Εντός και Εκτός: Μεταξύ Ισραήλ και Αράβων

Εντός και Εκτός: Μεταξύ Ισραήλ και Αράβων

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η «Κ» σας μετέφερε πριν από λίγες ημέρες (19/9) την είδηση ότι η Ελλάδα υπερψήφισε στον ΟΗΕ ψήφισμα που υιοθετούσε τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που περιλάμβανε και σημαντικές επικρίσεις για το Ισραήλ. Μαθαίνω ότι στην Αθήνα μεταφέρθηκε ικανοποίηση από το σύνολο των αραβικών χωρών (μεγάλων και μικρών) για μια στάση η οποία έγινε αντιληπτή από αυτές ως σαφής μετατόπιση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου αλλά και τον πόλεμο στη Γάζα, που πλέον μεταφέρθηκε και στον Λίβανο. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 η κατάσταση θα είναι κάπως πιο δύσκολη, καθώς ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας η Αθήνα μπορεί να πάρει ακόμα κάποιες θέσεις όχι ιδιαίτερα αρεστές στο Ισραήλ. Οι σχέσεις, πάντως, παραμένουν στρατηγικές.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Πριν από μία εβδομάδα έληξε η διαβούλευση για τον νόμο 4830/21, που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των δήμων από το κράτος ώστε να προχωρούν στη στείρωση αδέσποτων ζώων. Ο νόμος έχει πολλά θετικά, όμως, όπως διαπιστώνουν φιλόζωοι που παρακολουθούν το θέμα, εμφανίζει και προβλήματα, καθώς η εφαρμογή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το «ενδιαφέρον» που επιδεικνύουν στην πράξη οι δήμοι, που συχνά κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται αποτελεσματικά: Ενώ προβλέπονται ετήσιες συμβάσεις των δήμων με κτηνιάτρους, οι συμβάσεις τελικά σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται εξάμηνες και με έναν μόνο κτηνίατρο που συχνά δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί, καθώς έχει τη δική του, ιδιωτική πελατεία. Αποτέλεσμα; Τα αδέσποτα, αντί να μειώνονται, σε πάρα πολλές περιοχές πολλαπλασιάζονται. Μήπως συνεπώς θα ήταν προτιμότερο, όπως έχει προτείνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, να επιδοτούνται απευθείας οι ιδιώτες που στειρώνουν αδέσποτα ζώα, λαμβάνοντας το ποσό από τον δήμο τους, αφού βεβαίως προσκομίσουν προηγουμένως τα απαραίτητα παραστατικά; Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση –και σωστά– πήρε την πρωτοβουλία να δαπανά πόρους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το σχετικό κονδύλι ας πιάνει τόπο. Υπάρχει, για παράδειγμα, δήμος στην Ανατολική Αττική όπου, όπως λέγεται, εκκρεμούν στειρώσεις πάνω από εκατό γατιών, και λόγω του μοντέλου των συμβάσεων που ακολουθείται είναι δυνατή μόνο μία στείρωση την εβδομάδα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Χθες, από το γραφείο Τύπου του κ. Χατζηδάκη κοινοποιήθηκε η κοινή υπουργική απόφαση (υπογράφεται από τους δύο υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά), με την οποία γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο για την τοποθέτηση σημάτων στα ταξί, με σκοπό την ενημέρωση των πελατών για τη δυνατότητα πληρωμής και μέσω POS. Η βεντέτα του κ. Χατζηδάκη με τους οδηγούς ταξί (προφανώς όχι με όλους, αλλά με τους συνδικαλιστές) καλά κρατεί. Αν και η επιμονή του υπουργού είναι κατανοητή από τους περισσότερους πολίτες και υποστηρίζεται και από την κυβέρνηση, οι πιο έμπειροι και παλαιοί παρατηρητές θυμίζουν ότι οι οδηγοί ταξί έχουν βγει αλώβητοι από κάποιες κυβερνητικές πολιτικές ακόμα και στα πολύ σκληρά μνημονιακά χρόνια. Τα πρόστιμα δεν είναι αμελητέα (1.000 ευρώ για όποιον δεν διαθέτει τη σήμανση το πολύ σε πέντε εβδομάδες), ωστόσο ο ανταρτοπόλεμος συνεχίζεται. Και κάποιοι θεωρούν ότι η κατάληξή του δεν είναι δεδομένη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Νέα Υόρκη, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα, με στόχο να συναντηθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους ομολόγους του. Μια από τις πολύ καλά προετοιμασμένες συναντήσεις ο κ. Γεραπετρίτης είχε με την υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Ντόνικα Γκερβάλα-Σβαρτς, με την οποία συζήτησαν για τα διμερή, αλλά και τη διόλου εύκολη κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια. Ενα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι η απελευθέρωση της θεώρησης Σένγκεν για τους πολίτες με διαβατήριο Κοσόβου αύξησε κατακόρυφα και τις τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα. Στα λιγότερο αισιόδοξα, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ανησυχία του για τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στην περιοχή, ενώ ενθάρρυνε την Πρίστινα να συνεχίσει τον διάλογο με το Βελιγράδι. Οι επαφές με το Κόσοβο είναι σημαντικές για την Αθήνα, μια και η Πρίστινα αποτελεί ένα από τα ισχυρά κέντρα του αλβανικού στοιχείου στα πάντα ανήσυχα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ταχυδακτυλουργίες» στις προσλήψεις αναπληρωτών στο ψηφιακό φροντιστήριο καταγγέλλει ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης, αναφερόμενος σε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που μετέτρεψε την πενταετή εκπαιδευτική εμπειρία σε σχολική μονάδα σε πενταετή «διδακτική εμπειρία». Αυτή η τροπολογία, κατά τον κ. Παραστατίδη, είναι παράτυπη διότι ανοίγει την πόρτα σε όλους όσοι δίδασκαν σε φροντιστήρια ή άλλες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης πλην σχολείων. Ολα αυτά τα είπε ο κ. Παραστατίδης σε ημέρα ντιμπέιτ ΠΑΣΟΚ. Χαρά στο κουράγιο του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT