Σ. Φάμελλος: Στρατηγική και παγίδες για τον «ισορροπιστή» του ΣΥΡΙΖΑ

Σ. Φάμελλος: Στρατηγική και παγίδες για τον «ισορροπιστή» του ΣΥΡΙΖΑ

Πού θα επενδύσει το στρατόπεδο Φάμελλου στην κούρσα της ηγεσίας – Η «σκιά» του Αλέξη Τσίπρα, η σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη και η σύνθετη εξίσωση των συμμαχιών

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Οκτώβρης του 2023, ο Στέφανος Κασσελάκης απολάμβανε την πρώιμη μιντιακή φρενίτιδα γύρω από το πρόσωπό του και ο Σωκράτης Φάμελλος ορκισμένος υπερασπιστής της ενότητας στην Κουμουνδούρου βρισκόταν στο πλευρό του πρώην πλέον αρχηγού κατά τις πρώτες αναγνωριστικές ημέρες του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Εντεκα μήνες μετά, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι «έκπτωτος» πρόεδρος, ο βαθιά πληγωμένος ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε νέα εκλογή ηγεσίας και ο Σωκράτης Φάμελλος, ένας από τους ανθρώπους που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη, θα βρεθεί απέναντί του στη μάχη της προεδρίας.

Ενότητα, «εμείς» και παρακαταθήκη Τσίπρα

Οι επόμενες 60 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι να στηθούν οι πρώτες εσωκομματικές κάλπες θα αποτελέσουν ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση στην πολιτική διαδρομή του Θεσσαλονικιού βουλευτή. Τα κύρια βέλη στη φαρέτρα του; Η επίκληση στην ενότητα του χώρου και στο «εμείς», όπως φρόντισε ήδη να διακηρύξει στο βίντεο μέσω του οποίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Αυτά, άλλωστε, αποτελούν διαχρονικά συστατικά της προσωπικότητας και της πορείας του στον ΣΥΡΙΖΑ από όταν κιόλας ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σκέτο… Συνασπισμός, όπως αναφέρει στην «Κ» στέλεχος. Το στρατόπεδο Φάμελλου θα θελήσει επίσης να επενδύσει στη «σοβαρότητα» και στην «αξιοπιστία» των θέσεων, αλλά και σε έναν λόγο «απαλλαγμένο από την τοξικότητα», προτάσσοντας τα δείγματα γραφής του ως προέδρου της Κ.Ο. τον τελευταίο σχεδόν ένα χρόνο.

Εκτός των παραπάνω, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ήδη κατέστησε σαφές πως η υποψηφιότητά του θα έχει ως ιστορικό φόντο «την παρακαταθήκη της κυβέρνησης της Αριστεράς και του Αλέξη Τσίπρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο ίδιος στη σημερινή του δήλωση. Η παρουσία του στην Τεχνόπολη για τη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη και ο θερμός εναγκαλισμός τους μόνο τυχαία δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Αλλωστε, την υποψηφιότητα Φάμελλου αναμένεται να στηρίξουν οι «87» τους οποίους πολλοί αποκαλούν και «φρουρά Τσίπρα». Μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθούν τα στρατόπεδα του Νίκου Παππά και της Ρένας Δούρου.

Η υποστήριξη, πάντως, των «87» άρχισε ήδη να διαφαίνεται από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης καθαίρεσε τον Σωκράτη Φάμελλο από πρόεδρο της Κ.Ο. Στέλεχος του κόμματος σχολίαζε τότε στην «Κ» πως η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων ανοίγει τον δρόμο προς μια ευρύτερη συσπείρωση «αντικασσελακικών» τάσεων γύρω από το πρόσωπο του κ. Φάμελλου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ορισμένοι πιο «θερμόαιμοι» ξεχνούν ότι στο επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο ο Σωκράτης Φάμελλος είχε αντιταχθεί στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για νέες εσωκομματικές εκλογές και ότι μαζί με τους Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα είχε λειτουργήσει ως «εγγυητής» της προεδρίας Κασσελάκη τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές.

Μειονέκτημα ή ασπίδα

Εμπειρο πρώην στέλεχος του κόμματος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στην «Κ» ως μειονέκτημα της υποψηφιότητας Φάμελλου το γεγονός ότι ταυτίστηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό με την περίοδο ηγεσίας ΚασσελάκηΑλλοι πάλι εκτιμούν ότι αυτό ακριβώς είναι η «ασπίδα» και το πλεονέκτημά του. «Πώς μπορείς να κατηγορήσεις ως υπονομευτή κάποιον που υπηρέτησε το κόμμα σταθερά εντός και εκτός Βουλής και που υποστήριξε θεσμικά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο;» τονίζει άλλο νυν στέλεχος του κόμματος.

Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος στέκεται στο άνοιγμα του κ. Φάμελλου και σε όσους έχουν αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Καταλαβαίνω όσους απογοητεύσαμε και σας καλώ να γυρίσετε, να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας, έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, μια πραγματική προοδευτική συμμαχία», ήταν χαρακτηριστικά η φράση που εκλαμβάνεται και ως κίνηση που αποσκοπεί στο να παρουσιαστεί ο υποψήφιος πρόεδρος ως εκφραστής του «όλου» ΣΥΡΙΖΑ και της ιστορικής του διαδρομής. Αξίζει να σημειωθεί πως η στήλη «Θεωρείο» της «Κ» πριν από μερικές ημέρες έγραφε πως στελέχη της Νέας Αριστεράς εκφράζονται θετικά για τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Η σύνθετη εξίσωση των «αντικασσελακικών» συσχετισμών

Ο Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη προ ολίγων ημερών είχε δώσει τη δική του απάντηση στο «είμαι εδώ» του Στ. Κασσελάκη λέγοντας πως ο ίδιος προτιμά το «είμαστε εδώ». Μένει πλέον, όμως, να φανεί τι δυνάμεις εντός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συσπειρώσει αυτό το «είμαστε».

Κατά πληροφορίες, ο αποτελεσματικός συντονισμός διαφορετικών «αντικασσελακικών» φωνών εντός της Κουμουνδούρου αποτελεί μια πρόκληση και μια σύνθετη εξίσωση, ειδικά σε συνθήκες ρευστοποίησης της παραδοσιακής οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επιπλεόν, ο Σωκράτης Φάμελλος θα κληθεί να σταθμίσει ως δεδομένο το γεγονός ότι απέναντί του θα αντιπαρατεθούν δύο έντονες και μιντιακά αβανταδόρικές φιγούρες, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Παύλος Πολάκης.

Σημειώνεται επίσης πως από πέρυσι κιόλας, όταν το όνομα του Φάμελλου συζητούνταν στους κομματικούς διαδρόμους ως δυνητικός αντικαταστάτης του Αλέξη Τσίπρα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συμφωνούσαν ότι παρότι πρόκειται για ένα αξιόλογο στέλεχος, δεν διαθέτει το ηγετικό εκτόπισμα ούτε την πολιτική «λάμψη» που απαιτείται για ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής κούρσας του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να αποτελούν αίνιγμα και οι προοπτικές συμμαχιών, ρήξεων ακόμη και νέων υποψηφιοτήτων που θα αναδιατάξουν τη σκακιέρα, ανοιχτές. Εως τώρα, άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης ακολουθεί μια ολότελα διαφορετική στρατηγική από το συνηθισμένο, μην έχοντας επί της ουσίας τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στο κόμμα μετά την «πτώση» του εξαιτίας της μομφής της Κεντρικής Επιτροπής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT