Μάριος Σαλμάς: Το χρονικό μιας αναμενόμενης διαγραφής

Μάριος Σαλμάς: Το χρονικό μιας αναμενόμενης διαγραφής

Στο Μαξίμου το κλίμα εις βάρος του ήταν ιδιαίτερα βαρύ από το καλοκαίρι, καθώς είχε επιτεθεί στον πρωθυπουργό

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό μιας εκκρεμούσας εδώ και καιρό αποπομπής ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από το κόμμα, έπειτα από εισήγηση του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον βουλευτή να είναι πλέον ανεξάρτητος.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η δημόσια τοποθέτηση του κ. Σαλμά την Παρασκευή το βράδυ, όπου «κατήγγειλε» φωτογραφικούς διαγωνισμούς για τα κυλικεία στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού.

Αλλά είχαν προηγηθεί και άλλα «παραπτώματα» του βουλευτή, με χαρακτηριστικότερο το περιστατικό που είχε σημειωθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές σε εκείνη την ταραγμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο βουλευτής –τότε– της Νέας Δημοκρατίας είχε λάβει τον λόγο κάνοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως εξυπηρετεί ολιγοπώλια, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού που είχε πει ότι δεν θα ανεχθεί τέτοιες τοποθετήσεις. «Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια», είχε πει ο βουλευτής, με τον πρωθυπουργό να απαντάει ότι «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς».

Το χρονικό σημείο τότε δεν ήταν κατάλληλο για να έρθει άμεσα η διαγραφή, αλλά όπως φάνηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εννοούσε πως δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές. Ο Μάριος Σαλμάς, άλλωστε, είχε επανέλθει εντός του θέρους με έγγραφη ερώτηση για το ίδιο θέμα προς τη Λίνα Μενδώνη, η οποία τότε είχε απαντηθεί. «Η επανάληψη κατηγοριών που έχουν απαντηθεί είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας», σχολίαζαν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Νέα επίθεση

Η τυπική παραμονή του κ. Σαλμά για περίπου 5 λεπτά στην Επιτροπή Δεοντολογίας δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι. Εξερχόμενος ο ανεξάρτητος βουλευτής επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό. «Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στη γουόκ ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο.

Η απόφαση Μητσοτάκη ήταν και ένα μήνυμα στους υπόλοιπους βουλευτές να ρίξουν τους τόνους, στον απόηχο της ερώτησης των «11».

Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού, που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής», είπε, ενώ κατέληξε επιβεβαιώνοντας ότι θα κρατήσει την έδρα και θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής. «Νομίζετε πως πρέπει να σταματήσω να αγωνίζομαι για τους πολλούς;» συμπλήρωσε.

Συνάντηση με βουλευτές

Η προσέγγιση, πάντως, πως η διαγραφή Σαλμά ήταν και ένα μήνυμα στους υπόλοιπους βουλευτές να ρίξουν τους τόνους, είναι αληθής. Το τελευταίο διάστημα, μια σημαντική μερίδα των βουλευτών, όπως φάνηκε και από την ερώτηση των «11» προς τον Κωστή Χατζηδάκη, δείχνει κινητικότητα και διάθεση για δημόσια αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση.

Η διαγραφή στέλνει το μήνυμα πως ο πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί φαινόμενα εκ των έσω φθοράς.

Και επειδή μετά το μαστίγιο ακολουθεί πάντα το καρότο, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει αρχές Οκτωβρίου να συναντήσει όλους τους βουλευτές, βελτιώνοντας το κλίμα ενόψει της μεγάλης γιορτής που ετοιμάζεται για τις 4 Οκτωβρίου στη Ρηγίλλης με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της Ν.Δ.

Τα αναψυκτήρια και ο ανοιχτός διαγωνισμός

του Νικόλα Ζώη

Για δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους με ανεπαρκείς υπηρεσίες, για μισθωτές χώρων που δεν κατέβαλλαν ενοίκιο και για μια γενικότερη «παθογένεια χρόνων» κάνει λόγο στην «Κ» η κ. Νικολέτα Βαλάκου, πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού, συνοψίζοντας την προβληματική κατάσταση σε αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, που ο οργανισμός κλήθηκε πέρυσι να διορθώσει επιλέγοντας τον νέο διαχειριστή τους μέσω ανοιχτού διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός, που αφορούσε 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια κατανεμημένα σε γεωγραφικές ομάδες, προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 και ανέδειξε ως ανάδοχο την εταιρεία «Κλασικοί Δρόμοι» (θυγατρική της εταιρείας εστίασης «Γρηγόρης»). «Πολύ λίγα αναψυκτήρια επιτελούσαν τον σκοπό τους. Τα περισσότερα ήταν είτε κλειστά –σε δημοφιλείς και μη χώρους– είτε λειτουργούσαν χωρίς να καταβάλλονται μισθώματα, με μεγάλη οικονομική ζημία του οργανισμού, και πρόσφεραν κάτω του μετρίου υπηρεσίες στο κοινό», λέει η κ. Βαλάκου.

Οπως εξηγεί, 50 αναψυκτήρια είναι ήδη πλήρως ανακαινισμένα και εκσυγχρονισμένα από τον ανάδοχο, ενώ στα υπόλοιπα 9 γίνονται ήδη εργασίες.

Σε αυτά προστίθενται άλλα 13 που λειτουργούν ακόμη με προηγούμενες συμβάσεις, ενώ έχουν τοποθετηθεί και 38 αυτόματοι πωλητές νερού και αναψυκτικών σε μικρότερους χώρους και μουσεία. Το σύνολο των αναψυκτηρίων της επικράτειας (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε νεοπαγή μουσεία, όπως τα Μεσαράς και Χανίων) ανέρχεται σε 88, ενώ ο διαγωνισμός διαθέτει και δεύτερη φάση, η οποία «βαίνει προς ολοκλήρωση» και αφορά 16 αναψυκτήρια και 79 αυτόματους πωλητές. «Ο ανάδοχος προσαρμόζεται στο ύφος και στην αισθητική που αρμόζει σε περιβάλλον αρχαιολογικού χώρου και μουσείου», εξηγεί η κ. Βαλάκου. Οπως προσθέτει, επίσης, η διαχείριση κάποιων αναψυκτηρίων μπορεί να παραχωρηθεί σε άλλους.

«Η υπομίσθωση προβλέπεται υπό όρους και έπειτα από έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΔΑΠ, ώστε ο υπομισθωτής να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για μισθώσεις σε ακίνητα του Δημοσίου», λέει η πρόεδρος. «Ηδη ο ανάδοχος του πρώτου διαγωνισμού έχει υπομισθώσει αναψυκτήρια σε διάφορες περιοχές, σε τοπικούς, υγιείς οικονομικούς φορείς, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό σημαίνει». Μετά τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού είχαν ακολουθήσει αντιδράσεις από προηγούμενους μισθωτές, με χαρακτηριστική εκείνη της εταιρείας «Μουσείων Εστίαση Α.Ε.», για τα αναψυκτήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου.

Η κ. Βαλάκου υπογραμμίζει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, ενώ αναφέρει ότι έχουν κριθεί και οι νομικές προσφυγές κατά του ίδιου του διαγωνισμού. «Εχουμε δικαιωθεί σε όλες τις δίκες που έχουν εκδικαστεί», καταλήγει, «και αναμένουμε το ίδιο σε όσες ακολουθήσουν».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT