Εντός και Εκτός: Μήνυμα της Αθήνας προς τα Σκόπια

Εντός και Εκτός: Μήνυμα της Αθήνας προς τα Σκόπια

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αυτή την εποχή θυμήθηκα το «Ζερμινάλ», ίσως το πιο κλασικό έργο του Εμίλ Ζολά και σίγουρα ένα μνημείο της γαλλικής λογοτεχνίας. Ο Ετιέν, ένας νεαρός ιδεαλιστής, εργάζεται στα ανθρακωρυχεία της βόρειας Γαλλίας, όπου βρίσκεται ως μετανάστης αναζητώντας δουλειά. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται την Κατρίν, την κόρη ενός ανθρακωρύχου. Οι κακουχίες, η απογοήτευση, οι ανταγωνισμοί και η σκληρότητα της βιομηχανικής αυτής περιοχής (που είτε βρίσκεσαι πάνω είτε κάτω από το έδαφος έχει το ίδιο σκοτάδι) δεν αποκαρδιώνουν τους δύο νέους, που ζουν τον έρωτά τους σε αυτή τη δυστοπία. Εως ότου, δυστυχώς, η Κατρίν πεθαίνει και ο Ετιέν καταλήγει στο Παρίσι, όπου και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργατών… Πάντα επίκαιρο.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ισως η πλέον ενδιαφέρουσα συνάντηση από τις πολλές που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη Νέα Υόρκη ήταν αυτή με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Τίμτσο Μουκούνσκι. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε τόσο προς τον υπουργό όσο και, νωρίτερα, στη συνάντηση των Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών αυτής της περιοχής πρέπει να μένει ενεργή «με απόλυτη προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο διεθνές δίκαιο, ιδιαιτέρως δε στις διεθνείς συμφωνίες». Ανέφερε μάλιστα ότι «για να παραμείνει ενεργή η διεθνής στρατηγική ασφαλείας, θα πρέπει να μην υπάρχει επιλεκτική εφαρμογή διεθνών συνθηκών», ένα σαφές μήνυμα προς τον κ. Μουκούνσκι. Η Αθήνα ακολουθεί έναντι της Βόρειας Μακεδονίας μια τακτική η οποία προδίδει ότι δεν διατίθεται να μπει στη διαδικασία της ανταλλαγής ανακοινώσεων κάθε φορά που οι κυβερνητικοί του VMRO-DPMNE κανοναρχούν για τη «μακεδονικότητά» τους. Είναι, επίσης, ενδιαφέρον ότι ενώ η συνάντηση των δύο υπουργών είχε οριστικοποιηθεί εδώ και εβδομάδες, ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή προκειμένου να μη χαλάσει, κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων. Ω καιροί, ω ήθη!

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Μάικ Πομπέο, τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον οποίο χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε για λίγο στη Νέα Υόρκη. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στον κόσμο. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δεξιωθεί τον κ. Πομπέο πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια στο πατρικό σπίτι του στα Χανιά, τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ως υπουργός Εξωτερικών είχε βρεθεί στην Κρήτη. Είναι κρίσιμο να υπενθυμιστεί, επίσης, ότι ως υπουργός Εξωτερικών ο κ. Πομπέο ήταν εξαιρετικά σκληρός έναντι της Τουρκίας για την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων S-400 και ήταν, βέβαια, στη θέση αυτή και όταν η Αγκυρα βρέθηκε –και επισήμως– εκτός προγράμματος F-35. Οι επαφές ανάμεσα στον κ. Πομπέο και στην Ελλάδα ήταν πάντα αρκετά στενές, ακόμα και στα τελευταία χρόνια που έχει βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Μάλιστα, κάποιοι στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο κ. Πομπέο θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην κυβέρνηση εφόσον επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, άλλοι μάλιστα μιλούν συγκεκριμένα για το Πεντάγωνο. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πριν γίνουν οι εκλογές. Οψόμεθα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η νομοθετική διαδικασία στη Βουλή των Ελλήνων δείχνει ότι η πολιτική πόλωση αυξάνεται. Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών (ΚΕΦίΜ), το ποσοστό νομοθετικής συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση κατά την τρέχουσα θητεία της (2023-24) είναι σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με την πρώτη τετραετία της Ν.Δ. (2019-23). Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ μείωσε τη νομοθετική συναίνεσή του κατά 16,6% (από 49,4% την περίοδο 2019-23 σε 32,8%). Η Ελληνική Λύση έχει μειώσει τη νομοθετική συναίνεση κατά 11,1 μονάδες, δηλαδή από το 14,1 στο 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως καταγράφει 20,1% και 16,4%, δηλαδή 3,7% λιγότερο σε σύγκριση με την πρώτη τετραετία Ν.Δ. Το ΚΚΕ έχει αγγίξει το απόλυτο μηδέν, από το 0,4% νομοθετικής συναίνεσης που παρείχε στην κυβέρνηση τη τετραετία 2019-23. Σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ, η μέση νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης άγγιξε το 14,6%, που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου 2004-23.

Η ΑΤΑΚΑ

«Τι σημαίνει αντιπολίτευση; Τι είναι αντιπολίτευση απέναντι στην αλαζονεία μιας κυβέρνησης; Τι είναι αντιπολίτευση απέναντι σε μια πλειοψηφία που θέλει να δρα ανεξέλεγκτα; Η απάντηση είναι διαχρονική και δίνεται μέσα από τα νέα μηνύματα της Πλεύσης Ελευθερίας. Από τη μόνη κοινοβουλευτική ομάδα που φοβίζει την κυβερνητική εξουσία». Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στα μικρά προωθητικά σποτ που αναρτήθηκαν χθες από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι πασίδηλο ότι κάνει μια σημαντική προσπάθεια να θυμίσει στο αριστερό κοινό ότι εκείνη έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν η τάση να γίνει της μόδας…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT