Η αναβάθμιση και ο νέος ρόλος για το ΟΑΚΑ

Η αναβάθμιση και ο νέος ρόλος για το ΟΑΚΑ

Η έκταση των εγκαταστάσεων θα μετατρέπεται σε χώρο υποδοχής σε περίπτωση φυσικής καταστροφής – Προωθούνται και οι εργασίες για αναβάθμισή του σε πάρκο αναψυχής και άθλησης.

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εστιάσει, μεταξύ άλλων, σε δύο στόχους στη διάρκεια αυτής της τετραετίας: στη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το νέο ΟΑΚΑ, που ετοιμάζεται με σταθερά βήματα, συνδυάζει και τις δύο παραπάνω επιδιώξεις, αλλά και μία τρίτη, που φέρνει στο φως σήμερα η «Κ». Η 1.000 στρεμμάτων έκταση όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό Στάδιο θα γίνει, θεσμοθετημένο και επίσημο, κέντρο συγκέντρωσης πολιτών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, δηλαδή σεισμού, πλημμύρας ή πυρκαγιάς. Γι’ αυτόν τον σκοπό η διεύθυνση του ΟΑΚΑ έχει έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο «εγχειρίδιο» και να γνωρίζουν οι κάτοικοι σε περίπτωση ανάγκης ότι το ΟΑΚΑ θα ανοίγει τις πύλες του.

Βάσει του σχεδίου οι χώροι του σταδίου θα λειτουργούν ως πρώτος προσωρινός χώρος φιλοξενίας, όπου οι πολίτες που έχουν ανάγκη θα γνωρίζουν πώς θα μπορούν να βρουν φαγητό, νερό, υποστήριξη από ομάδα ψυχολόγων του Ερυθρού Σταυρού. Πρόκειται για τεράστιους χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες πολίτες, έχοντας υποδομές για κάτι τέτοιο –όπως π.χ. τουαλέτες–, καθώς φιλοξενούν μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Ουσιαστικά το ΟΑΚΑ θα λειτουργεί ως πρώτη υποδοχή όλων των πληγέντων σε ένα χώρο, ώστε μετά η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής να μπορεί οργανωμένα να μεταφέρει τους κατοίκους σε χώρους φιλοξενίας, όπως ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμόστηκε υβριδικά κατά την πρόσφατη πυρκαγιά της Αττικής, όταν η διοίκηση του ΟΑΚΑ πήρε την απόφαση να ανοίξει τις πύλες του για τους πυροπλήκτους της Αττικής, ώστε να βρουν ένα πρώτο καταφύγιο στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η απόφαση ήταν πολύ αποτελεσματική, με αποτέλεσμα να γεννηθεί η ιδέα να γίνει θεσμοθετημένα.

Οι πολίτες θα μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα – Προωθούνται και οι εργασίες για αναβάθμισή του σε πάρκο αναψυχής και άθλησης.

Από εκεί και πέρα το σχέδιο που λαμβάνει ήδη χώρα, με ορίζοντα το 2026, είναι να δημιουργηθεί στην καρδιά της Αττικής ένα νέο «εθνικό πάρκο αναψυχής και άθλησης» τόσο με κοινωνικό όσο και με αναπτυξιακό αποτύπωμα. Ηταν πριν από τρία χρόνια άλλωστε, το 2021, που ο κ. Μητσοτάκης παρουσίαζε το νέο master plan για το Ολυμπιακό Στάδιο, λέγοντας τότε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το νέο ΟΑΚΑ θα είναι και αυτό η ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας». Τρία χρόνια μετά, υπό την επίβλεψη του υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και του γενικού διευθυντή του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνου Χαλιορή, έχουν γίνει βήματα εμπρός, το πλάνο όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Το νέο ΟΑΚΑ έχει στόχο να «γεμίσει» τους αχανείς και άδειους χώρους του προς όφελος του κοινού, ανακαινίζοντας και αναβαθμίζοντας σε πρώτη φάση τις υποδομές και στη συνέχεια δημιουργώντας νέες γωνιές ψυχαγωγίας και άθλησης. Η μαγιά υπάρχει. Σήμερα σχεδόν σε καθημερινή βάση περίπου 17.000-20.000 πολίτες περνούν τις πύλες του Ολυμπιακού Σταδίου. Ο στόχος είναι να διπλασιαστούν την επόμενη τριετία. Πώς θα γίνει αυτό; Αυτή την περίοδο στο ΟΑΚΑ γίνονται διαρκώς τα «βασικά». Δηλαδή, συνεργεία σε πολλά σημεία της αχανούς έκτασης κάνουν αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις. Βαψίματα, αντικατάσταση φθαρμένων υλικών και δενδροφυτεύσεις είναι το πρώτο πλάνο, που συνεχίζεται σε καθημερινή βάση.

Η αναβάθμιση και ο νέος ρόλος για το ΟΑΚΑ-1
Φωτ. Shutterstock.

Στην επόμενη φάση, όμως, ο στόχος είναι ο επισκέπτης του ΟΑΚΑ να μην μπορεί μόνο να αθληθεί στα 1.000 στρέμματα και στα 14 αθλήματα που φιλοξενούν οι εγκαταστάσεις του, αλλά και να διασκεδάσει. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή λείπουν από το ΟΑΚΑ παιδικές χαρές, χώροι με σκιά και πράσινο, αλλά και μια ήπια εμπορική εκμετάλλευση. Το τελευταίο διάστημα μπορεί να δει κάποιος, ενδεικτικό της φιλοσοφίας του νέου ΟΑΚΑ, ειδικούς χώρους όπου τα ζώα μπορούν να βρίσκουν φαγητό και νερό, ενώ το σχέδιο προβλέπει ακόμα η «πολιτεία του ΟΑΚΑ» να έχει και ενεργειακή αυτονομία με φωτοβολταϊκά που θα τοποθετηθούν στις οροφές των κτιρίων, κάτι που θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του περισσότερο από 30%.

Το έργο «είναι κατ’ αρχάς οικολογικό, με τις νέες δενδροφυτεύσεις και τις μεταβολές στις υποδομές να προσφέρουν στο ΟΑΚΑ ενεργειακή αυτονομία από καθαρές πηγές ενέργειας», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλήγοντας στη φιλοσοφία που διαπνέει την παρέμβαση και αποβλέπει σε ένα ΟΑΚΑ «πολύ περισσότερο πράσινο, με περισσότερη σκιά και περισσότερα υλικά τα οποία θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον».

Αρχαιολογικοί χώροι

Το ΟΑΚΑ περιλαμβάνει ακόμα ελικοδρόμιο που είναι ανενεργό και θα μπορούσε, με δεδομένο ότι γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία, να λειτουργεί ως σημείο διακομιδής ασθενών από όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, λίγοι γνωρίζουν ότι εντός των 1.000 στρεμμάτων υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, κάτι που μπορεί να υποστηρίξει σχολικές εκδρομές, ώστε τα παιδιά συνδυαστικά να έρχονται σε επαφή με το ολυμπιακό ιδεώδες και την Ιστορία. Το όλο πρότζεκτ εικάζεται πως μπορεί να δημιουργήσει σχεδόν 1.000 νέες θέσεις εργασίας και να έχει έντονο δημοσιονομικό αποτύπωμα, καθώς το ΟΑΚΑ σήμερα κοστίζει στον Ελληνα φορολογούμενο σχεδόν 7 εκατ. ευρώ ετησίως και ο στόχος είναι σταδιακά να έχει τη δυνατότητα αυτοσυντήρησης. Για τον σκοπό αυτό, τη δημιουργία δηλαδή ενός υπερτοπικού πόλου με εθνική και διεθνή εμβέλεια, έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 110 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο, μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις, μετατρέπει το ΟΑΚΑ από έναν χώρο πρωταθλητισμού σε πολυχώρο μαζικού αθλητισμού και ψυχαγωγίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT