ΠΑΣΟΚ: Το «ταμείο» των υποψηφίων μετά το ντιμπέιτ

ΠΑΣΟΚ: Το «ταμείο» των υποψηφίων μετά το ντιμπέιτ

Πώς αξιολογούν τη δική τους παρουσία και τις επιδόσεις των αντιπάλων τους οι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

Λόγους για να χαμογελούν ισχυρίζονται πως έχουν και τα έξι πρόσωπα που διεκδικούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές των αρχών του Οκτωβρίου, αποτιμώντας τα αποτελέσματα της τρίωρης διάρκειας τηλεμαχίας στην οποία συμμετείχαν το βράδυ της Τρίτης από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης.

Οπως υποστηρίζουν δημοσίως αλλά και συζητούν με τους συνεργάτες τους, κοινός για όλους λόγος ικανοποίησης αποτελούν οι μετρήσεις της τηλεθέασης, που δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τις διεργασίες στη Χαριλάου Τρικούπη.

Το ερώτημα βέβαια είναι εάν αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον θα «μεταφραστεί» και σε ισχυρή παρουσία των πολιτών στην κάλπη της 6ης Οκτωβρίου. Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης διαφοροποιούνται στις εκτιμήσεις τους ως προς το ποιος εξήλθε ενισχυμένος και ποιος αποδυναμώθηκε από την εξέλιξη του ντιμπέιτ.

Η πλευρά Ανδρουλάκη υποστηρίζει ότι αποτυπώθηκε στον τηλεοπτικό φακό η θεσμική του υπεροχή, ως πρόεδρος που έχει δώσει μάχες με θετικά για το κόμμα αποτελέσματα, ενώ την ίδια στιγμή κατέστη σαφές πως οι αντίπαλοί του ήταν όλοι εναντίον του σε μια μάχη για την καρέκλα. Στα ειδικότερα, θεωρεί ότι κέρδισε τις εντυπώσεις έναντι των εμφανιζομένων μέσω των δημοσκοπήσεων ως κυριότερων αντιπάλων του Π. Γερουλάνου και Χ. Δούκα.

Μένει να αποδειχθεί εάν το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών για την προχθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση θα συνοδευθεί από αυξημένη συμμετοχή στην κάλπη της 6ης Οκτωβρίου.

Στον αντίποδα, η πλευρά του κ. Γερουλάνου υποστηρίζει ότι φάνηκε η πολιτική του υπεροχή, θέτοντας το δίλημμα «επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας», με τον εαυτό του να ταυτίζεται με την επιλογή νίκης και τους άλλους πέντε να βρίσκονται στην άλλη όχθη. Μεταξύ άλλων δεν υποτιμά και το γεγονός ότι σημειώθηκε –και όχι μόνο από εκείνον– πως η Αννα Διαμαντοπούλου ήταν απούσα από το κόμμα στα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

Η πλευρά της κ. Γιαννακοπούλου θεωρεί πως λειτούργησε και στο προχθεσινό ντιμπέιτ υπέρ της η προβολή του ισχυρισμού πως εκείνη (αλλά και ο κ. Κατρίνης, ο οποίος επίσης το επικαλείται) δέχεται επίθεση από εξωθεσμικά κέντρα. Χθες έδωσε συνέχεια σε αυτή την τακτική, καθώς με αφορμή δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο σύμφωνα με τα οποία ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός σχεδιάζει δεύτερο ντιμπέιτ την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά μόνο ανάμεσα στους τέσσερις, με αποκλεισμό της ίδιας και του κ. Κατρίνη, έστειλε επιστολή στους συνυποψηφίους της ζητώντας τους να αντιδράσουν.

Το στοιχείο της «πρωθυπουργισιμότητας» με το οποίο συνδέεται η δική της υποψηφιότητα, θεωρεί η πλευρά Διαμαντοπούλου πως ενισχύθηκε μέσα από την τηλεμαχία. «Το στοίχημα για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα είναι να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε (ΣΚΑΪ) χθες. Παράλληλα, υποστηρίζει πως από τον τρόπο με τον οποίο δέχθηκε επιθέσεις για την επιλογή της να μείνει κάποια χρονική περίοδο μακριά από τις κομματικές δομές, αλλά και από τη δική της στάση έναντι αυτών των επιθέσεων, ήταν εκείνη που εξήλθε με κέρδη: «Είμαι από 18 ετών στο ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει “πασοκόμετρο”», τονίζει.

Ψύχραιμος, με χρήσιμα διδάγματα από το ντιμπέιτ των δημοτικών εκλογών, κάνει τη δική του αποτίμηση από την τωρινή τηλεμαχία ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας. Από τη δική του πλευρά εκφράζεται η εκτίμηση πως η παρουσία του στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αν και επιχειρείται από τους αντιπάλους του να παρουσιαστεί ως μειονέκτημα, εξελίσσεται μέσω των απαντήσεων που εκείνος δίνει σε πλεονέκτημα, στη βάση της γνωστής επιχειρηματολογίας του ότι είναι ο μόνος που κέρδισε σε εκλογές υποψήφιο της Ν.Δ.

Ικανοποιημένος, τέλος, δηλώνει και ο κ. Κατρίνης, ιδιαίτερα καθώς θεωρεί ότι είναι ο μόνος που με πάθος απευθύνθηκε στο παραδοσιακό κομματικό ακροατήριο, γεγονός το οποίο του προσφέρει πλεονέκτημα στην κούρσα προς τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT