Ντιμπέιτ – ΠΑΣΟΚ: Η βαθμολογία των 6 μονομάχων

Ντιμπέιτ – ΠΑΣΟΚ: Η βαθμολογία των 6 μονομάχων

Ο επικεφαλής της MRB Δ. Μαύρος και ο επικοινωνιολόγος Γ. Σεφερτζής σχολίασαν την απόδοση των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γενικότερη εικόνα από το ντιμπέιτ της Τρίτης, μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι μάλλον θετική για το ίδιο το κόμμα, ενώ κανένας από τους υποψηφίους δεν φαίνεται να επιβλήθηκε επί των ανθυποψηφίων του. Αυτό προκύπτει από τις αναλύσεις της τηλεμαχίας που έκαναν ο επικεφαλής της MRB, Δημήτρης Μαύρος, αλλά και ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Σεφερτζής.

Δ. Μαύρος: «Δεν είναι κόμμα που φύτρωσε»

Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», ο επικεφαλής της MRB εκτίμησε ότι από το ντιμπέιτ στην ΕΡΤ αυτό που φάνηκε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ «απέδειξε ότι δεν είναι ένα κόμμα που φύτρωσε, τράβηξε από άλλους χώρους και συγκυριακά έδωσε μία λύση σε μία φάση της ζωής της Ελλάδας. Υπήρχε ευταξία, συζήτηση, υπήρχαν θέσεις».

Ωστόσο εκτίμησε ότι ο τρόπος που διεξήχθη η τηλεμαχία, με τα 30 δευτερόλεπτα και τα μπρα ντε φερ των υποψηφίων, δεν άφησε χώρο να αναπτυχθούν αρκετά οι θέσεις. «Με το να ξεχειλώσουμε τόσο πολύ τη ζωντάνια του ντιμπέιτ, φαγώθηκε χρόνος από τις θέσεις», είπε.

Σχολιάζοντας την παρουσία των υποψηφίων, ο Δημήτρης Μαύρος είπε ότι «έχουν πολιτικές πλατφόρμες, όλοι έχουν πρόγραμμα, που διαφέρει στα σημεία και αυτήν τη φορά κατόρθωσαν σε όλη την πορεία την προεκλογική να το δείξουν», αν και αυτό «κοντράρει με μια ανάγκη που έχουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ για ψυχική ανάταση στο θυμικό τους, για τη λεγόμενη παράσταση νίκης». Και εκτίμησε ότι ενώ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ηγετικό ανάστημα έβγαλε ο Χάρης Δούκας, στην τηλεμαχία δεν δόθηκε η δύναμη να υπάρξει θυμική ανάταση από κανέναν.

Οσον αφορά την κατ’ άτομο παρουσία των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο:

  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προπονηθεί αρκετά, στην πράξη πια. Δεν είναι προϊόν media training. Ηταν τελείως διαφορετικός στο εσωτερικό ντιμπέιτ του 2021. Εχει βελτιώσει σημαντικά την εκφορά του λόγου. Είχε μία αδύνατη στιγμή, όταν εκνευρίστηκε. Ηταν στραβοπάτημα.
  • Ο Παύλος Γερουλάνος επιβεβαίωσε αυτό που είναι: ένας διαβασμένος, ψαγμένος άνθρωπος, που έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν ξέρω αν βγήκε κερδισμένος, αλλά σίγουρα δεν έχασε.
  • Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της MRB, «μπουμπουλίνα», δεν μασάει τα λόγια της. Είναι η πιο «αντισυστημική» εκ των υποψηφίων, είναι της άποψης θα τα πούμε όλα εδώ και τώρα.
  • Για την Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι είναι «αυτό που λέμε, ότι φοβάται τον λεκέ στο πουκάμισο». Αγχώνεται υπερβολικά αν νιώθει ότι δεν είναι άψογη. Φάνηκε η αμηχανία της όταν τη ρώτησαν «εσύ πού ήσουν, Αννα μου, όλα αυτά τα χρόνια;». Προσπάθησε να φτιάξει μια δική της απάντηση, αλλά δεν της βγήκε πολύ καλά. Δεν ήταν πάντως ηττημένη.
  • Ο Χάρης Δούκας αιφνιδιάστηκε από τις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις για τη φορολόγηση των τραπεζών και για τα 12 μίλια. Στην πορεία το διόρθωσε. Ισως είχε το καλύτερο κλείσιμο όλων. Αλλά ήταν πια 00:15.
  • Ο Μιχάλης Κατρίνης ήταν καλύτερος των προσδοκιών. Εδειξε και αυτός ότι ήταν προπονημένος.

Γ. Σεφερτζής: «Βασικός κερδισμένος το ίδιο το ΠΑΣΟΚ»

Από την πλευρά του ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Σεφερτζής εκτίμησε ότι βασικός κερδισμένος του ντιμπέιτ βγήκε το ίδιο το κόμμα. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, είπε ότι η τηλεμαχία των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου».

«Παρά το γεγονός ότι η όλη διαδικασία ήταν έτσι σχεδιασμένη ώστε να αποφεύγονται τα λάθη από τους συμμετέχοντες, μπόρεσαν και κράτησαν επί τρεις ώρες αυξημένο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αυτό θα έλεγα ότι ήταν μια εντυπωσιακή επίδοση εκ μέρους όλων, με βασικό όμως κερδισμένο το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Το ότι πραγματικά αυτού του είδους η συζήτηση που δεν στερείτο ζωντάνιας, αλλά είχε πολιτικό πολιτισμό, σαφώς θα βοηθήσει στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ συνολικά αλλά και στη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές ειδικότερα».

Για τον Γιώργο Σεφερτζή ο μεγάλος κίνδυνος ήταν να μετατραπεί το ντιμπέιτ σε «σούπα», με αποτέλεσμα να έχει επίπτωση και στο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και άρα και στο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις εκλογές.

Πρόσθεσε ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, ποτέ δεν βγαίνει ένας καθαρός νικητής ή ένας καθαρός ηττημένος, πλην ενός πολύ σοβαρού λάθους στο οποίο μπορεί να υποπέσει κάποιος, αλλά όλη η προετοιμασία τους κυρίως αποσκοπεί στο να αποφευχθεί αυτό το λάθος. 

«Και τέτοιο λάθος δεν έγινε», είπε, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να επαναληφθεί ένα ντιμπέιτ εν όψει του δεύτερου γύρου, «διότι το δίλημμα στο οποίο θα βρεθούν οι ψηφοφόροι ενόψει του δεύτερου γύρου ασφαλώς είναι πολύ πιο σκληρό και πολύ πιο ενδιαφέρον».

Οσον αφορά τη γενική εικόνα της τηλεμαχίας, ο επικοινωνιολόγος είπε ότι εκείνο το οποίο ίσως να πρέπει να παρατηρήσει κανένας και έχει περισσότερο ενδιαφέρον «είναι το γεγονός ότι και οι έξι αναλώθηκαν περισσότερο σε έναν εσωτερικό διάλογο, παρά απευθύνθηκαν στο κοινό και πολύ περισσότερο στο κοινό, στο οποίο καθένας έλπιζε να απευθυνθεί και να κερδίσει τη συμμετοχή του στις εκλογές. Γιατί είναι η αλήθεια ότι ένα ποσοστό της βάσης που θα συμμετάσχει στις εκλογές προέρχεται από παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα υπάρχει ένα άλλο μέρος, το οποίο θα προέρχεται από διαφορετικής προέλευσης ψηφοφόρους».

Στην περίπτωση ενός ντιμπέιτ μεταξύ αυτών που θα περάσουν στον β’ γύρο, είπε πως «πράγματι μπορεί να ξεχωρίσει ένας νικητής ή ένας ηττημένος. Διότι όταν είναι έξι οι ανταγωνιστές, είναι πολύ πιο δύσκολο να κερδίσει ακριβώς τις εντυπώσεις κάποιος από τους έξι, τουλάχιστον στον ίδιο ή στον αναμενόμενο βαθμό σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στο τετ α τετ, όπου πράγματι θα υπάρξει κάποιος που θα έχει κερδίσει και κάποιος που θα έχει χάσει τις εντυπώσεις».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σεφερτζή οι καλύτερες στιγμές του ντιμπέιτ ήταν αυτές των ελεύθερων ερωτήσεων, διότι «όσο πιο ελεύθερη είναι μια τέτοια διαδικασία, τόσο περισσότερο ωφελημένοι βγαίνουν αυτοί που συμμετέχουν σε αυτήν».

«Οφείλει κανένας να βγάλει συμπέρασμα ότι το να κάνεις αποστειρωμένες διαδικασίες προστασίας υποτίθεται των υποψηφίων, που όμως έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνουν την ελκυστικότητά τους και το ενδιαφέρον τους, δεν έχει νόημα» σημείωσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT