Καραμανλής: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Εθνάρχη

Καραμανλής: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Εθνάρχη

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί παρακολούθησαν την παρουσία του συλογικού τόμου «Καραμανλής. Η πολιτική ως δημιουργία». Ενός βιβλίου για τον άνθρωπο «που έβαλε τη χώρα στις ράγες».

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι γενιές της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου, «Καραμανλής. Η πολιτική ως δημιουργία», των εκδόσεων ΕΥΡΑΣΙΑ σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Αχιλλέας Καραμανλής και ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, βρέθηκαν στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης. Παρόντες επίσης υπουργοί, βουλευτές, συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. 

Καραμανλής: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Εθνάρχη-1
ΙΝΤΙΜΕ

Την εκδήλωση άνοιξε ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Καραμανλή, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που επισήμανε τη συμπλήρωση δύο επετείων: το 2023, 25 χρόνων από το θάνατο του Κων. Καραμανλή αλλά και στη συμπλήρωση 50 ετών, φέτος, από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Καραμανλής: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Εθνάρχη-2
ΙΝΤΙΜΕ

Αναφερόμενος στο βιβλίο, επισήμανε ότι έρχεται να προστεθεί σε μια πλούσια βιβλιογραφία, εστιάζοντας σε τρία αφηγήματα: τα ίδια τα λόγια του Κων. Καραμανλή, που μιλά στο δημοσιογράφο Βάσο Βασιλείου, σε μια αδημοσίευτη συνέντευξη, αυτό της γενιάς των επιστημόνων που τον έζησαν, και εκείνο των νεότερων ιστορικών και επιστημόνων.

Αλ. Παπαχελάς: «Εβαλε τη χώρα στις ράγες»

Συντονιστής της συζήτησης ο δημοσιογράφος και διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, που κάλεσε το ακροατήριο να αναλογισθεί ποιος ήταν ο Κων. Καραμανλής και τι προσέφερε στη χώρα: «Εβαλε τη χώρα στις ράγες, τής έδωσε ευρωπαϊκή προοπτική, με αποφάσεις που ενίοτε ήσαν αντιδημοφιλείς», είπε.

Καραμανλής: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Εθνάρχη-3
ΙΝΤΙΜΕ

Για τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο «πρωτομάστορας της Μεταπολίτευσης», θυμίζοντας τους τέσσερις χαρακτηρισμούς που του είχε προσδώσει ο Κωνσταντίνος Τσάτσος: Ολιγόλογος, σοβαρός, επιβλητικός, βαρύς.

Καραμανλής: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Εθνάρχη-4
INTIME

Επισήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «αποκατέστησε τη δημοκρατία κατά τρόπο υποδειγματικό το 1974», σημειώνοντας ότι συνέβαλε στην ανεξαρτησία της Κύπρου -μολονότι έχει επικριθεί και αδικηθεί ο Κων. Καραμανλής στο θέμα αυτό», ενώ σημαντικό επίτευγμά του ήταν η είσοδος της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Καραμανλής: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Εθνάρχη-5
ΙΝΤΙΜΕ

Είπε επίσης ότι χαρακτηριστικό των κυβερνήσεων Καραμανλή ήταν τα πρόσωπα που τις συνέθεταν, αφού ήθελε πάντα τους καλύτερους. Επίσης, είπε, «ήταν αυστηρός με τους πολίτες, αλλά πρώτα, αυστηρός με τον εαυτό του και, εν τέλει, γεύθηκε την αναγνώριση εν ζωή». 

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μαρία Μενδρινού, περιέγραψε τη διοικητική ευφυΐα και τον πολιτικό πραγματισμό του ανδρός, την ηγετική προσωπικότητά του. Η κυρία Μενδρινού ανέγνωσε, ακόμη, εκτενή αποσπάσματα της αδημοσίευτης συνέντευξης με τον Βάσο Βασιλείου και υπογράμμισε το όραμά του για τη χώρα του.

Καραμανλής: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Εθνάρχη-6
ΙΝΤΙΜΕ

Τελευταίος ομιλητής, ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γ.γ. του Ιδρύματος της Βουλής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, που σημείωσε ότι «ενώ υπάρχει ομόθυμη αποδοχή του έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εν τούτοις υπάρχει άρνηση να αναγνωρισθεί και να αποτυπωθεί αυτή στο δημόσιο χώρο». Και έφερε ως παράδειγμα τη Λίμνη Πλαστήρα: η τεχνητή αυτή λίμνη πήρε το όνομα εκείνου που την εμπνεύσθηκε, αλλά ήταν το πολιτικό αποτύπωμα του διχασμού. Και δεν πήρε το όνομα εκείνου που την κατασκεύασε και υπερέβη το διχασμό. 

Καραμανλής: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Εθνάρχη-7
ΙΝΤΙΜΕ

Ο Κων. Καραμανλής, σύμφωνα με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, βίωσε την ελληνική κόλαση, από το 1922 ως το 1949, αλλά πέτυχε αυτό που γενιές Ελλήνων είχαν ονειρευτεί, την επιστροφή του ελληνισμού στον αναπτυγμένο κόσμο. Και έκλεισε με ένα σχόλιο για το κόμμα που δημιούργησε, τη Νέα Δημοκρατία: πρωταγωνιστεί 50 χρόνια τώρα, χάρη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τους διαδόχους του.

Καραμανλής: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Εθνάρχη-8
ΙΝΤΙΜΕ

Η εκδήλωση έκλεισε με το ερώτημα, εκ μέρους του Αλέξη Παπαχελά, αν η σημερινή εποχή, του Tik Tok «θα… σήκωνε έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και στην Ελλάδα και διεθνώς». Ωστόσο, πρόσθεσε, «είναι τόσο μεγάλες οι προκλήσεις της εποχής, που χρειάζεται ένας άνθρωπος που θα αγνοήσει το κόστος, τις αντιδράσεις και ο οποίος, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, θα πει, επί παραδείγματι, “ανήκομεν εις την Δύσιν”».

Στην εκδήλωση επρόκειτο να μιλήσει και ο ομ. καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, αλλά μια ασθένεια δεν του το επέτρεψε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT