Εντός και Εκτός: Ο Βίλι Μπραντ, ο Κένεντι και το ΠΑΣΟΚ

Εντός και Εκτός: Ο Βίλι Μπραντ, ο Κένεντι και το ΠΑΣΟΚ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η ιστορία του Βίλι Μπραντ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας μεταξύ 1969 και 1974, είναι τρομερή από κάθε άποψη και 125 λέξεις δεν φθάνουν ούτε για σύντομο βιογραφικό. Είναι γνωστό ότι ο Βίλι Μπραντ ήταν δήμαρχος Βερολίνου (1957-1966) ενώ υψώθηκε το μισητό Τείχος και μια προσωπικότητα με αξιοσημείωτες αντιφάσεις. Ιστορικά γνωστός ήταν και ο ενθουσιασμός του Τζον Κένεντι για τον χαρισματικό Βίλι Μπραντ, τον οποίο μάλιστα είχε καλέσει το 1961 στον Λευκό Οίκο, ενώ ήταν ακόμα δήμαρχος Βερολίνου, όχι όμως και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκαλώντας εντάσεις με τον τότε καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ. Επειδή όμως ήδη κουράστηκα από το ιστορικό βάρος των ονομάτων που αναφέρονται σε αυτές τις 125 λέξεις, λέω να αφήσω τον συσχετισμό με το ΠΑΣΟΚ για κάποια άλλη μέρα.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η κατάσταση με την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά και τα πολλαπλά διλήμματα της Λευκωσίας που ξεκινούν από την οικονομία, αλλά είναι στενά συνδεδεμένα με τα γεωπολιτικά ρίσκα. Το βράδυ της Τρίτης, στην τριμερή Ελλάδας, Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, εξάλλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν για την πρόοδο του έργου που είναι κοινού ευρωπαϊκού και γαλλικού ενδιαφέροντος (Great Sea Interconnector). Συζήτησαν επίσης για την ατζέντα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής (MED 9), που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου στην Πάφο. Είναι προφανές ότι οι τρεις ηγέτες συνομίλησαν και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Περιττό να σας υπογραμμίσω το ενδιαφέρον που έχει η Γαλλία για την κατάσταση στον Λίβανο, όπου κατοικούν δεκάδες χιλιάδες πρόσωπα με γαλλική υπηκοότητα και, ευλόγως, σε περίπτωση απομάκρυνσής τους η Κύπρος αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό «σκαλοπάτι» προς τη Δύση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η ελληνική αποστολή επιχειρεί, επίσης, να διυλίσει όλα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας, πάντως, χθες σε ομογενείς στην Αστόρια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας, παρά τις δυσκολίες, να εξομαλύνει τη σχέση μας με την Τουρκία, να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής και να συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή». Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επιχειρούσε να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει ο «χρησμός» περί διερεύνησης αν υπάρχουν συνθήκες για την αρχή συζητήσεων για τις ουσιαστικές διαφορές (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα). «Οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα. Είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα Κύθηρα, όπου βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από την απελευθέρωση του νησιού από τους Γερμανούς κατακτητές. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη, επισκέπτονται παγίως τα μικρά νησιά με σκοπό να υπογραμμίσουν τη θέληση της πολιτείας να είναι παρούσα. «Χωρίς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα πελάγη μας, η Ελλάδα ως ηπειρωτική μόνο χώρα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι τελείως αναντίστοιχο με την Ιστορία της και το γενετικό της υλικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε τα εξής: «Είμαστε εδώ για να υποδηλώσουμε το αυτονόητο. Την απόλυτη διάθεση να διασφαλίσουμε κατά τον τρόπο που μπορούμε τη διατήρηση ισχυρού και ακμαίου ελληνικού πληθυσμού στα μικρά μας νησιά, και βεβαίως διά αυτών και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η ΑΤΑΚΑ

«Θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να παίξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Αυτά ανέφερε χθες ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (ρ/σ Παραπολιτικά) στον απόηχο του ντιμπέιτ των έξι υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σπυρόπουλος είναι, βεβαίως, ex officio υποχρεωμένος να θεωρεί ότι η τάση αυτή είναι αναπόφευκτη. Αλλά αν τελικά το ΠΑΣΟΚ φτάσει σε αυτή τη θέση, μάλλον θα έχει συμβάλει λιγότερο η ηγεσία και περισσότερο τα προβλήματα στα άλλα κόμματα και η υποχώρηση των δυνάμεων της Ν.Δ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT