«Σήμα» για την επιστολική ψήφο

Στόχος, οι Ελληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν και στις εθνικές εκλογές

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια της Νέας Υόρκης είχε και μία… εσωτερική είδηση. Προς το τέλος της ομιλίας του, απευθυνόμενος στους ομογενείς, αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα εφαρμοστεί και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Πρέπει να επισημάνω ότι χρειαζόμαστε 200 ψήφους στο Κοινοβούλιο γι’ αυτό, αλλά βλέποντας την επιτυχία και την ικανότητα του κράτους να οργανώσει αυτό το σύστημα επιστολικής ψήφου, είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την πρεσβεία ή το προξενείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε», είπε, ρίχνοντας το μπαλάκι από την Αστόρια στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Κουμουνδούρου, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, «απάντησε» και στην κριτική που ασκείται στο ενδεχόμενο εφαρμογής της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή, αλλά εκτίμησε πως κανένα κόμμα δεν θα διατυπώσει αντιρρήσεις.

«Δεν συμφωνώ με το επιχείρημα ότι αν συμβεί αυτό –και θα γίνει– θα εξάγουμε την πόλωση που υπάρχει στην Ελλάδα στο εξωτερικό. Οχι, πιστεύω ότι έχετε την ικανότητα να βλέπετε τα πράγματα από απόσταση, να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα, να μένετε μακριά από τα μικροπολιτικά ζητήματα που αρκετά συχνά μας βυθίζουν σε ανούσιες συζητήσεις, οι οποίες δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων», είπε, καταλήγοντας πως προσβλέπει στη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα θέμα που ο πρωθυπουργός θα το φέρει εντός της τετραετίας.

Κάλεσμα επιστροφής

Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την εγχώρια πολιτική κατάσταση, έκανε κάλεσμα στους ομογενείς να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Αν τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας μας αφορούσαν τη σταθεροποίηση της χώρας, την αναγνώριση ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών, τα επόμενα τέσσερα χρόνια αφορούν την πραγματοποίηση ενός μεγάλου άλματος προς το μέλλον, την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την αντιμετώπιση των υποβοσκόντων προβλημάτων», σημείωσε.

Δεσμευόμενος πως η οικονομία «θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε ξένες άμεσες επενδύσεις και να δημιουργούμε θέσεις εργασίας», ενθάρρυνε «περισσότερους Ελληνες που μετανάστευσαν κατά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης να επιστρέψουν» και, αν δεν το κάνουν, να συμβάλουν στην προσπάθεια της χώρας, καθώς «η ελληνοαμερικανική κοινότητα» είναι μέρος αυτού του σχεδίου της χώρας.

«Να ενθαρρύνουμε περισσότερους Ελληνοαμερικανούς, αν όχι να επιστρέψουν, να μας δουν με άλλο μάτι, να επενδύσουν στην Ελλάδα, να περάσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, να στείλουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα, να χτίσουν διαπροσωπικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Τέλος, αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ λέγοντας ότι «όποιον και αν επιλέξει ο αμερικανικός λαός να τον εκπροσωπήσει στο ανώτατο αξίωμα, η σχέση με την Ελλάδα θα γίνεται ολοένα και πιο δυνατή».

Επιστρέφοντας από αύριο στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός στρέφει παράλληλα το βλέμμα του στην καθημερινότητα της κυβέρνησης αλλά και στην ενίσχυση των σχέσεων με τους βουλευτές. Η πρόσφατη συνάντηση της Νίκης Κεραμέως με βουλευτές στο πλαίσιο επανενεργοποίησης των τακτικών ενημερώσεων και επαφών μεταξύ υπουργών και βουλευτών θα έχει και συνέχεια, ενώ για τις αρχές Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η μεγάλη συνάντηση του ίδιου του πρωθυπουργού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, από την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει σε «επετειακό» ρυθμό, καθώς την επόμενη Παρασκευή το απόγευμα θα γίνει η μεγάλη γιορτή στα παλιά γραφεία του κόμματος, στη Ρηγίλλης, με την καμπάνια να «τρέχει» ήδη υπό τον τίτλο «Πάμε Ρηγίλλης». Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλες οι γενιές της Ν.Δ. σε μια συναισθηματική – ιστορική εκδήλωση με έντονο «γαλάζιο» άρωμα, που θα συσπειρώσει το κόμμα και θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί απόστασης μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης. Το γεγονός άλλωστε ότι το 2025 είναι έτος συνεδρίου για τη Ν.Δ. βοηθά ώστε να υπάρξει εκ νέου κινητοποίηση του εκλογικού μηχανισμού, μετά την αναμενόμενη κόπωση που έχει λόγω των συνεχόμενων εκλογών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT