Η κρίση «βυθίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρεί συνεχώς στις δημοσκοπήσεις

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 59 ημέρες οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν και ακόμα το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Στα κοινωνικά δίκτυα έγινε «πάρτι» με τις πανομοιότυπες ασπρόμαυρες αφίσες των Στέφανου Κασσελάκη και Παύλου Πολάκη, ωστόσο το ευχάριστο κλίμα που δημιουργήθηκε δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Δημοσκόπηση για τον ιστότοπο Politic από την Interview δείχνει το κόμμα στο 7,8%, λίγο πάνω από το ΚΚΕ που είναι στο 7,4% και κάτω από την Ελληνική Λύση που αποτυπώνεται στο 8,3%. Το ΠΑΣΟΚ έχει διπλάσιο ποσοστό από την αξιωματική αντιπολίτευση, στο 14,9%, και η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 24,4%. Βουλευτές που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη «στρώνουν το χαλί» της υποψηφιότητάς του με καθημερινές δημόσιες εμφανίσεις, ενώ οι «87» δεν σταματούν να αποδομούν την περίοδο που ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο τιμόνι του κόμματος. Η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου φέρεται να είναι «κλειδωμένη», όμως ο ίδιος δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του.

Στο Attica TV έδειξε να χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο, ωστόσο έχει βγει στην επίθεση απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ που είναι συρρικνωμένος, χωρίς δυναμική, συμπληρώνοντας πως «η πολιτική του, παρότι αποσπασματική και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενη, απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το δρομολόγιο που εγώ πιστεύω ότι είναι σωστό».

Ο Παύλος Πολάκης επιχειρεί να πιάσει τους πάντες στον ύπνο και με νέα του ανάρτηση προανήγγειλε το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας του από τα Χανιά την προσεχή Κυριακή. «Για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε, για την Ελλάδα που μας αξίζει», είναι το μότο του πρώην υπουργού στη νέα διαδικτυακή αφίσα του. Γενικά ο «αφισοπόλεμος» κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες ώρες, με τους επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη να μην αφήνουν τίποτα ασχολίαστο.

«Ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ. Απηχεί και την αντίληψη του πρώην προέδρου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιοκτησιακή αντίληψη, ένα εγώ πολύ έντονο που καταλαμβάνει όλο τον χώρο», ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου. Ο Γιώργος Γαβρήλος από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα, με τον κ. Κασσελάκη είχε ένα πολιτικό σχέδιο. Αν πραγματικά επικεντρωθούμε σε αυτό το πολιτικό σχέδιο και περιμένω και από τους άλλους υποψηφίους να παρουσιάσουν ένα πολιτικό σχέδιο, νομίζω ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγει κερδισμένος».

Ωρα τελικών αποφάσεων για την υποψηφιότητα από τον Φάμελλο – Ξεκινάει την προεκλογική εκστρατεία του από τα Χανιά ο Πολάκης – Κείμενο υπογραφών από Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα.

Ο Νίκος Κοτζιάς στο Action 24 αναφέρθηκε στις ομάδες που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για νεοχουλιγκάνους, νεοδεξιούς και νεογραφειοκράτες. Για τους δεύτερους διευκρίνισε πως πρόκειται και για κάποια πρόσωπα που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα. Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, διέκρινε ευθύνες τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα. «Η ηγεσία της ανανεωτικής Αριστεράς είναι αυτό το χάλι που υπάρχει σήμερα; Ο καθένας περιφέρει σε κοινή θέα μια παρακμή που υπάρχει σε ένα σχήμα και το μετασχηματίζει σε πολιτική».

Στην ίδια δημοσκόπηση, στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε επικρατέστερο για την ηγεσία του κόμματος», μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται με 45,1%, με τον Παύλο Πολάκη να ακολουθεί με 15,4% και τον Σωκράτη Φάμελλο με 12,5%.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας προχώρησαν στη δημοσίευση ενός κειμένου για τον οδικό χάρτη της συγκρότησης ενός δημοκρατικού μετώπου με «αντινεοφιλελεύθερο και αντιδεξιό προσανατολισμό», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καλούν σε συμπόρευση τους πολίτες, ενώ το κείμενο υπογράφουν μέχρι στιγμής γύρω στα 250 στελέχη της περιφέρειας από νομαρχιακές του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα από την αυτοδιοίκηση, τον συνδικαλισμό, επιστημονικούς – επαγγελματικούς φορείς.

«Να μη λησμονούμε από πού ερχόμαστε»

«Είναι σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας, να μη λησμονούμε από πού ερχόμαστε, γιατί αλλιώς θα χάσουμε τελείως την πυξίδα για το πού θα πάμε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, αφού πρώτα παρέλαβε το βραβείο «Νίκος Νικηφορίδης», με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός στο Γκάζι επέλεξε να στείλει τα δικά του μηνύματα, εστιάζοντας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα – την κρίση ασφάλειας, τη μεταναστευτική, την οικονομική και την κλιματική κρίση.

Η κρίση «βυθίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ-1
«Στη νέα γενιά έχουμε χρέος να απευθυνθούμε. Οχι με φθηνούς εντυπωσιασμούς, αλλά με ειλικρίνεια, όραμα και πράξεις», επισήμανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην τελετή βράβευσής του. [ΙΝΤΙΜΕ NEWS]

«Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε κάτι πάνω και πέρα από τον εαυτό τους. Που αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν και αφότου κλείσουν οι κάμερες και τα κινητά. Υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται απέναντι στον κυνισμό των χαμηλών προσδοκιών. Της καθημερινότητας χωρίς όραμα, χωρίς μέλλον, χωρίς απαιτήσεις και διεκδικήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Μίλησε για το Κυπριακό, για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και είχε θερμή αγκαλιά με τον Αλέξη Τσίπρα ο Σωκράτης Φάμελλος, τον οποίο όλοι αναμένουν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Σύσσωμη παρευρέθηκε η ομάδα των «87», μεταξύ αυτών η Ολγα Γεροβασίλη, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Πόπη Τσαπανίδου, ο Γιώργος Βασιλειάδης κ.ά. Από το «στρατόπεδο» του Στέφανου Κασσελάκη στην Τεχνόπολη βρέθηκαν ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Κυριακή Μάλαμα, ενώ τη βράβευση παρακολούθησαν ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, η Ράνια Σβίγκου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Από τη Νέα Αριστερά, ο Νίκος Μπίστης και η Μαρία Γιαννακάκη. Συνολικά 16 βουλευτές παρακολούθησαν τη βράβευση του πρώην πρωθυπουργού.

Μήνυμα με αιχμές για την περίοδο Κασσελάκη από τον Αλέξη Τσίπρα στην τελετή βράβευσής του, στην οποία έδωσε το «παρών» σύσσωμη η ομάδα των «87».

Απευθυνόμενος στους νέους, που συγκροτούν ένα μέρος της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για όσους «αρνούνται να εμπιστευθούν κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή τους, βυθίζοντας τον δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και στον βούρκο».

Συμπλήρωσε μάλιστα με νόημα, κατά πολλά στελέχη που βρέθηκαν στο Γκάζι, ότι «αυτή είναι η γενιά στην οποία εμείς έχουμε χρέος να απευθυνθούμε. Οχι με φθηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε με εχθροπάθεια και αφορισμούς ούτε, βέβαια, και με ιδεολογικά τσιτάτα και ηθικολογικό ελιτισμό. Αλλά με ειλικρίνεια, όραμα και πράξεις».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT