ΣΥΡΙΖΑ: Στην αφετηρία οι διεκδικητές της ηγεσίας

ΣΥΡΙΖΑ: Στην αφετηρία οι διεκδικητές της ηγεσίας

Οι στρατηγικές των τριών με φόντο τις κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να διάλεξαν εντελώς διαφορετικό τρόπο για να επικοινωνήσουν την υποψηφιότητά τους, ωστόσο η μάχη των «τριών» ξεκίνησε στην Κουμουνδούρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης έπειτα από πολλές ημέρες απουσίας εμφανίστηκε, επιλέγοντας να μην κάνει κάποια δημόσια τοποθέτηση. Δίνοντας έμφαση στις περιοδείες και στην επαφή με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου με θέμα την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Ετυχε θερμής υποδοχής από τα μέλη του συμβουλίου, αλλά και κόσμο που βρέθηκε εκεί προτρέποντάς τον να «αντέξει».

Στην Πελοπόννησο χωρίς δηλώσεις ο Κασσελάκης, βιντεοσκοπημένο μήνυμα από Φάμελλο, κατέθεσε τις υπογραφές και το «πόθεν έσχες» ο Πολάκης.

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε σαφέστατα υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, αλλά κατά της άναρχης και άνευ σχεδιασμού τοποθέτησης των ανεμογεννητριών στις οποίες προχωράει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Μίλησε για ένα σχέδιο που, ενώ θα έπρεπε να ήταν φιλικό προς το περιβάλλον, εξελίσσεται σε εχθρικό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επιλογή των χαμηλών τόνων είναι η στρατηγική που έχει επιλέξει ο κ. Κασσελάκης, καθώς ένα από τα «γκρίζα σημεία» της θητείας του, που κατά πολλούς του κόστισαν και την προεδρία, ήταν η υπερπροβολή και οι επιλογές που παρέπεμπαν περισσότερο στο life style και λιγότερο στην παραγωγή πολιτικής. Δεν χάνει την ευκαιρία, ωστόσο, να βρίσκει νέους τρόπους επικοινωνίας. Σε σημείωμα που έγραψε σε καφενείο της Τρίπολης ανέφερε: «Επιστρέφω σύντομα».

ΣΥΡΙΖΑ: Στην αφετηρία οι διεκδικητές της ηγεσίας-1
Μετά πολλές ημέρες απουσίας, ο Στέφανος Κασσελάκης περιόδευσε στην Πελοπόννησο, όπου είχε συνομιλίες με πολίτες. Μετά την υπερπροβολή, μέσω κυρίως των κοινωνικών δικτύων, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει πλέον στρατηγική χαμηλών τόνων. [INTIME NEWS]

Ο Σωκράτης Φάμελλος με το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα εστίασε στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να πολιτευτεί από εδώ και στο εξής, αλλά και στην «επιστροφή στο σπίτι» των υποστηρικτών του κόμματος που έφυγαν μετά το 2019. «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία της Αριστεράς, θέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αναλαμβάνω την ευθύνη να ηγηθώ σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια και να εγγυηθώ πρώτα απ’ όλα την ενότητα, όπως το απέδειξα, σταματώντας την εσωστρέφεια και την τοξικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια δίπλα μου στέκονται πολύτιμοι σύντροφοι και συντρόφισσες σε όλη την Ελλάδα. Γιατί οφείλουμε να περάσουμε από το “εγώ” στο “εμείς”». Με φόντο την Αθήνα ο τέως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δήλωσε «παρών» στην προεκλογική κούρσα, αναμένοντας πλέον και την ανοιχτή στήριξη των στελεχών των «87» που έχουν αντιπολιτευθεί έντονα τον Στέφανο Κασσελάκη.

Την αρχή έκανε η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία στο Open τόνισε για τον Σωκράτη Φάμελλο πως είναι «μια υποψηφιότητα που μας κάνει να ελπίζουμε πως θα γυρίσουμε στην πολιτική συζήτηση». Καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τυχόν εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη η αντιπρόεδρος της Βουλής, εκτιμώντας πως δεν θα αναδειχθεί στη θέση του προέδρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει τελειώσει οριστικά σε αυτή την περίπτωση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παύλος Πολάκης ως ο τρίτος επίδοξος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε χθες την πόρτα της Κουμουνδούρου. Επιχειρώντας να είναι και πάλι ένα βήμα μπροστά, κατέθεσε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που όρισε η Κεντρική Επιτροπή για να μπορεί κάποιος να χριστεί υποψήφιος για την προεδρία. Ανέφερε ειδικότερα ότι κατέθεσε 32 υπογραφές (31 μελών της Κ.Ε. συν μία υπογραφή του ευρωβουλευτή Ν. Παππά) και το «πόθεν έσχες» του. Ο κ. Πολάκης κάλεσε όλους τους συνυποψηφίους του «να προχωρήσουμε σε έναν αγώνα αντιπαράθεσης θέσεων και προγραμμάτων, γιατί η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που να προβάλει ένα εφαρμόσιμο, ριζοσπαστικό, κοινωνικά αναγκαίο και λαϊκά κατανοητό πρόγραμμα διακυβέρνησης ως εναλλακτική στη διακυβέρνηση του Μητσοτάκη, ο οποίος κλείνει τον κύκλο του». Aνάμεσα στα στελέχη που υπογράφουν υπέρ της υποψηφιότητας του Παύλου Πολάκη είναι οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, Γιάννης Μουζάλας, Λευτέρης Κρέτσος, αλλά και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Μάρκος Χατζησάββας, Γιάννης Ματζουράνης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Σμπώκος.

Χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία. Εγινε ενημέρωση από τον διευθυντή του κόμματος κ. Μαυροκεφαλίδη για τα οικονομικά σε σχέση με τα κόστη που θα προκύψουν από το συνέδριο και τις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούστηκε ηχητικό από παλαιότερη συνεδρίαση με τη λεκτική αντιπαράθεση του Γιάννη Ραγκούση με την τότε εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη. Τα μέλη του οργάνου συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο.

Εκδήλωση από το Δίκτυο για «μια προοδευτική πρόταση»

Η προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ακυρώνει τις πρωτοβουλίες που ήδη λαμβάνονται για την έναρξη του διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων. Το ζητούμενο είναι σε προγραμματική βάση τα κόμματα να ψάξουν να βρουν τους τρόπους να συμφωνήσουν σε μια πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης. Η παραίτηση του Διονύση Τεμπονέρα από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η δήλωσή του πως δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκλογική κούρσα, τον έχει απελευθερώσει. Το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς με τη συμμετοχή των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα συμμετείχε στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών με θέμα: «Η εργασία σήμερα. Για μια προοδευτική πρόταση». ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ξαναβρέθηκαν στον ίδιο χώρο, καθώς το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Κώστας Τσουκαλάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής για τη Χαριλάου Τρικούπη, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Τα στελέχη του Δικτύου πιστεύουν πως ο διάλογος θα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από τις εσωτερικές διεργασίες των κομμάτων, ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να γίνει πολιτική πλειοψηφία. Θα διοργανωθούν πολλές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα με στόχο τον επαναπροσδιορισμό τού άξονα αριστερά – δεξιά, πρόοδος – συντήρηση. Ο Διονύσης Τεμπονέρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στους τρόπους που οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να συντονίσουν και να προτάξουν την κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων και την προστασία της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Στο πάνελ συμμετείχαν η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT