Λογικής, και έλαβε 0,43%. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 η Φωνή επταπλασίασε τα ντεσιμπέλ της (3,04% ή 120.755 ψήφοι). Σήμερα η Λατινοπούλου συμμετέχει στην ευρωομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη» μαζί με τους ευρωβουλευτές των κομμάτων της Μαρίν Λεπέν και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Oρμπαν. Η ιστοσελίδα Politico την κατέταξε ανάμεσα στους 23 «περισσότερο Κούκου» νέους ευρωβουλευτές, δίπλα στη Γαλάτω Αλεξανδράκη και στον Κύπριο Φειδία.

Ο «εμφύλιος»

Η Λατινοπούλου έχει δεχθεί επιθέσεις από αριστερούς ακτιβιστές (έφτασαν να της κάψουν το αυτοκίνητο, όπως λέει). Πλέον, δέχεται πυρά και από τον δικό της χώρο. Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές ετοίμαζε αγωγή κατά του Κυριάκου Βελόπουλου. Κατηγορεί τον Βελόπουλο μέσω βίντεο στο TikTok ότι διακινεί την ψευδή και συκοφαντική πληροφορία πως οφείλει την επιτυχία της στα θερμά αισθήματα πανίσχυρου επιχειρηματία. Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος γνωστός επιχειρηματίας που την έχει υποστηρίξει δημοσίως είναι ο φαρμακοβιομήχανος Δημήτρης Γιαννακόπουλος με σχετική ανάρτηση προ διετίας («Εγώ εσένα θέλω πρωθυπουργό»).

Εσχάτως κυκλοφορεί το ερώτημα «πού βρήκε τα εκατομμύρια» για την προεκλογική εκστρατεία της. «Δεν ξοδέψαμε ούτε καν 100.000», απαντάει στην «Κ». «Δεν παίξαμε διαφημίσεις στην τηλεόραση, δεν υπήρξαν πληρωμένες καταχωρίσεις στον Τύπο και είχαμε μόνο ένα μικρό φυλλάδιο Α5, που το εκτυπώσαμε σε 400.000 αντίτυπα».

Η Λατινοπούλου έχει τσαγανό, γνωρίζει ελληνικά και σέβεται τους συνομιλητές της. Αυτά τα προσόντα μάλλον διέκρινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν την τοποθέτησε ανάμεσα στα νέα ταλέντα που ανακάλυψε μετά το 2016. Ο Μητσοτάκης συμπεριέλαβε την Αφροδίτη στα ψηφοδέλτια του 2019, αλλά μέσα σε τρία χρόνια ο ουρανός συννέφιασε. Η Αφροδίτη εκτός από γενναία συριζοφάγος αποδείχθηκε προσωπικότητα επιρροής (influencer) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Eγινε πασίγνωστη όταν αποδοκίμασε τις αξύριστες μασχάλες γυναικών και τα ξυρισμένα σώματα ανδρών. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν τσίμπησε μια πανηγυρική ανάρτηση ενός μπαγάσα για το κορμί της τηλεπαρουσιάστριας Δανάης Μπάρκα και σχολίασε ότι για λόγους δημόσιας υγείας δεν πρέπει να εξιδανικεύονται πρότυπα παχυσαρκίας. Κατηγορήθηκε για «χονδροφοβία» και σύντομα διαπίστωσε ότι είναι ανεπιθύμητη στη νέα Νέα Δημοκρατία. Δεν διεγράφη, έφυγε μόνη της. Αργότερα κατακεραύνωσε την Παρέλαση Υπερηφάνειας (Gay Pride).

Παρ’ όλα αυτά, είναι άλλο να διαπρέπεις στο Χ (εξ, πρώην Twitter) και άλλο να επαναλαμβάνεις το σύνθημα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια». Γιατί το κάνεις; Κλείνεις το μάτι στους «χουντικούς της ντουλάπας»; Ψαρεύεις στα θολά νερά της Ακροδεξιάς την ίδια ώρα που δηλώνεις δεξιά-αριστερά ότι «δεν υπάρχει Ακροδεξιά στην Ελλάδα»;

Η Αφροδίτη αρπάζει την ευκαιρία. «Η πατρίδα, η θρησκεία και η οικογένεια είναι τα θεμέλια του έθνους μας, που το κράτησαν όρθιο σε δύσκολες εποχές. Η φράση αυτή δεν πρέπει να ανήκει σε ένα συγκεκριμένο κοινό, πρέπει να ανήκει σε όλους μας». Παραδέχεται ότι θέλει να απελευθερώσει το σύνθημα από τις αρνητικές του συνδηλώσεις. Δεν παραδέχεται ότι αναπόφευκτα χαμογελάει με νόημα όχι μόνο σε όσους υποστήριξαν το καθεστώς (οι νεότεροι εκ των οποίων είναι εβδομηντάρηδες), αλλά και σε όσους νοσταλγούν μια χούντα που δεν έζησαν.

Ασφαλώς, δεν αποδέχεται ότι ανήκει στην Ακροδεξιά. Πώς προσδιορίζει λοιπόν τον εαυτό της; «Είμαι κεντροδεξιά, αλλά αν με πεις δεξιά δεν θα παρεξηγηθώ. Πρώτη προτεραιότητα για εμένα είναι ο Ελληνας και η Ελληνίδα». Τι ορίζει τον Ελληνα και την Ελληνίδα; Το αίμα; «Δεν θα έλεγα ότι είναι απαραίτητο το αίμα. Eχω πει ότι Ελληνας είναι και ο Αντετοκούνμπο. Τον Ελληνα προσδιορίζουν ο πολιτισμός και η παιδεία. Και αν υπάρχει και το αίμα, τότε ακόμη καλύτερα».

Τι ορίζει τον Ελληνα; Το αίμα; «Δεν είναι απαραίτητο. Eχω πει ότι Ελληνας είναι και ο Αντετοκούνμπο. Τον Ελληνα προσδιορίζουν ο πολιτισμός και η παιδεία. Αν υπάρχει και το αίμα, ακόμη καλύτερα».

Στη συζήτηση περί πατρίδας παρεμβάλλεται η εξωτερική πολιτική. Η Αφροδίτη λέει ότι «είμαστε καρπαζοεισπράκτορες» Τούρκων, Αλβανών και Σκοπιανών. «Ο Μητσοτάκης έπρεπε να κηρύξει persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) τον Eντι Ράμα, που μίλησε σε εκδήλωση στην Αθήνα χωρίς να έχει απελευθερώσει τον Φρέντη Μπελέρη». Δεν ήταν αρκετό που ο Μπελέρης ορίστηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ.; Επρεπε να απαγορευτεί στον Αλβανό πρωθυπουργό η είσοδος στην Ελλάδα έστω και αν Ελληνες πολιτικοί δεν έχασαν ποτέ το δικαίωμα να μπαινοβγαίνουν στην Αλβανία και να μιλούν σε εκδηλώσεις; «Το λάθος είναι ότι ακολουθούμε πολιτική κατευνασμού».

Η Φωνή Λογικής αποστρέφεται και την πολιτική κατευνασμού και την παράνομη μετανάστευση. Η πρόεδρος πιστεύει ότι υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης πληθυσμού. «Αντί να δώσουν κίνητρα για να γεννηθούν ελληνόπουλα, θέλουν να μας αντικαταστήσουν με μετανάστες». Κατά τη Λατινοπούλου, το «σχέδιο» είναι το εξής: Την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για την παροχή κινήτρων για να γεννηθούν περισσότερα παιδιά και να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας (το οποίο έχει τρομάξει ακόμη και τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ), διακινούνται στον δημόσιο διάλογο επιστημονικές εκτιμήσεις ότι για τη διάσωση του ασφαλιστικού και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης απαιτείται η σταδιακή υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών.

Δεν τολμώ να πω στην Αφροδίτη ότι η Ιστορία είναι διάστικτη από μεγάλα κύματα μετανάστευσης, ότι σε κάθε χώρα αν σκαλίσεις λίγο το παρελθόν θα ανακαλύψεις αμέτρητα πηγαινέλα ανθρώπων που αποτυπώνονται στο DNA του σημερινού πληθυσμού.

Η Λατινοπούλου παρουσιάζει τη Ν.Δ. σαν ένα ανεκτικό αριστερό κόμμα. Παραβλέπει ότι η χώρα μας έχει ήδη κακό όνομα διεθνώς (θεωρείται αρκετά σκληρή) σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ενώ η δημογραφική κρίση σχετίζεται με τη μεταβολή των αντιλήψεων για την τεκνοποίηση και δεν λύνεται ούτε με επιδόματα, ούτε με αγιασμούς, ούτε καν με παιδικούς σταθμούς σε κάθε πολυκατοικία. Και εν πάση περιπτώσει, αν έχει τόση αγωνία για το δημογραφικό γιατί δεν επιτρέπει στα ομόφυλα ζεύγη να αποκτήσουν παιδιά; Μήπως είναι κρυφά ομοφοβική;

Διαβεβαιώνει ότι δεν είναι. «Τα γκέι άτομα και τα ομόφυλα ζευγάρια σήμερα είναι ολοένα και πιο αποδεκτά στην κοινωνική, την οικογενειακή και την επαγγελματική ζωή. Και έτσι πρέπει να είναι. Δεν έχουν διαφορετικά δικαιώματα από οποιονδήποτε άλλο. Ούτε είμαστε Ισλάμ. Είμαστε το λίκνο του ελεύθερου κόσμου. Εχω φίλους ομοφυλόφιλους, αλλά είναι άλλο να είσαι ομοφυλόφιλος και άλλο να επιβάλλεις μια ατζέντα για να υιοθετήσεις παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με πατέρα και μητέρα».

Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα παιδιά που μεγαλώνουν μια χαρά με μητέρα και γιαγιά ή μόνο με πατέρα ή μητέρα. Γιατί η εναλλακτική σεξουαλικότητα ανάγεται σε εμπόδιο; «Μα τα παιδιά γεννιούνται με συγκεκριμένο τρόπο». Πλέον, υπάρχει και ο τρόπος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που απολαμβάνουν τα ετερόφυλα ζεύγη. Στην Ελλάδα (όπου ισχύει ο σχετικός νόμος του 2003, ο πιο προωθημένος στην Ευρώπη) ετερόφυλα ζεύγη μπορούν να αποκτήσουν παιδί το οποίο δεν ανήκει βιολογικά σε κανέναν από τους δύο γονείς, ούτε το έχει κυοφορήσει η μητέρα που θα το μεγαλώσει. «Ναι, αλλά θα το μεγαλώσει μια μητέρα». Τότε γιατί όχι δύο μητέρες; Οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν τέλος. Αλλωστε, ο ελληνικός γάμος ομοφύλων απέκλεισε την απόκτηση παιδιού με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (επέτρεψε μόνο την υιοθεσία).

Τελικά, μάλλον συμφωνούμε σε κάτι που σπανίως συζητιέται: ότι οι θεσμοί (ανάλογα με το τι επιτρέπουν και τι απαγορεύουν) μπορεί να επηρεάζουν τις συμπεριφορές (ανάμεσα στις οποίες είναι και η σεξουαλικότητα). Αν η σεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα με ασαφή ενδιάμεσα όρια, τότε κάποιος «μετριοπαθής» μπορεί να γλιστρήσει ευκολότερα. Εχουμε επώνυμα παραδείγματα δυναμικών νέων που έφυγαν στρέιτ από την Ελλάδα και αλλαξοπίστησαν στην Αμερική των γάμων ομοφύλων. Οι πολέμιοι του γάμου δεν αντιδρούν γιατί αφορά λίγους, αλλά γιατί στο μέλλον μπορεί να αφορά πολλούς. Μοιάζει σαν να φοβούνται ότι μια κοινωνία με σεξουαλική και οικογενειακή ποικιλομορφία δεν θα υπερασπιστεί εξίσου αποτελεσματικά την πατρίδα και τη θρησκεία. Ιδού γιατί ο γάμος σήκωσε τόση σκόνη. Χτυπάει στην καρδιά του τρίπτυχου. Oπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο Πολεμικό Μουσείο: «Ο γάμος ομοφύλων είναι πρόβλημα για εμάς, για την Αριστερά είναι εντάξει».

Η σχέση με τους «πρώην»

Η Λατινοπούλου γνώρισε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή στα συνέδρια της Ν.Δ. Ο Καραμανλής κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και τη χαιρέτησε διά χειραψίας την ημέρα των ευρωεκλογών, όταν την είδε να πηγαίνει να ψηφίσει στο εκλογικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο μόλις είχε ψηφίσει ο ίδιος. Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής δηλώνει ότι την εκφράζει η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή και του Σαμαρά, η οποία όμως κατά τη γνώμη της μάλλον έχει χαθεί ανεπιστρεπτί.

«Εχω φίλους ομοφυλόφιλους, αλλά είναι άλλο να είσαι ομοφυλόφιλος και άλλο να επιβάλλεις μια ατζέντα για να υιοθετήσεις παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με πατέρα και μητέρα». 

Στενός συνεργάτης της εμφανίζεται βέβαιος ότι σε 10-15 χρόνια οι δρόμοι της Αθήνας θα κλείνουν για να προσεύχονται γονυπετείς χιλιάδες μουσουλμάνοι, η Ν.Δ. θα είναι ένα μικρό κεντρώο κόμμα και οι Eλληνες θα κάνουν πρωθυπουργό την Αφροδίτη όπως οι Ιταλοί έκαναν τη Μελόνι. Το σενάριο μοιάζει ευφάνταστο, αλλά το εναλλακτικό, που τη θέλει υπουργό στη Ν.Δ. του μέλλοντος, ίσως δεν είναι εντελώς απίθανο. Η πατρίδα, η θρησκεία και η οικογένεια μπορεί να επιβάλουν στοχαστικές προσαρμογές τόσο στην ίδια, όσο και στο πρώην κόμμα της. Προς το παρόν, έχει μια γεμάτη πενταετία, μέσα στην οποία μπορεί να υποβάλει τη Φωνή Λογικής σε προπόνηση αντοχής και σε μαθήματα ευρωπαϊκής ορθοφωνίας. Οπως έκανε (και κάνει) η Μελόνι. Η οποία, παρεμπιπτόντως, τα πάει άριστα με τον Μητσοτάκη…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT