Αλβανία: Θρησκευτικός «εμφύλιος» μετά την εξαγγελία Ράμα

Αλβανία: Θρησκευτικός «εμφύλιος» μετά την εξαγγελία Ράμα

Θρησκευτικός «εμφύλιος» ξέσπασε στην Αλβανία μετά την εξαγγελία Ράμα για ίδρυση κράτους των Μπεκτασί στα περίχωρα των Τιράνων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Σε νάρκη στα θεμέλια της αρμονικής συμβίωσης των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία απειλεί να εξελιχθεί η ιδέα του Εντι Ράμα για ίδρυση κράτους των Μπεκτασί στα περίχωρα των Τιράνων. Στις αντιδράσεις στο πολιτικό επίπεδο ήρθε να προστεθεί χθες και μια σκληρή ανακοίνωση της μουσουλμανικής κοινότητας, στην οποία επισημαίνεται ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να αποτελέσουν επικίνδυνο προηγούμενο για το μέλλον της χώρας».

Oπως σημειώνεται, «η μουσουλμανική κοινότητα Αλβανίας» είναι ο θεσμός κάτω από την ομπρέλα του οποίου εκπροσωπούνται και θα συνεχίσουν να εκπροσωπούνται όλες οι παράγωγες αιρέσεις, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την πλειοψηφία στην Αλβανία και έναν από τους κύριους συντελεστές του θρησκευτικού διαλόγου και της αρμονίας της χώρας». Μολονότι σουνιτική, η μουσουλμανική κοινότητα στα Τίρανα διατηρούσε σχετικά καλές σχέσεις με αυτήν των φιλελεύθερων σιιτών Μπεκτασί μουσουλμάνων – και σίγουρα δεν ήταν εχθρικές. Πλέον εκφράζονται ανησυχίες ότι οι δυο κοινότητες εισέρχονται σε τροχιά θρησκευτικής σύγκρουσης, υποσκάπτοντας το αφήγημα περί αρμονικής θρησκευτικής συνύπαρξης, που δικαίως προβάλλει έως τώρα η Αλβανία διεθνώς.

Εως χθες το απόγευμα, την ιδέα του Ράμα δεν είχαν σχολιάσει ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ούτε η κοινότητα των καθολικών και εκείνη των Ευαγγελιστών. Θεωρείται, ωστόσο, σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και από τα άλλα δόγματα, καθώς αισθάνονται να απειλούνται η διαθρησκειακή ειρήνη και ο θρησκευτικός διάλογος επί των οποίων ισορροπούν οι μεταξύ τους σχέσεις.

Αντιθέτως, φαίνεται να ξεσπάει και εμφύλιος μεταξύ των Μπεκτασί, καθώς η προσκείμενη στον Ερντογάν κοινότητα των «αδελφών» στην Τουρκία αποδοκίμασε την αποδοχή από μέρους του «μπαμπά Εντμουντ» της προοπτικής αναβάθμισης του αλβανικού μπεκτασισμού σε κρατική οντότητα, ενώ εκείνοι που αντιτίθενται στον Τούρκο πρόεδρο την υποδέχθηκαν με επιφυλάξεις. Στο ίδιο μήκος κύματος τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που αντιτάχθηκαν «βλέποντας» δάκτυλο του Ισραήλ πίσω από την όλη υπόθεση.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να αποτελέσουν επικίνδυνο προηγούμενο για το μέλλον της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μουσουλμανική κοινότητα της Αλβανίας.

Στο πολιτικό επίπεδο, το ενδεχόμενο ίδρυσης «Ισλαμικού Βατικανού» στην καρδιά του αλβανικού κράτους μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση. Πολιτικοί αναλυτές και νομικοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν την εκ πρώτης όψεως «παλαβή» ιδέα του Εντι Ράμα, με κυρίαρχη την έως τώρα εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα από τα «γνωστά πυροτεχνήματα» του Αλβανού ηγέτη, τα οποία κατά καιρούς συνηθίζει να εκτοξεύει για να εντυπωσιάζει τη διεθνή κοινή γνώμη και να αποπροσανατολίζει αυτήν στο εσωτερικό της χώρας, όπου ο ίδιος βάλλεται (και) προσωπικά για διαφθορά και συγκάλυψη του οργανωμένου εγκλήματος.

Αλλαγή ατζέντας

Καθώς την άνοιξη ο Ράμα έχει βουλευτικές εκλογές στις οποίες θα διεκδικήσει τέταρτη κατά σειρά θητεία, οι πολιτικοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να απωθήσει από τη δημόσια συζήτηση τα φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας, πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με τον τρόπο που ο ίδιος και η κυβέρνησή του ασκούν την εξουσία. Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει πως ανέθεσε ήδη σε νομικούς να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους θα υλοποιήσει την ιδέα του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και εκείνη στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να περάσει τα σχετικά διατάγματα. Μέχρι να φτάσει εκεί, όμως, θα πρέπει να υπερκεράσει τις θρησκευτικές αλλά και τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, που θεωρούν αδιανόητη την παρουσία κράτους εν κράτει στη χώρα. Δεδομένου ότι το θέμα φουντώνει και ξεφεύγει από τα σύνορα της Αλβανίας, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι διεθνείς αντιδράσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT