Βραβείο «Νικοφορίδη» στον Αλ. Τσίπρα για τις Πρέσπες – Αποδοκιμασίες από μέλη της Νίκης

Βραβείο «Νικοφορίδη» στον Αλ. Τσίπρα για τις Πρέσπες – Αποδοκιμασίες από μέλη της Νίκης

Το βραβείο «Νίκος Νικηφορίδης» απονέμεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της μνήμης του ομώνυμου αγωνιστή της ειρήνης. Μεγάλη η συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βραβείο για τη Συμφωνία των Πρεσπών απονεμήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από το ΠΑΔΟΠ (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης) στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. 

Το βραβείο «Νίκος Νικηφορίδης» απονέμεται κάθε χρόνο από το 2018 στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της μνήμης του ομώνυμου αγωνιστή της ειρήνης, που στα 22 του χρόνια ηγήθηκε του Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων (1950), το οποίο ανέλαβε τη διακίνηση στην Ελλάδα της Εκκλησης της Στοκχόλμης για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων. Εξαιτίας αυτής της δραστηριότητας, συνελήφθη, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 5 Μαρτίου 1951 στη Θεσσαλονίκη.

Το βραβείο δόθηκε επίσης σε δύο εκπροσώπους του δικοινοτικού κινήματος συνύπαρξης σε ενωμένη Κύπρο, στον Γιώργο Λιασή, πρόεδρο της Ενωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδος, και στη Neshe Yashin, Τουρκοκύπρια ποιήτρια, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κατά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση, μικρή ομάδα της νεολαίας του κόμματος «Νίκη» δημιούργησε αναστάτωση, ανοίγοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα περί «ντροπής» και «προδοσίας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος, Ολγα Γεροβασίλη, Πόπη Τσαπανίδου, Ρένα Δούρου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Γιαννούλης, Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαμπάρας, Γιώργος Ψυχογιός, Συμεών Κεδίκογλου, Κυριακή Μάλαμα, Διονύσης Καλαματιανός, Χάρης Μαμουλάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Καραμέρος κ.ά.

Η ομιλία Τσίπρα

Την ανάγκη «να διατηρηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής από τη Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, ενώ αναφερόμενος στη διεθνή θέση της χώρας μας σημείωσε ότι «είναι πιο απαραίτητο από ποτέ η Ελλάδα να επανέλθει σε μια εξωτερική πολιτική που εδραιώνει την θέση της ως κύριου πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αντί να διεκδικεί τον επικίνδυνο ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε την ανάγκη για σεβασμό της από τη νέα πολιτική και πολιτειακή της ηγεσία. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τα Βαλκάνια να γίνουν ένα ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον εθνικισμό να θεριέψει στην περιοχή ακόμα περισσότερο. Μια Συμφωνία που αποτελεί πρότυπο επίλυσης διαφορών για τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί απέδειξε ότι υπάρχει δρόμος για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις που προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα και την ίδια στιγμή προωθούν την ειρήνη», είπε. 

Οσον αφορά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, επισήμανε ότι «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα ούτε λευκή επιταγή για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων –κυρίως παιδιών– και για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή. Η Ε.Ε. πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός. Να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη και στον Λίβανο. Και, επιτέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βάλει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη για τη συντονισμένη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από τα κράτη-μέλη του».

Αναφέρθηκε στο Κυπριακό: «Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρέπει να υποστηρίξουμε ενεργά την επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, το 2017. Και το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στην Κύπρο θα επηρεάσουν αρνητικά, όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η πρόοδος στο Κυπριακό θα τις αναβαθμίσει».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT