Εκδήλωση από το Ιδρυμα Καραμανλή

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Καραμανλής: Η πολιτική ως δημιουργία» – Παρόντες οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη Μεταπολίτευση πραγματοποίησε χθες το Ιδρυμα Καραμανλή, καθώς σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ευρασία παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης το επετειακό βιβλίο «Καραμανλής: Η πολιτική ως δημιουργία», με ομιλητές τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευάνθη Χατζηβασιλείου, την καθηγήτρια του ΠΑΠΕΙ Μαρία Μενδρινού και συντονιστή της συζήτησης τον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά.

Ο κ. Τασούλας εστίασε «στη θεσμική εξέλιξη που επέβαλε στη χώρα ο Καραμανλής για να ξεμπλοκάρει τις αναπτυξιακές απαιτήσεις της χώρας και τις δημοκρατικές κατακτήσεις», ενώ θύμισε ένα περιστατικό που αποτύπωνε τη φιλοσοφία του Καραμανλή στις εξωτερικές σχέσεις: Κατά την κρίση του Σουέζ, η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Καραμανλή ήταν η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν μετείχε στη σύσκεψη για την υποβοήθηση των Αγγλογάλλων να διατηρήσουν το Σουέζ, αλλά πίεσε τους πλοηγούς να συνεχίσουν να πλέουν για να διευκολυνθεί η Αίγυπτος. Από την πλευρά της, η κ. Μενδρινού εστίασε στο αποτύπωμα του Καραμανλή για πέντε δεκαετίες, ενώ ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι ο Καραμανλής εξέφρασε τις υπαρξιακές ανάγκες της κοινωνίας στην εποχή του.

Τέλος, ο Αλέξης Παπαχελάς, διερωτώμενος εάν η εποχή μας θα σήκωνε έναν «Κωνσταντίνο Καραμανλή», εστίασε στο υπόδειγμα της ηγεσίας Καραμανλή, το οποίο πρέπει να «προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε στις νεότερες γενιές». Εκλεισε δε με την αναφορά πως αν σήμερα ζούσε ο Καραμανλής, θα μας συνιστούσε «λιγότερα λόγια, περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερους διχασμούς».

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο αδελφός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αχιλλέας, ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και πλήθος υπουργών, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, η Νίκη Κεραμέως, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Κώστας Τσιάρας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Χρήστος Κέλλας, ο Ιάσων Φωτήλας, ο Στέφανος Γκίκας, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Βασίλης Σπανάκης, ο Διονύσης Σταμενίτης, αλλά και ο πρώην υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Σταύρος Παπασταύρου, ενώ παρόντες ήταν και πολλοί βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Περικλής Μαντάς, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Γιώργος Στύλιος κ.ά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT