Εντός και Εκτός: O Δένδιας και το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Εντός και Εκτός: O Δένδιας και το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η προσπάθεια της Ελληνικής Ακτοφυλακής να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση δεν αρέσει πάντα στην τουρκική πλευρά. Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι έχει αντιδράσει «προς όλα τα επίπεδα» στις ελληνικές αρχές για την παραβίαση των χωρικών υδάτων της Τουρκίας από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Οι εικόνες έτυχαν σημαντικής προβολής στα τουρκικά ΜΜΕ. Η τουρκική αντίδραση είναι ξεκάθαρα υπερβολική, ιδιαίτερα καθώς η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει ότι υφίστανται σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Αποτέλεσμα αυτής της άποψης είναι ότι δεν έχουν σταματήσει ποτέ οι παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων της Ελλάδας από το τουρκικό ναυτικό και την τουρκική ακτοφυλακή. Από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο έχουν καταγραφεί συνολικά 1.652 παραβιάσεις εθνικών χωρικών υδάτων. Αλλά προφανώς δεν ζυγίζονται με τον ίδιο τρόπο με ό,τι συνέβαινε παλιότερα στον αέρα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Πάντως, όχι πολύ μακριά από τα παράλια της Τουρκίας, συγκεκριμένα στη Λέρο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας έστειλε ξανά μήνυμα σχετικά με την επήρεια των νησιών και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου. «Δεν θα κουραστώ να επαναλάβω ότι η Λέρος και όλα –επαναλαμβάνω όλα– τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, έχουν δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί και εθιμικό δίκαιο και δεσμεύει τους πάντες, δηλαδή και όσους και όσες χώρες δεν την έχουν υπογράψει», ανέφερε ο κ. Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε στη Λέρο για την 81η επέτειο από τη βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Ολγα» από γερμανικά βομβαρδιστικά. Επιστρέφοντας, ο κ. Δένδιας έκανε στάση και στη νησίδα Κίναρο, όπου συναντήθηκε με τη μοναδική κάτοικο του νησιού, Ειρήνη Κατσοτούρχη. Είναι ωστόσο, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον ότι ο κ. Δένδιας αυτή την εβδομάδα το μήνυμα περί θαλασσίων ζωνών και εθνικής κυριαρχίας το έστειλε δύο φορές από διαφορετικά νησιά.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η 26η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο από το 1989 (όταν ο Παύλος Μπακογιάννης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των δολοφόνων της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη») είναι μια ημερομηνία συγκινητική – και όχι μόνο για τους οικείους του. Η Ντόρα Μπακογιάννη ανάρτησε μια χαρακτηριστική εικόνα του Παύλου Μπακογιάννη, σχολιάζοντας «35 χρόνια… Σαν να ήταν χθες». Ο γιος του, Κώστας Μπακογιάννης, σε μια δική του φωτογραφική ανάρτηση σημείωνε τα εξής: «Βλέπω το χαμόγελό σου στα παιδιά μας και ξέρω πως η ζωή πάντα νικάει. 35 χρόνια μετά, είσαι πάντα εδώ και μας φωτίζεις τον δρόμο». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην παραίνεση του Παύλου Μπακογιάννη, για την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να συνυπάρχουν παρά τη διαφωνία τους. «Τα λόγια του Παύλου ισχύουν όσο ποτέ, καθώς δικαιώνονται στον χρόνο. Γίνονται προσωπική πυξίδα όσων ζήσαμε μαζί του. Και οδηγός στη δράση κάθε ελεύθερου πολίτη. Εδώ και 35 χρόνια νικούν και θα νικούν τις άνανδρες σφαίρες», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τα λόγια του Παύλου Μπακογιάννη είναι πράγματι επίκαιρα, σε μια εποχή που η πόλωση φαίνεται να στρογγυλοκάθεται όχι μόνο στο κέντρο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά ακόμα και στη Δύση, όπου η Ελλάδα διαχρονικά ήταν στραμμένη αναζητώντας παράδειγμα και στηρίγματα.

Ο ΤΟΠΟΣ

H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ομιλία του. Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να αναφερθεί –μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος– στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, με κυρίαρχη την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ο πρωθυπουργός «πάτησε» πάνω στο άνοιγμα που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο ημέρες και αναφέρθηκε σε «παράθυρο ευκαιρίας» για τη διευθέτηση της διαφοράς, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την παράνομη εισβολή και την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη στήριξη της Αθήνας σε λύση που θα έχει ως βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης, όπως και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν από αυτόν, απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών.

Η ΑΤΑΚΑ

Στο σχέδιο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη υπήρχε και αναφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με παραινέσεις για αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο. Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, επανέλαβε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά και την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία, να επιστρέψουν οι όμηροι και να υπάρξει πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια συνολικότερα, καθώς επισήμανε ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστει. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι συμφωνίες του Ντέιτον, οι συμφωνίες Πρίστινας – Βελιγραδίου αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT