ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση των «87» για το χρονοδιάγραμμα

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση των «87» για το χρονοδιάγραμμα

Συνολικά 112 άτομα ψήφισαν υπέρ της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας, 62 υπέρ της πρότασης Τζάκρη-Κασσελάκη και 9 υπέρ της πρότασης Πολάκη. Κατάθεση υποψηφιοτήτων έως τις 24 Οκτωβρίου, συνέδριο αρχές Νοεμβρίου και εκλογή προέδρου στις 24 Νοεμβρίου.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 112 άτομα ψήφισαν υπέρ της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας, 62 υπέρ της πρότασης Τζάκρη (Κασσελάκη) και 9 υπέρ της πρότασης Πολάκη, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά.

Νωρίτερα σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η Πολιτική Γραμματεία είχε προτείνει κατάθεση υποψηφιοτήτων έως τις 24 Οκτωβρίου και συνέδριο από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου.

Eιδικότερα, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας είχε ως εξής:

  • Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
  • Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
  • Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
  • Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.
  • Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
  • Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.
  • Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.
  • Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος-α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/102024.

Υπήρξαν, ωστόσο, στελέχη που διαχώρισαν τη θέση τους εκφράζοντας διαφωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, η γραμματεάς της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη (που εντάσσεται στο στρατόπεδο Κασσελάκη) πρότεινε διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου πολιτικών θέσεων και ανακήρυξης υποψηφιοτήτων στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 9 Νοεμβρίου. 

Αλλά και ο Παύλος Πολάκης, στη δική του τοποθέτηση, κατέθεσε πρόταση για επίσπευση των διαδικασιών προτείνοντας κατάθεση υποψηφιοτήτων έως τις 29 Σεπτεμβρίου και ψηφοφορίες στις 3 και 10 Νοεμβρίου.

Δεκτή και η πρόταση Σπίρτζη για τα πόθεν έσχες των υποψηφίων

Παράλληλα, δεκτή έγινε σήμερα και η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος είχε ζητήσει τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των υποψηφίων προέδρων. Υπέρ της εν λόγω πρότασης ψήφισαν 87 άτομα και κατά 84.

Π. Πολάκης: «Είναι δύσκολη διαδρομή αλλά θα την περπατήσουμε»

Για μια «πολύ επώδυνη διαδικασία η οποία κατέληξε κατά πλειοψηφία σε κάποιες αποφάσεις», έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης έπειτα από τη συνεδρίαση του Σαββάτου.

«Η πλειοψηφία αποφάσισε. Εγώ προσωπικά θα οργανώσω και θα οργώσω όλη τη χώρα προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρέπει πραγματικά να τιμήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως η δύναμη η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει στην πτώση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα κάλεσε όλες τις πλευρές «να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση». «Είναι δύσκολη διαδρομή αλλά θα την περπατήσουμε και θα βγούμε νικητές», ανέφερε, ενώ για το ζήτημα του πόθεν έσχες είπε ότι το δικό του είναι «έτσι κι αλλιώς γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT